Дефиниција за алкохоличар

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Дефиниција за алкохоличар

 

Помирувањето со фактот дека вие или некој близок можеби сте ја изгубиле контролата врз врската со алкохол може да биде огромно. За многумина, тоа може да започне невино, а потоа еден ден ќе се разбудите и може да сфатите дека вие или некој што го сакате ја има жешка дефиницијата за алкохоличар. И штом ќе дојдете до тој заклучок или претпоставка - како да одите напред? Ако сте вие ​​- може да биде тешко да си ги признаете овие работи. Ако се работи за некој што го сакате и за кој се грижите, веројатно сакате да се сретнете со љубов, а не да осудувате. Таа линија може да биде незгодна за одење.

 

Првиот дел од целиот овој процес е да се утврди дали вие или личноста во вашиот живот навистина имате проблем или не11.ТФ Бабор, Класификација на алкохоличари: Типолошки теории од 19 век до денес, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6876530/. Ова може да биде незгодно и чувствително. Не сакате да ги осудувате или да ги обвинувате дека се дефиниција за алкохоличар или нешто што не е точно, па затоа треба да си го сторите својот дел. Треба да истражувате или да разговарате со доволно професионалци за да можете јасно да им го распоредите она што сте го набљудувале.

 

Според Филипа Голд, главен клинички директор на Remedy Wellbeing, клиничката дефиниција за алкохоличар е:

„Физичка зависност од алкохол до степен до кој прекинот на употребата на алкохол би довел до симптоми на повлекување. Во популарен и терапевтски јазик, терминот може да се користи и за да се однесува на вкоренетите навики за пиење кои предизвикуваат здравствени или социјални проблеми. Третманот бара прво да се стави крај на физичката зависност, а потоа да се направат промени во животниот стил кои му помагаат на поединецот да избегне релапс. Во некои случаи, потребни се лекови и хоспитализација. Зависноста од алкохол може да има многу сериозни ефекти врз мозокот, црниот дроб и другите органи на телото, од кои некои може да доведат до смрт“.

 

Разбирање на знаците да се биде алкохоличар

 

Алкохоличар е оној кој повеќе нема способност да го контролира консумирањето алкохол. Тие често компулсивно или безумно злоупотребуваат алкохол дури и ако знаат дека стигнале до точка каде што можеби ќе треба да престанат. Алкохолизмот е хроничен и релапсот е чест.

 

Алкохолизмот може да се дијагностицира ако поединецот исполни 2 или повеќе од следниве навики во текот на истата година:

 

 • конзумирање поголеми количини на алкохол или консумирање подолго време од првично планираното.
 • сака да престане, но не може да го стори тоа.
 • трошење ресурси и време за добивање алкохол или закрепнување од неговата употреба.
 • желба за алкохол
 • неможност да одите на работа или да ги исполнувате обврските дома или на училиште
 • меѓучовечки проблеми поради употреба на алкохол
 • откажување од хоби и активности во кои претходно уживале да консумираат алкохол
 • опасно консумирање алкохол (возење, итн.)
 • треба да ја зголемите количината што ја пиете за да ги почувствувате ефектите
 • симптоми на повлекување

 

Ова е критериум што често го користи професионалец за да дијагностицира некој со алкохолизам22.MD Aronson, Дефиниција за алкохолизам | SpringerLink, Дефиниција за алкохолизам | SpringerLink.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4612-4786-9_2.

 

Иако ова може да биде корисен формат за следење, вашите симптоми или симптомите на вашата сакана може да изгледаат како физичка дефиниција на алкохоличар:

 

 • вкочанетост/трнење во стапалата или рацете
 • нестабилно на нозе
 • модринки или необјаснети повреди
 • постојано вознемирен стомак
 • црвенило во лицето
 • проблеми со црниот дроб/жолта боја на кожата
 • инфекции/кожни рани (алкохолот го нарушува имунолошкиот систем)
 • промена на тежината
 • разбушавен изглед, лоша кожа, уморни очи

 

Алкохолизмот е многу опасна болест надворешно, но може да има исклучително големо влијание и врз внатрешноста на човекот. Хроничното пиење може да доведе до значителна количина на хронични болести и физички проблеми33.GF Koob, Теоретски рамки и механички аспекти на зависноста од алкохол: Зависноста од алкохол како нарушување со дефицит на награда – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3448980/.

 

Физичките проблеми предизвикани од алкохолизам вклучуваат:

 • проблеми со срцето, висок крвен притисок, мозочен удар
 • заболувања на црниот дроб
 • проблеми со панкреасот
 • Рак на глава/врат, рак на хранопроводникот, рак на црниот дроб, рак на дојка, колоректален карцином
 • вашиот ослабен имунолошки систем често може да доведе до контракција на сериозни болести како што се пневмонија и туберкулоза.

 

Иако овие критериуми наведени погоре го прават поедноставно да се анализирате себеси и дали имате или немате проблем со алкохолот, може да биде тешко да се разликуваат тие особини кај некој друг.

Работи на кои треба да внимавате кај партнерот или пријателот за кој мислите дека може да има проблем со алкохолот:

 

 • Замор
 • Тајно однесување
 • Одбранбен став. Ова може да се случи особено ако сфатиле или можеби длабоко во себе знаат дека имаат проблем, но сè уште не се подготвени да се справат со него.
 • Чести несреќи/грешки/заборави. Алкохолот може да ја наруши когнитивната функција. Кога некој моментално е под влијание, влијае на неговата когнитивна способност. Кога некој долго време или крајно конзистентно злоупотребува алкохол, неговите когнитивни способности се под влијание дури и кога не се под влијание.
 • Често расеан
 • Избегнува или заборава одговорност
 • Менување на расположението
 • Ако забележите сериозни промени во однесувањето или физичките промени кога ќе се одморат од алкохолот, веројатно постои и проблем таму

 

Познавањето на знаците кои укажуваат на тоа дека некој е дефиниција за алкохоличар можеби е првиот чекор, но исто така ќе биде и најлесниот дел од ситуацијата. Можеби вашата сакана не е подготвена за разговор. Тие може да станат одбранбени. Можат да негираат. Тоа не се невообичаени реакции. За нив е важно да знаат дека доаѓате од место на љубов, а не на осудување.

 

Помогне да се надмине алкохолизмот

 

Ако сакате да му помогнете на вашиот партнер или сакана личност, но сакате да го направите тоа правилно и не сте сигурни од каде да започнете, еве неколку начини на кои можете да се подготвите и да продолжите напред:

 

 • Проучете ги знаците и симптомите на зависност од алкохол. Сакате да бидете подготвени и способни да го потврдите она што мислите дека се случува. Читајте колку што можете повеќе. Набљудувајте го вашиот партнер. Запишете ги нивните однесувања.
 • Разговарајте со професионалец што сакате да правите, што тие мислат дека треба да правите и како тие мислат дека треба да и пристапите на ситуацијата.
 • Избегнувајте да ги притискате или да ги натерате да се чувствуваат нападнати. Биди нежен.
 • Користете фрази што почнуваат со „јас“ наместо „ти“. Вашите фрази звучат обвинувачки.
 • Избегнувајте етикети. (алкохоличар, зависник)
 • Поставувајте им прашања за тоа што мислат дека се случува.
 • Пристапете на приватно место каде што се чувствуваат удобно
 • Користете загрижен, внимателен тон. Избегнувајте викање или осудувачки тонови на гласот.

 

Можеби вашата сакана личност сè уште не го сфаќа ова за себе. Можеби го прават тоа и едноставно се плашат од промена. Како и да е, толку е одлично што вашиот партнер или сакана има некој во животот кој доволно се грижи за нив за да одвои време да го направи тоа. Можеби на почетокот нема да го сфатат тоа, но на крајот ќе го сфатат.

 

Ако мислите дека можеби имате проблем со алкохолот, тогаш бидете нежни со себе и побарајте помош што мислите дека ви е потребна. Ако некој што го сакате злоупотребува алкохол, помогнете му да оди напред кон добивање на потребната помош.

 

Следно: Како да му помогнете на алкохоличар

 • 1
  1.ТФ Бабор, Класификација на алкохоличари: Типолошки теории од 19 век до денес, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6876530/
 • 2
  2.MD Aronson, Дефиниција за алкохолизам | SpringerLink, Дефиниција за алкохолизам | SpringerLink.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4612-4786-9_2
 • 3
  3.GF Koob, Теоретски рамки и механички аспекти на зависноста од алкохол: Зависноста од алкохол како нарушување со дефицит на награда – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3448980/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.