Разбирање и лекување на депресијата

автор: Филипа Голд  Уредник: Александар Бентли  Прегледано: Мајкл Пор

Разбирање на депресијата

 

Терминот „депресија“ се користи многу во современото општество. Некои луѓе го користат за да опишат чувство на тага, додека други се изразуваат како депресивни од време на време.

 

Се проценува дека еден од 15 возрасни е депресивен во која било дадена година, а секој шести поединец ќе го доживее нарушувањето на менталното здравје во одреден момент од својот живот. За жал, депресивните епизоди можат да погодат во секое време и целосно да го променат животот на една личност.

 

Депресивното растројство е сериозна медицинска состојба и влијае на начинот на кој се чувствува лицето. Начинот на кој една личност дејствува и размислува е негативно под влијание на нарушувањето. Се појавуваат чувства на тага и многу луѓе губат интерес за активностите во кои некогаш уживале. Различни емоционални и физички проблеми може да произлезат од депресивни нарушувања, од кои сите имаат влијание врз животот, работата и односите на една личност.

 

Сепак, нивните симптоми на депресија може да се излечат. Третманот е достапен за да им помогне на поединците со депресија да се справат со проблемите што ги создава.

Што е депресија?

 

Да се ​​биде депресивен не е само случај на блузот и тоа е многу повеќе од само чувство на тага или сина боја од време на време. Депресијата е болест која може да предизвика бран на тага да го погоди болниот одеднаш. Овие бранови на тага можат да предизвикаат физички и ментални симптоми од кои е тешко да се ослободите11.Џ.В. Кантер, Природата на клиничката депресија: симптоми, синдроми и анализа на однесувањето – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2395346/.

 

Лицето кое никогаш не доживеало депресивно растројство можеби не е свесно што му се случува. Може да потрае некое време за човекот да сфати низ што поминува неговиот ум и тело. Поединецот може да има физички проблеми, емоционални проблеми и не може да функционира.

 

Задачите што некогаш беа лесни, сега се многу потешки. Поединци може да се мачат на работа или да вршат едноставни задачи низ куќата. Човекот ќе доживее континуирано чувство на тага, веројатно ќе се појави и губење на интерес за активностите во кои уживале, а личноста ќе се чувствува, постапува и размислува поинаку.

 

Не е лесно да се извлечеш од депресивна состојба бидејќи нарушувањето на менталното здравје може да зафати некого и да не го пушти. Можеби ќе биде потребен долгорочен третман за да се преброди депресијата и да се опорави, иако патувањето до закрепнување е долго и навивачко.

 

Не постои брз лек за депресија, иако милиони заболени посакуваат ова да биде вистина. Поголемиот дел од заболените од депресија ќе подлежат на психотерапија или ќе земаат лекови. Во многу случаи, луѓето ќе ги користат и двете.

Симптоми на депресија

 

Симптомите варираат во зависност од заболениот. Некои симптоми може да бидат благи, но други може да бидат тешки и секоја личност различно го доживува чувството на депресија. Она што влијае на едно лице може позначајно да влијае на друго и обратно. Иако нема двајца заболени од депресија кои ги доживуваат истите симптоми доколку се откриете дека страдате од некој од следниве симптоми на депресија, би било мудро да разговарате со вашиот терапевт или лекар.

 

Симптомите на депресивно растројство вклучуваат:

 

 • Се чувствувам тажно
 • Поседување на депресивно расположение
 • Губење на интерес за активности во кои некогаш се уживаше
 • Промена на апетитот што предизвикува или губење или зголемување на телесната тежина
 • Несоница или премногу спиење
 • Недостаток на енергија и/или зголемен замор
 • Неможност да се седи мирно, темпо или стискање со раката
 • Забавени движења или забавен говор
 • Се чувствува безвредно
 • Чувство на вина
 • Тешкотии со размислување, донесување одлуки или концентрирање
 • Мисли за смрт
 • Мисли на самоубиство

 

За да добие дијагноза за депресивно нарушување, лицето мора да ги покаже симптомите на депресија најмалку две недели. Симптомите мора да покажат промена од претходните нивоа на функција на поединецот за да се постави дијагноза на депресија.

 

За жал, постојат неколку медицински состојби кои ги имитираат симптомите на депресија. Лекарите ќе треба да исклучат медицински проблеми како што се тумор на мозокот, недостаток на витамини или проблем со тироидната жлезда за да се осигураат дека проблемот е депресија.

Причини за депресивно растројство

 

Постојат неколку причини за депресија и сите кои страдаат од депресија се различни. Причината за депресија кај едно лице и нејзините симптоми може да не се исти како оние за друга и болеста може да влијае на секого.

 

Едно лице може да изгледа среќно и шампанско однадвор, но може да страда од депресивно расположение однатре. Депресијата не е лесно да се забележи и многу луѓе можат да ја прикријат околу пријателите и семејството.

 

Постојат неколку потенцијални причини за депресија. Овие причини вклучуваат:

 

 • Биохемија: Хемикалиите во мозокот на една личност можат да придонесат за депресија.
 • Генетика: Болеста има тенденција да се јавува во семејства. Меѓутоа, само затоа што мајката има депресија, нивните деца можеби нема да ја добијат и обратно.
 • Личност: Поединецот кој лесно се преоптоварува со стрес, има ниска самодоверба и е песимист за животот, има поголема веројатност да страда од депресија.
 • Фактори на животната средина: Изложеноста на насилство, злоупотреба, запоставување и/или сиромаштија може да го направи лицето ранливо на депресија.

 

Најновиот третман за депресија

 

Депресијата е сериозна ментална болест, но добрата вест за заболените е дека може да се лекува. Депресијата е една од најлекуваните ментални здравствени болести денес22.Б. Quimm, Научни написи за депресија: Историја, дефиниции и повеќе, Научни статии за депресија: историја, дефиниции и повеќе.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.gale.com/open-access/depression. Третманот е генерално успешен и околу 80% до 90% од заболените реагираат на третман со текот на времето. Дополнително, третманот обезбедува ослободување од некои симптоми за скоро сите пациенти кои страдаат од депресија.

 

Медицински професионалец ќе го процени заболениот пред да постави дијагноза. Евалуацијата вклучува интервју и преглед, а медицинските професионалци ќе треба да исклучат какви било прашања како недостаток на витамин или проблем со тироидната жлезда за време на физичкиот преглед, вклучително и тест на крвта. Откако ќе се постави дијагноза, може да се препише третман.

 

Испитувањето ќе идентификува и специфични симптоми. Ќе се истражи семејната медицинска историја на поединецот.

 

По евалуацијата, лекар може да препише:

 

 • лекови

Може да се препишат антидепресиви за да се промени хемијата на мозокот на една личност. Лекот може да го подобри поединецот на краток рок, но лекот треба да се зема некое време за да се добијат целосните придобивки. Откако ќе се подобрат симптомите, лицето најверојатно ќе треба да продолжи со лекот шест или повеќе месеци.

 • Психотерапија

Терапијата за разговор може да се препише самостојно или во комбинација со лекови. Когнитивната бихејвиорална терапија (КБТ) е вид на терапија која се фокусира на решавање на проблеми. Поединците можат да препознаат проблеми и да работат на промена на нивното размислување. КБТ им помага на луѓето да ги надминат проблемите со менување на нивните модели на размислување. Бројот на КБТ сесии што му се потребни на едно лице зависи од нивото на нивната депресија.

 • Електроконвулзивна терапија (ЕКТ)

ЕКТ е третман кој обично се користи за пациенти со тешка или екстремна депресија. ЕКТ се користи за лица кои не реагираат на лекови или психотерапија. Едно лице се става под анестезија и се дава електрична стимулација насочена кон неговиот мозок. Едно лице може да се подложи на две до три ЕКТ сесии неделно. Можеби ќе бидат потребни до 12 сесии.

 • Самопомош и справување

Луѓето со депресија, исто така, можат да вежбаат, медитација, јога, да ја подобрат својата исхрана и да избегнуваат дрога и/или алкохол за да го подигнат нивното расположение. Со тоа што ќе бидат физички поактивни и со здрава исхрана, поединците можеби ќе можат да ја намалат депресијата.

 

Лековите и психотерапијата исто така можат да ви помогнат да ја надминете депресијата. Едноставните активности, вклучувајќи вежбање и поздрава исхрана, исто така може да ги подобрат симптомите на депресија.

 

Важно е да се запамети дека депресијата може да се лекува и дека помошта е достапна без разлика колку е сериозна вашата депресија. Постојат голем број на центри за третман во светот кои се специјализирани за депресија, со Лек благосостојба како еден од најпопуларните луксузни резиденцијални центри за третман отпорна на депресија. На другиот крај на скалата, многу поединци се одлучуваат за сесии со локален советник, додека други претпочитаат опции за онлајн советување.

Надминете ја депресијата

 

Депресијата ја намалува вашата енергија, надеж и мотивација, што го отежнува преземањето на неопходните мерки за да се чувствувате добро.
Размислувањето за тоа што треба да направите за да се чувствувате подобро, како на пример вежбање или поминување време со пријателите, може да биде исцрпувачки или невозможно да се спроведе на моменти.33.MA Bentley, Depression, Depression – ScienceDirect.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673618319482.

 

Тоа е Catch-22 дека најкорисните дејства се најтешки за извршување. Сепак, постои значајна разлика помеѓу нешто тешко и нешто невозможно. Иако заздравувањето од депресивно растројство не е лесно, вие имате поголема контрола отколку што сфаќате, дури и ако вашата тага е силна и постојана.

 

Според Филипа Голд на Лек благосостојба, „Клучот за надминување на депресијата е да започнете со мали димензии и да продолжите нагоре. Можеби немате многу енергија, но искористувајќи ги сите ваши резерви, треба да можете да одите на прошетка низ блокот или да повикате некој близок.

Чекори за надминување на депресијата

 

Преземањето на почетниот чекор е секогаш најтешко. Сепак, одењето на прошетка или станувањето и танцувањето на вашата омилена музика се работи што можете да ги правите токму сега. И може значително да го подобри вашето расположение и енергија за неколку часа, што е доволно долго за да се спроведе втор чекор за опоравување, како што е готвење оброк за подобрување на расположението или правење планови да се видите со некој стар познаник.

 

Со усвојување на следните мали, но позитивни мерки од ден на ден, наскоро ќе можете да ја фрлите тешката магла на вечната тага и да се чувствувате посреќни, поздрави и понадежни.

 

Посегнете и одржувајте контакт

 

Добивањето помош е критично за да се победи чувството на депресија и може да биде тешко да се задржи здрава перспектива и напорот потребен за самостојно надминување на депресијата. Во исто време, природата на депресијата го отежнува барањето третман и кога сте тажни, имате тенденција да се повлечете и изолирате, што го отежнува поврзувањето дури и со блиските членови на семејството и пријателите.

 

Можеби сте премногу уморни за разговор, засрамени за вашата ситуација или виновни за игнорирање на одредени врски, но запомнете дека ова е само ваша тага. Одржувањето контакт со другите и учеството во социјални активности драстично ќе го подобри вашето расположение и став.

 

Побарајте помош од оние кои прават да се чувствувате безбедно и згрижени

 

Личноста со која разговарате не треба да може да ве поправи; тие едноставно треба да бидат добар слушател и некој кој ќе слуша внимателно и сочувствително без осудување.

 

Времето лице в лице нека биде приоритет

 

Телефонските разговори, социјалните мрежи и пораките се одлични начини да останете во контакт, но тие не можат да го заменат квалитетното време лице в лице. Едноставниот чин на разговор со некого лице в лице за тоа како се чувствувате може да помогне да се ублажи и спречи тагата.

 

Бидете во тек со социјалните активности

 

Кога сте депресивни, примамливо е да се повлечете во вашата школка, но сепак тоа што сте во близина на други луѓе ќе ве натера да се чувствувате помалку депресивни.

 

Најдете начини да им помогнете на другите

 

Добро е да се биде поддржан, но истражувањата откриваат дека обезбедувањето поддршка уште повеќе го зголемува вашето расположение. Најдете начини да им помогнете на другите, и големи и мали; волонтирај, биди слух за пријател, направи нешто убаво за некого.

 

Грижете се за домашно милениче

 

Иако ништо не може да ја замени човечката врска, кучињата можат да внесат радост и пријателство во вашиот живот и да направат да се чувствувате помалку осамени. Грижата за домашно милениче исто така може да ве извади од глава и да ви даде чувство за цел, и двете се моќни антидепресиви.

 

Придружете се на група за емоционална поддршка

 

Да се ​​биде меѓу другите луѓе кои страдаат од депресивни нарушувања може да ви помогне да се чувствувате помалку сами. Можете исто така да се охрабрувате еден со друг, да давате и примате совети за справување и да ги споделите вашите искуства.

 

10 начини да останете поврзани

 

 • Разговарајте за вашите чувства со една личност
 • Волонтирањето ви овозможува да им помагате на другите
 • Запознајте другарка за ручек или кафе
 • Барајте некој близок да контактира со вас на редовна основа
 • Однесете некого во кино, на концерт или на мало дружење
 • Контактирајте со стар познаник по телефон или е-пошта
 • Прошетајте со фитнес партнер
 • Направете неделен состанок за вечера
 • Одете на час или придружете се на група за да запознаете нови луѓе
 • Верувајте на религиозна личност, на наставник или на спортски тренер

Што да се каже на депресивна личност

 

Дали сакате да зборуваме за тоа? Ќе бидам таму кога ќе бидеш подготвен

 

Не можете да натерате некого да зборува, но знаејќи дека сте достапни може да направи да се чувствува многу подобро. Ако не ви кажале за нивната депресија, можете да предложите дека сте забележале дека се мачат и дека сте достапни доколку сакаат да разговараат. Ако само прашате: „Дали сте добро?“ можеби се навикнати да го лажираат и да одговорат: „Добро сум“.

 

Ако не се подготвени за разговор во моментов, уверете ги дека ќе бидете тука за нив кога ќе бидат. Можеби ќе се сетат на вашата понуда и ќе дојдат кај вас кога минуваат низ тежок период и имаат потреба од некој со кого да разговараат.

 

Што можам да направам за да ви помогнам денес?

 

Депресивните нарушувања често предизвикуваат замор, тешкотии со спиењето и недостаток на амбиции. Станувањето од кревет може понекогаш да биде тешко и да прашате што можете да направите за нив навистина ќе им помогне да го поминат денот. Можеби тие не јадат добро, а вие можете да им донесете вечера. Можеби им е потребен утрински повик или порака за да се осигураат дека ќе пристигнат на работа на време. Понудата да го стори тоа е начин да им дадете до знаење дека е во ред да побараат помош.

 

Што не треба да се каже на депресивна личност

 

Не им давајте „корисни“ идеи или зборови кои се чини дека се лек за нивната депресија бидејќи тоа може да се сретне како осудувачко или невнимателно.

 

Работи што не треба да ги кажувате на депресивна личност:

 

 • „Само размислувајте за позитивни работи
 • „Не сум сигурен за што си толку депресивен“
 • „Ветувам дека се ќе биде добро“
 • „Престанав да јадам шеќер и се излечив!
 • „Треба само да си одиш одовде“
 • „Има толку многу поединци таму кои се во полоша форма од тебе“
 • 1
  1.Џ.В. Кантер, Природата на клиничката депресија: симптоми, синдроми и анализа на однесувањето – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2395346/
 • 2
  2.Б. Quimm, Научни написи за депресија: Историја, дефиниции и повеќе, Научни статии за депресија: историја, дефиниции и повеќе.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.gale.com/open-access/depression
 • 3
  3.MA Bentley, Depression, Depression – ScienceDirect.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673618319482