Дијалектичко бихејвиористичка терапија

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Дијалектичко бихејвиористичка терапија

 

Терапијата за дијалектичко однесување, позната и по акронимот DBT, е терапевтски пристап кој им помага на поединците да се справат со различни прашања од нарушувања на менталното здравје до зависност. ДБТ е вид на психотерапија која се користи за лекување на луѓе кои страдаат од многу интензивни емоции. Психотерапијата често се користи за поединци кои доживуваат гранични нарушувања на личноста (БПД).

 

ДБТ против КБТ

 

Терапијата за дијалектичко однесување е верзија на когнитивната бихејвиорална терапија (КБТ), но е прилагодена да ги третира пациентите на специфични начини. Психологот Марша М. Линехан го развил ДБТ во доцните 1980-ти со комбинирање на техники за бихејвиорална наука со елементи на зен будизмот.

 

Таа ги приспособи практиките на свесност и медитација на зен будизмот за да им помогне на пациентите да гледаат навнатре. Тоа е единствен пристап кој им помогна на илјадници луѓе да ја надминат зависноста од дрога и алкохол и нарушувања на менталното здравје11.АЛ Чепмен, Дијалектична бихејвиористичка терапија: Тековни индикации и уникатни елементи, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2963469/. DBT е терапија за разговор што ги третира поединците дозволувајќи им да добијат третман преку комуникација. Дизајниран е претежно за луѓе кои се самоповредуваат и страдаат од БПД.

Предности на дијалектичката бихејвиористичка терапија

 

ДБТ се смета за третман заснован на докази. Ефикасно се користи во последните 30 години за лекување на различни нарушувања. Терапијата за дијалектичко однесување може да се користи за ефикасно лекување на поединци склони кон интензивни емоционални ситуации, како и нарушувања на менталното здравје.

 

Дијалектичка терапија за однесување се користи за лекување на пациенти со:

 

 • Гранично пореметување на личноста
 • Биполарно растројство
 • Депресија
 • Анксиозност
 • Нарушувања во исхраната
 • Посттрауматско стресно нарушување (ПТСН)
 • Самоповредување
 • OCD
 • Суицидни мисли
 • Злоупотреба на дрога и алкохол
 • Гнев и/или насилно однесување

 

DBT може да им помогне на поединците кои доживуваат екстремни промени во расположението. Може да се препише и на лица за кои се верува дека се тешки за лекување и се изложени на висок ризик.

 

Компоненти на ДБТ терапијата

 

ДБТ има две клучни компоненти кои се користат во третманот на клиентите:

 

 • Индивидуална психотерапија - Ова е за цел да ги реши проблемите со проблемите со однесувањето на една личност.
 • Групна психотерапија - Клиентите учат вештини за да се справат со нивните ментални нарушувања и стратегии за однесување.

 

Овие вештини за справување и стратегии за однесување доаѓаат од следните четири области:

 

 • Внимание – поединците ја подобруваат нивната способност да прифатат и да бидат присутни во моментот.
 • Интерперсонална ефективност - им помага на поединците да стекнат и да ја задржат самопочитта. Тоа исто така им овозможува да градат лични односи.
 • Толеранција на неволја - ја зголемува способноста на лицето да толерира негативни емоции наместо да се обидува да избега од нивните емоции.
 • Регулирање на емоциите - Поединците учат стратегии за одржување и менување на интензивните емоции кои предизвикуваат проблеми.

 

Дали функционира дијалектичката бихејвиористичка терапија?

 

Истражувањата покажаа дека дијалектичката терапија за однесување работи со повеќе нарушувања и повеќе од само BPD. Поединците кои страдаат од различни нарушувања можат да ја добијат потребната помош преку сесиите за ДБТ. Иако секој случај е различен, дијалектичката бихејвиористичка терапија е докажано дека третира нарушувања на менталното здравје кај пациенти22.Д. Flynn, M. Kells, M. Joyce, C. Suarez and C. Gillespie, Дијалектичка бихејвиорална терапија за лекување на возрасни и адолесценти со емоционална и бихејвиорална дисрегулација: студиски протокол на координирана имплементација во јавно финансирана здравствена услуга - BMC Psychiatry, BioMed Central .; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-018-1627-9.

 

Линехан го разви DBT за да ги замени недостатоците на CBT33.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, CBT за зависности | Когнитивна бихејвиорална терапија за третман на зависност, најдобра рехабилитација во светот; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab/cbt-for-addiction/. Беше сфатено дека КБТ не функционира за секој клиент, особено за оние на кои им треба помош со нарушувања на менталното здравје и интензивни емоции. Клиентите можат да се фокусираат на регулирање на нивните емоции и прифаќање преку третман со ДБТ. Тој им помогна на илјадници и продолжува да биде високо пропишан третман за поединци.

 

Претходно: ЕМДР терапија

Следно: Сатори Стол за третман на зависности

 • 1
  1.АЛ Чепмен, Дијалектична бихејвиористичка терапија: Тековни индикации и уникатни елементи, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2963469/
 • 2
  2.Д. Flynn, M. Kells, M. Joyce, C. Suarez and C. Gillespie, Дијалектичка бихејвиорална терапија за лекување на возрасни и адолесценти со емоционална и бихејвиорална дисрегулација: студиски протокол на координирана имплементација во јавно финансирана здравствена услуга - BMC Psychiatry, BioMed Central .; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-018-1627-9
 • 3
  3.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, CBT за зависности | Когнитивна бихејвиорална терапија за третман на зависност, најдобра рехабилитација во светот; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab/cbt-for-addiction/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.