Депресијата кај мажите

Разбирање и лекување на депресијата кај мажите

автор: Пин Нг Уредник: Александар Бентли Прегледано: Мајкл Пор
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Разбирање на депресијата кај мажите

 

Депресијата ја трпат и мажите и жените, но сепак двата пола можат да ја доживеат на различни начини. Најчестите симптоми на депресија се типично тага. Кај мажите, често постои поголема тенденција за чувство на гнев отколку кај жените. Мажите исто така може да бидат поагресивни и да користат алкохол или дрога за да ги прекинат чувствата на депресија.

 

За жал, мажите се со помала веројатност да зборуваат за нивната депресија. Ова исто така ги прави мажите малку веројатно да добијат третман за нивното ментално здравје.

 

Мажите често остануваат недијагностицирани кога станува збор за депресија. Севкупно, постои тотален недостиг од барање третман за опоравување од состојбата на менталното здравје11.NIMH » Национален институт за ментално здравје (NIMH); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.nimh.nih.gov/health/publications/men-and-depression.

 

Според Статија на Американската психолошка асоцијација од анкета спроведена во 2015 година:

 

 • 9% од мажите во САД имале секојдневно чувство на анксиозност и/или депресија
 • 33% од мажите во САД земале лекови за секојдневно чувство на анксиозност и/или депресија
 • 25% од мажите во САД разговарале со професионалец за ментално здравје
 • 6% од мажите страдале од депресија во текот на животот
 • Стапката на самоубиства кај мажите е четири пати поголема од жените во САД
 • Белите мажи на возраст од 85 или постари имаат највисока стапка на самоубиства во САД со 51 од секои 100,000

 

Што е депресија кај мажите?

 

Депресијата е сложена состојба на менталното здравје. Тоа е нарушување на расположението кое ги напаѓа чувствата, мислите, телото, емоциите и однесувањето на една личност. Депресијата може да се класифицира како голема депресија, големо депресивно растројство или клиничка депресија од страна на здравствените работници.

 

Жените почесто од мажите страдаат од депресија. Тоа влијае на 10.4% од жените, додека само 5.5% од мажите во САД го доживуваат22.Знаци на депресија кај мажите: Што да знаете, Знаци на депресија кај мажите: Што да знаете.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.medicalnewstoday.com/articles/324312. Сепак, тие бројки може да бидат различни поради тоа што многу мажи не бараат дијагноза или помош од давателите на ментално здравје.

 

За жал, многу мажи бараат други начини сами да ја лечат својата депресивна состојба. Злоупотреба на супстанции, па дури и самоубиство се начини на кои мажите реагираат на депресија.

 

Симптоми на машка депресија

 

Познавањето на разликите помеѓу симптомите кај мажите и жените е важно.

 

Симптоми на машка депресија

 

  • чувство на тага, вина, плачливост или празно
  • не наоѓајќи уживање во пријатни активности
  • промени на апетитот и/или тежината
  • осакатувачка тага
  • недоволно или премногу сон
  • губење на сексуалниот нагон или хиперсексуалност
  • агитација
  • уморен и уморен
  • не може да се концентрира

Овие симптоми не се наоѓаат кај сите кои страдаат од депресија. Мажите дури може да страдаат од различни симптоми на депресија.

 

Мажите можат да доживеат промени во однесувањето, вклучувајќи:

 

 • пиење повеќе
 • земајќи лекови
 • избегнување на семејството или пријателите
 • работи опсесивно без паузи
 • им е тешко да бидат во тек со работните задачи или семејните обврски
 • стануваат се повеќе контролирани или навредливи кон партнерите или децата
 • ангажирање во однесување на преземање ризик
 • обид за самоубиство

 

Се верува дека овие промени во однесувањето се случуваат затоа што мажите се обидуваат да ги прикријат чувствата на самоубиство33.Депресија кај мажите, Депресија кај мажите – знаци, причини, како да помогнете | Healthdirect.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.healthdirect.gov.au/depression-in-men. Може да се појави и недостаток на интерес за хоби и активности кои мажите претходно ги правеле за забава.

 

Ако искусите емоционални, бихејвиорални или физички промени како што се горенаведените, тоа важно е да се побара помош од професионалец за ментално здравје. Постојат различни опции за третман од лекови до терапија за разговор што може да ви помогне да го опоравите вашиот живот.

 

Претходно: Знаци на депресија кај жените

Следно: Разбирање на серотонин синдром

 • 1
  1.NIMH » Национален институт за ментално здравје (NIMH); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.nimh.nih.gov/health/publications/men-and-depression
 • 2
  2.Знаци на депресија кај мажите: Што да знаете, Знаци на депресија кај мажите: Што да знаете.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.medicalnewstoday.com/articles/324312
 • 3
  3.Депресија кај мажите, Депресија кај мажите – знаци, причини, како да помогнете | Healthdirect.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.healthdirect.gov.au/depression-in-men
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.