Дигитален детоксикација

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Дигитална детоксикација за зависност од Интернет

 

Дигиталната детоксикација е еден од најновите трендови за закрепнување. Тој им нуди на поединците шанса да ја прекинат зависноста од технологијата, екраните и електронските предмети поврзани со работата. Дигитални центри за детоксикација, одмори и програми се појавуваат насекаде низ светот бидејќи повеќе луѓе сметаат дека е неопходно да избегаат од технологијата.

 

Идејата за дигитална детоксикација е едноставна и се јавува кога поединецот се откажува од својата дигитална опрема на одреден временски период. Наместо да користат дигитални уреди, поединците го поминуваат своето време правејќи велнес и социјални активности. Тоа е шанса да ги наполните батериите и повторно да станете едно со себе. Дигиталните детоксикации им овозможуваат на луѓето да го прекинат стресот, да ја ублажат анксиозноста и да ја надминат зависноста од уреди, вклучувајќи мобилни телефони, компјутери, таблети и телевизори.

 

За време на дигитална детоксикација, лицето ќе се воздржува од користење електронски уреди. Детоксикацијата може да се заврши дома од поединец или на одмор. Без разлика на местото каде се случува детоксикацијата, целта е поединецот да се оддалечи од стресовите предизвикани од уредите за дигитална технологија.

 

Дигитална детоксикација често ја прави поединец за да избегне да биде зависник од електронски уред. Сепак, многу пати едно лице веќе може да биде целосно зависно од електронски уреди поради работа или училиште. Опсесијата што ја создале со уредот може да биде ментално оданочувачка.

 

Затоа, детоксикацијата му овозможува на човекот да го опушти својот ум и повторно да се поврзе со светот офлајн. За време на дигитална детоксикација, едно лице може да развие здрави навики кои градат силна рамнотежа помеѓу електронските артикли и реалниот свет.

 

Зошто на луѓето им треба дигитална детоксикација?

 

Повеќе од кога било досега, поединците се потпираат на технолошки уреди за да ги завршат своите работни места. Компјутерите, паметните телефони и другите предмети станаа вообичаени во работните средини. Сепак, електронските уреди исто така се користат за да им помогнат на луѓето да се релаксираат. Милиони поединци се поврзани на нивните паметни телефони во текот на денот и поминуваат голем дел од своето слободно време приклучени на апликации, социјални медиуми и други аспекти на електронските уреди.

 

Приливот на дигитални уреди го отежнува некористењето на електронските артикли. За жал, милиони луѓе не можат да ги остават своите електронски производи и да живеат без нив. Смартфонот стана најчестиот предмет што човек го гледа првото нешто наутро и последното нешто пред да заспие. Со толку многу луѓе зависни од електроника, потребна е дигитална детоксикација за да се одржуваат рамнотежа кај луѓето.

 

Технологијата го олесни животот на светската популација, но во исто време, таа продолжува да има негативно влијание врз животите. Социјалните медиуми се еден пример за технологија која има негативен ефект врз луѓето. Иако може да го задржи лицето поврзано, исто така води до одвлекување на вниманието и троши поединци кои секогаш мора да бидат приклучени на Facebook, Twitter и/или Instagram.

 

Зошто е важна дигиталната детоксикација?

 

Поединци може да се запрашаат зошто е важна дигиталната детоксикација? Оние кои користат електронски уреди за нивната секојдневна работа можеби не веруваат дека е можна или потребна дигитална детоксикација. Сепак, порастот на технологијата доведе милиони луѓе да ја земат својата работа со себе како никогаш досега.

 

Имаше време кога едно лице ја напушти работата во канцеларија и беше без контакт со работа. Сега, технологијата им овозможи на поединците да добиваат работни е-пораки во текот на ноќта или за време на викендите. Без разлика на работата, тешко е да се исклучите и да се извлечете поради технологијата што ги одржува поврзани.

 

Дигиталната детоксикација е исто така важна за тинејџерите и студентите кои поминуваат многу од своето слободно време на своите телефони Дигиталната зависност може да му се случи на секого и оние од помладите генерации кои пораснале со напредна модерна технологија можеби не мислат дека зависноста од електронски производи е лоша работа.

 

Луѓето можат да бидат зависни од многу повеќе од само паметен телефон. Таблетите, лаптопите и телевизијата се три од главните уреди кои можат да предизвикаат зависност. Сепак, видео игрите и услугите за видео стриминг, како што е Netflix, исто така може да доведат до дигитална зависност. Способноста за главни телевизиски емисии едно по друго може да доведе до тоа поединци да седат пред екранот од час на час.

 

Дигитална детоксикација за деца

 

Добро е документирано преку неодамнешните студии дека зависноста од паметни телефони е слична на зависноста од игри и социјалните мрежи со тоа што ги активира центрите за наградување во мозокот, во иста мера како и стимулативните дроги како што е кокаинот. Одвреме-навреме корисникот добива некаква непредвидлива награда.

 

Ова може да има форма на порака, лајк, известување или било што друго што е пријатно да се прими, предизвикувајќи го допаминот кој ги контролира центрите за задоволство во мозокот. Кај децата, ефектите на зависност од овој центар за награди се покажаа со посилен ефект од возрасните.

 

Не е изненадувачки што многу креатори на овие технологии силно ја ограничуваат нивната употреба од нивните деца и семејства. Уште во 2011 година, Стив Џобс „го ограничуваше технологијата што нашите деца ја користат дома“, а Бил Гејтс не им дозволуваше на своите деца да имаат уреди до својата 14-та година.

 

Дигитални повлекувања за детоксикација

 

Дигиталната зависност е официјално призната во DSM 511.Р. Пити, дали DSM-V треба да означи „зависност од Интернет“ како ментално растројство? – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2719452/, под поширока дијагноза на зависност од интернет. Сепак, симптомите и презентацијата на дигитална зависност или зависност од уреди се поприсутни од зависноста од интернет или интернет игри. Многу поединци закачени на нивните уреди никогаш не би можеле да се опишат дека имаат нарушување во играњето.

 

Рехабилитациите во домовите почнаа да нудат дигитални одмори за детоксикација, а најуспешните се во Remedy Wellbeing каде, со тим од клинички експерти 24/7, семејствата на клиентите учат повторно да се поврзат.

 

Придобивките од дигиталната детоксикација?

 

Дигиталната детоксикација не мора да биде екстремна во која личноста се преселува на пуст остров за викенд. Дигиталните места и центри за детоксикација може многу да се разликуваат. Има некои што ги тераат присутните да ги предадат своите паметни телефони и уреди по пристигнувањето. Во меѓувреме, има и други кои не се толку строги и едноставно влијаат на луѓето да вршат физичка активност и да комуницираат со другите присутни. Поради разновидноста на дигиталните програми за детоксикација кои се појавуваат, сигурно има по нешто за секого22.MH van Velthoven, J. Powell и G. Powell, Проблематична употреба на паметни телефони: Дигитални пристапи кон појавен јавно здравствен проблем – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6034350/.

 

Придобивките од дигиталната детоксикација

 

 • Смиреност и содржина - Паузата од технологијата може да доведе до помал стрес. Ова може да се должи на тоа што поединците повеќе не се поврзани со работа и се чувствуваат како да се уште во канцеларија. Стресот може да биде предизвикан од размислување за работата 24/7 и никогаш вистински да не се исклучите.
 • Зголемена продуктивност - Со тоа што не ја трошат секоја втора минута лизгајќи низ социјалните медиуми, присутните во дигиталната детоксикација сметаат дека имаат зголемена продуктивност.
 • Посилни/поздрави односи – Паметните телефони и социјалните медиуми може да ја исклучат комуникацијата што една личност ја има со саканите и пријателите. Спуштањето на телефонот може да доведе до подобрена комуникација и градење посилни врски.
 • Подобрено физичко здравје - Ова е можеби најголемата придобивка од дигиталната детоксикација. Да се ​​биде помалку зависен од технологијата му овозможува на лицето да се фокусира на својата благосостојба. Поединците сега можеби ќе можат да вежбаат повеќе и помалку стрес е добро за менталното здравје.
 • Подобро спиење - времето поминато на екранот пред спиење го мами умот и тешко е да се исклучи за спиење. Детоксикацијата може да го спречи користењето паметен телефон пред спиење, што резултира со побрзо заспивање и подобар целокупен сон.

 

Иако технологијата им го олесни животот на милиони луѓе, таа има и недостатоци. Дигиталната детоксикација може да го подобри животот на една личност и да им помогне повторно да се откријат себеси и она што е важно во животот.

 

Претходно: Телездравствен третман

Следно: Брза детоксикација за зависност

 • 1
  1.Р. Пити, дали DSM-V треба да означи „зависност од Интернет“ како ментално растројство? – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2719452/
 • 2
  2.MH van Velthoven, J. Powell и G. Powell, Проблематична употреба на паметни телефони: Дигитални пристапи кон појавен јавно здравствен проблем – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6034350/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.