Депресија по откажување од алкохол

Разбирање на депресијата по откажување од алкохол

автор: Филипа Голд  Уредник: Александар Бентли  Ревидирани: Метју Ајдл
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Разбирање на депресијата по откажување од алкохол

 

Ако решивте да ја прекинете бурната врска со алкохол: честитки. Повеќето луѓе велат дека тоа била највлијателната и најважната одлука што ја донеле во целиот нивен живот, и покрај тоа колку е тешка одлука. Престанувањето со консумирање алкохол или дури и намалувањето по значително време не е лесен подвиг и мнозинството од оние кои ќе го одлучат тоа бараат стручна помош бидејќи патот може да биде карпест.

 

Доаѓање во депресија по откажување од алкохол

 

И покрај тешкиот временски период што може да ја следи вашата одлука да престанете да консумирате алкохол, вреди да се потрошите време и труд. По почетните тешки месеци, многу луѓе се спуштаат во полесни денови без претходна удобност на алкохол.

 

Секој е различен и многумина ја минуваат целната линија во различно време и со различни несакани ефекти. Многу луѓе се соочуваат со депресија откако ќе се откажат од пиењето. Ова не е невообичаено и ако се чувствувате така, не сте сами. Алкохолот некогаш бил начин на кој уживате во животот или се справувате со тешките делови од животот. Подобро ви е без него, но тоа не ги отстранува чувствата што можеби ги имате откако целосно ќе го отстраните од вашиот живот.

 

Зошто луѓето добиваат депресија откако ќе се откажат од алкохолот?

 

Многу луѓе почнаа да пијат алкохол за да помогнат во ублажување на симптомите на депресија. Сега кога го немаат она што порано се справуваа со депресијата, им преостанува само депресијата. Други луѓе можеби доживеале депресија откако ја започнале врската со алкохол. Депресијата може да биде и причината поради која почнавте да пиете и дел од причината поради која требаше да престанете. Не е исто со сите, но сепак на сите им е тешко.

 

Во клиничка смисла ова се нарекува двојна дијагноза и многу е вообичаено нарушувањето на употребата на алкохол да се манифестира со состојби на ментално здравје како депресија и анксиозност.11.М. Мирзаеи, С.М. Јасини Ардекани, М. Мирзаеи и А. Дехгани, Преваленца на депресија, анксиозност и стрес кај возрасната популација: Резултати од здравствената студија во Јазд – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6702282/. Професионалец за третман ќе работи на идентификување дали нарушувањето на употребата на алкохол е прво и предизвикало депресија или дали депресијата постоела пред нарушувањето на употребата на алкохол. Важно е да се третираат двете состојби за да се постигне трајно закрепнување.

 

Депресивно растројство по откажување од алкохол

 

Депресијата, или големото депресивно растројство, е состојба која влијае на многу луѓе - без разлика дали неодамна ја прекинале врската со алкохол или не. Тоа влијае на начинот на кој се чувствувате, размислувате и се однесувате. Тоа може да се лекува, но не е лесна состојба за живеење или справување. Обично се манифестира преку недостаток на интерес за животот или работи во кои уживавте и чувства на тага и безнадежност.

 

Симптоми на депресија и депресија по откажување од алкохол

 

 • се чувствува тажно, безнадежно
 • губење на интерес за работи за кои некогаш сте биле заинтересирани
 • тешкотии при спиење
 • промена на апетитот
 • чувство на безвредност
 • мисли за смрт и самоубиство

Зошто добивам депресија откако ќе се откажам од алкохол?

 

Алкохолот се нарекува депресив. Ова значи дека ја успорува функцијата на вашиот мозок и нервната активност. Резултатите од депресантите може да се појават со лесна употреба на алкохол или пијанство (заматен говор, губење на подвижноста и при лесна употреба на алкохол - релаксација).

 

Ова забавување и оштетување на вашиот мозок и нервна активност ги зголемуваат ефектите на невротрансмитер наречен ГАБА. ГАБА како невротрансмитер е инхибитор. Што значи, го успорува палењето на нервната активност и другите важни невротрансмитери.

 

Другите невротрансмитери како допамин и серотонин обично прават да се чувствуваме добро, а ГАБА ја инхибира продуктивноста и активирањето на овие невротрансмитери кои се чувствуваат добро. Може да доживеете привремен допамин и серотонин преку употреба на алкохол, но кога тие привремени ефекти ќе исчезнат и ќе исчезнат, невротрансмитери исто така се намалуваат.

 

Ако сте конзумирале многу алкохол во текот на подолг временски период, делот од вашиот мозок кој создава допамин, серотонин и други невротрансмитери кои се чувствуваат добро, не функционира како што треба.

 

Врската помеѓу алкохолот и депресијата

 

Кога нашиот мозок не е во состојба да произведе хемикалии кои прават да се чувствуваме добро, условите како депресија обично се резултат. И бидејќи депресијата е нешто што постои надвор од злоупотребата на алкохол, повеќето експерти велат дека е мудро да се третираат алкохолизмот и депресијата одделно.22.VA Grunberg, KA Cordova, LC Bidwell и TA Ito, Може ли марихуаната да ја подобри? Потенцијални ефекти на марихуаната и темпераментот врз ризикот од анксиозност и депресија - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588070/. Во овој случај, тие се нарекуваат ко-услови или истовремени нарушувања и тие често се хранат еден од друг и може да ја влошат секоја состојба многу полоша.

 

Голем дел од третманот може да се преклопува и да влијае на другата состојба, но тие се две различни состојби и може да бидат сериозни. Затоа, на секој му треба време и внимание специјално направени за таа состојба.

 

Третманот со алкохол зависи од вашата специфична ситуација и може да вклучува рехабилитација во домот, детоксикација, амбулантски рехабилитативен третман или после третман или едукативни програми.

 

Третман за депресија по откажување од алкохол

 

Групи за поддршка

 

Исто како и со злоупотребата на алкохол, постојат групи создадени за поединци кои се борат со секакви состојби - вклучително и депресија. Овие групи за поддршка можат да ви помогнат да развиете и одржувате алатки на кои работите за време на терапијата.

 

Холистичка терапија и релаксација или медитативни техники

 

Холистичката терапија често се користи во тандем со традиционалната терапија. Докажано е дека практиките како јога и медитација помагаат во балансирање на умот. Терапевтот може да помогне во одлучувањето кои активности би биле корисни и пријатни за вас да ги спроведете во времето на закрепнување.

 

Когнитивна бихевиорална терапија

 

Ова е витално професионално време ако сте доживува депресија. Овие професионалци конкретно знаат што може да ја предизвика оваа состојба и како можете да користите различни техники за да ја ублажите состојбата. Ова често треба да биде вашата прва станица кога барате помош или третман за депресија и другите наведени методи треба да се користат во тандем според препораките на вашиот терапевт или советник.

 

Притиснете овде за да дознаете како да се поврзете со советник.

 

Антидепресивите

 

Ако вашиот советник или терапевт верува дека ви треба физичка помош за вашата состојба, тие може да препишат антидепресиви кои помагаат да се ублажат ефектите на ГАБА и други инхибиторни трансмитери.

 

Не е лесно да се справите со несаканите ефекти од депресијата

 

Депресијата по откажувањето од алкохол не е едноставна или лесна работа за справување, но не е невообичаена и не сте сами. Преземањето чекор за отстранување на алкохолот од вашиот живот беше важно и нешто на што ќе му бидете благодарни до крајот на животот.

 

Депресијата може да биде несакан ефект и не е лесен, но може да се лекува. Професионалците можат да ви помогнат да ги ублажите симптомите и состојбата исто како што сте направиле и продолжувате да правите со откажувањето од алкохол. И исто како и со другите потреби за третман, постојат групи за поддршка кои ќе го водат и чекорат низ процесот со вас.

 

Претходно: Врската помеѓу тревата и депресијата

Следна: Чувство на осамено и депресивно

 • 1
  1.М. Мирзаеи, С.М. Јасини Ардекани, М. Мирзаеи и А. Дехгани, Преваленца на депресија, анксиозност и стрес кај возрасната популација: Резултати од здравствената студија во Јазд – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6702282/
 • 2
  2.VA Grunberg, KA Cordova, LC Bidwell и TA Ito, Може ли марихуаната да ја подобри? Потенцијални ефекти на марихуаната и темпераментот врз ризикот од анксиозност и депресија - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588070/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.