Објаснето за детоксикација од алкохол

Објаснето за детоксикација од алкохол

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

[popup_anything id="15369"]

Разбирање на детоксикација од алкохол

 

Да се ​​стави крај на алкохолизмот не е лесен чекор. Милиони луѓе ширум светот се борат со нарушување на употребата на алкохол и само мал дел од тие луѓе бараат помош пред да биде предоцна. Ако одлучите да побарате помош, тогаш преземате чекори за подобар живот. Без оглед на тоа во која фаза се наоѓа поединецот од алкохолизам, обично никогаш не е доцна да се искусат придобивките од откажувањето.

 

Присуството на детоксикација од алкохол не ја прекинува автоматски вашата зависност од алкохол. Потребно е извесно време да се стави крај на алкохолизмот и тоа е континуирана борба. Еден од главните симптоми што веројатно ќе ги доживеете со прекинување на консумирањето алкохол е повлекувањето. Поминувањето низ повлекување може да биде тешко за тешките алкохоличари11.С. Kattimani и B. Bharadwaj, Клиничко управување со одвикнување од алкохол: систематски преглед – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4085800/.

 

Времето во кое ви е потребно за детоксикација зависи од неколку фактори. Овие фактори вклучуваат колку алкохол консумирате, колку долго сте пиеле алкохол и дали претходно сте доживеале детоксикација.

 

Временска рамка за детоксикација на алкохол

 

Постои временска рамка за детоксикација од алкохол низ која поминуваат многу поединци. Ова е општа временска рамка и упатства поставени од страна на Весник за индустриска психијатрија.

 

 • Околу шест часа во детоксикација од алкохол, ќе имате мали симптоми на повлекување. Ако имате долга историја на обилно пиење, може да имате напад шест часа по завршувањето на последниот пијалок.
 • Мал процент од поединци кои имаат откажување од алкохол имаат халуцинации 12 до 24 часа по последниот пијалок. Тие може да видат или слушнат работи што всушност не се таму. Лекарите не сметаат дека ова е главен проблем и покрај тоа што поединците се исплашени.
 • Малите симптоми на повлекување обично продолжуваат 24 до 48 часа по последниот пијалок. Симптомите може да вклучуваат главоболка, тремор и вознемирен стомак. Едно лице може да помине низ мало повлекување и симптомите обично кулминираат на 18 до 24 часа. По овој момент, симптомите почнуваат да се намалуваат по четири или пет дена.
 • Некои поединци може да доживеат тешка форма на одвикнување од алкохол 48 часа до 72 часа по последниот пијалок. Лекарите го нарекуваат овој делириум тременс (ДТ) или делириум на одвикнување од алкохол. Поединец може да има многу висок пулс, напади или висока телесна температура кога страда од ДТ.
 • На 72 часа, ова е време кога симптомите на одвикнување од алкохол често се најлоши. Во ретки случаи, умерените симптоми на повлекување може да траат еден месец. Симптомите може да вклучуваат забрзан пулс и гледање работи што ги нема. Некои клиники во Соединетите Држави сега нудат брза детоксикација, за време на која пациентот се става во тешка медицински надгледувана седација до четири дена.

 

Симптоми на повлекување од алкохол

Алкохолот е депресив кој го потиснува централниот нервен систем на една личност. Луѓето кои консумираат алкохол доживуваат чувство на релаксација и еуфорија. Телото често работи за одржување на рамнотежа; му сигнализира на мозокот да произведе повеќе невротрансмитер рецептори. Тие го возбудуваат или стимулираат централниот нервен систем.

 

Кога некое лице ќе престане да пие, тие го одземаат алкохолот не само од оригиналните рецептори, туку и од дополнителните рецептори што телото ги произведува. Затоа, нервниот систем на алкохоличар е премногу активен.

 

Премногу активниот нервен систем предизвикува симптоми при детоксикација од алкохол, вклучувајќи:

 

 • Анксиозност
 • Раздразливост
 • Гадење
 • Брза срцева фрекфенција
 • Потење
 • Потреси

 

Тешките случаи на детоксикација од алкохол вклучуваат:

 

 • Халуцинации
 • Висока телесна температура
 • Илузии
 • Параноја
 • Напади

 

Зошто луѓето се подложени на детоксикација од алкохол?

 

Детоксикацијата од третман со злоупотреба на супстанции се дефинира како „збир на интервенции насочени кон управување со акутна интоксикација и повлекување“. Телото на една личност поминува од алкохол и дрога за време на детоксикација.

 

Медицинските тела како што е Американското здружение за управување со зависности го сменија терминот „детоксикација“ со терминот „управување со повлекување“. Детоксикацијата и одвикнувањето од алкохол може да бидат опасни по живот. Безбедноста треба да биде најважна работа кога се подложувате на детоксикација од алкохол. Најбезбедниот начин за детоксикација е под строг лекарски надзор. Поддршката од искусни, специјализирани професионалци ви овозможува безбедно и правилно детоксикација од алкохолот.

 

Детоксикацијата од алкохол најчесто е првиот чекор кон целосна трезвеност. Треба да се напомене дека детоксикацијата не е трајно решение за промена на зависноста од алкохол. Всушност, многу луѓе почнуваат да пијат уште еднаш за време на детоксикацијата за да ги прекинат симптомите на повлекување. Едно лице треба да присуствува на резиденцијална детоксикација или редовни состаноци за да ја добие потребната помош за целосно да се опорави од зависноста од алкохол.

 

Кога треба да барате детоксикација од алкохол?

 

вашиот нарушување на употребата на алкохол Историјата ќе диктира дали ви е потребна детоксикација или не. Вашата историја ќе ја вклучува количината на алкохол консумирана на редовна основа, должината на времето кога сте пиеле и видот на алкохол што сте го консумирале22.Р. Саиц, Вовед во повлекување алкохол – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6761824/. Медицински професионалец може да ве оцени вас и вашите проблеми. Тие можат да препорачаат третман за да се стави крај на зависноста од алкохол. Вашиот лекар или давател на ментално здравје може да ве поврзе со вистинските луѓе за помош. Установата за рехабилитација ќе ви помогне соодветно да се детоксицирате и да ве лекува од зависноста од алкохол.

 

Рехабилитацијата во домовите обезбедува проценка на детоксикација преку телефон како дел од процесот на внесување. Ќе ја следите проценката за детоксикација со подлабока проценка со медицински професионалец од рехабилитација. Ако препознаете знаци на злоупотреба на алкохол кај некој близок или кај себе, може да размислите да направите проценка за детоксикација од алкохол за детоксикација.

 

Знаците на злоупотреба на алкохол вклучуваат:

 

 • Желба за пиење алкохол
 • Неможност да се намали или прекине употребата на алкохол
 • Пијте повеќе алкохол отколку што планирате
 • Пиење алкохол подолго од предвиденото
 • да продолжите да пиете алкохол дури и кога тоа ве става во опасност или негативно влијае на вашиот живот

 

Алкохолни детоксикациски третмани

 

Професионалците за медицинска нега често користат скала наречена Клинички институт за проценка на повлекување за алкохол за да ги утврдат симптомите на повлекување и потенцијалниот третман. Колку е поголем бројот на вагата, толку полоши се симптомите на една личност.

 

Ќе ви треба повеќе третман бидејќи симптомите стануваат потешки. Лековите можат да помогнат при одвикнување од алкохол. За време на повлекувањето може да присуствуваат и групи за терапија и поддршка.

 

Лековите за детоксикација и одвикнување од алкохол вклучуваат:

 

 • бензодиазепини: Овие се пропишани за да се намали можноста за напади при одвикнување од алкохол. Некои примери на лекот вклучуваат диазепам (Valium), алпразолам (Xanax) и лоразепам (Ativan). Лекарите обично ги препишувале овие лекови за лекување на одвикнување од алкохол33.Д. Raistrick, Управување со детоксикација од алкохол | Напредокот во психијатрискиот третман | Cambridge Core, Cambridge Core.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.cambridge.org/core/journals/advances-in-psychiatric-treatment/article/management-of-alcohol-detoxification/FB62A0720DD8D762D2C40B8DC975551FXNUMX.

 

 • Невролептични лекови: Овој лек може да помогне да се намали активноста на нервниот систем. Тоа може да биде корисно за спречување на напади и возбуда поради одвикнување од алкохол.

 

 • Нутритивна поддршка: Може да ви се администрираат хранливи материи како што се фолна киселина, тиамин и магнезиум за да се намалат симптомите на повлекување. Ова исто така се користи за корекција на недостатоците на хранливи материи предизвикани од употреба на алкохол и може да продолжи во текот на целиот третман како биохемиска реставрација.

 

Ако сте загрижени за можна детоксикација од алкохол и симптоми на повлекување, разговарајте со вашиот лекар пред детоксикација. Давател на медицинска здравствена заштита може да ја процени вашата историја на здравје и употреба на алкохол за да ви помогне да ја одредите веројатноста за вашите симптоми.

 

Претходно: Алкохолна болка во градите

Следно: Детоксикација од алкохол во Марбела

 • 1
  1.С. Kattimani и B. Bharadwaj, Клиничко управување со одвикнување од алкохол: систематски преглед – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4085800/
 • 2
  2.Р. Саиц, Вовед во повлекување алкохол – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6761824/
 • 3
  3.Д. Raistrick, Управување со детоксикација од алкохол | Напредокот во психијатрискиот третман | Cambridge Core, Cambridge Core.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.cambridge.org/core/journals/advances-in-psychiatric-treatment/article/management-of-alcohol-detoxification/FB62A0720DD8D762D2C40B8DC975551FXNUMX
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .