Депресија и анксиозност

Разбирање на врската помеѓу депресијата и анксиозноста

автор: Пин Нг Уредник: Александар Бентли Прегледано: Метју Ајдл
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Депресија наспроти анксиозност

 

Доживувањето на моменти на тага и вознемиреност како одговор на тешкотиите во животот е нешто многу вообичаено за секого. Страдањето од „сините“ или чувството на тага е сосема нормално. Некои луѓе, сепак, страдаат почесто и подолго време.

 

Анксиозноста е постојана грижа и избегнување на стресни работи или ситуации, без разлика дали се реални или фантастични. Тоа може да влијае на редовното функционирање. Постојаната грижа и избегнување може ефективно да го поттикнат и обучат мозокот да биде плашлив и вознемирен.

 

Депресијата, од друга страна, доживува помалку грижи и повеќе очај и прекумерна тага. Анксиозноста и депресијата немаат една хемиска причина и можат да бидат комбинација од физиолошки и социјални фактори кои предизвикуваат екстремен ментален стрес11.Критична врска помеѓу анксиозноста и депресијата | Американски весник за психијатрија, американски весник за психијатрија.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.2020.20030305.

 

Депресијата и анксиозноста често се истовремени нарушувања на менталното здравје. Статистички, 45 проценти од луѓето кои патат од едно нарушување страдаат и од другото. Депресијата и анксиозноста често се вклопуваат заедно како комбинирани ментални здравствени болести. Може да бидете депресивни поради вашата анксиозност или вознемирени поради вашата депресија.

 

Постојат многу фактори кои можат да придонесат за развој на депресија, анксиозност или и двете, истовремени. Работите како генетика, значителни животни промени, болести или прекумерна употреба на дрога и алкохол се најчести кога се бара основна причина за двете ментални болести.

 

Различни видови на депресија и анксиозност:

 

 • Генерализирано анксиозно растројство (ГАД) - грижа за работи или настани.
 • Посттрауматско стресно растројство (ПТСН) - се јавува откако некој ќе доживее трауматски настан, како војна, злоупотреба, напад или несреќа.
 • Опсесивно компулсивно нарушување (OCD) – постојано справување со наметливите мисли и грижи кои предизвикуваат анксиозност.
 • Панично растројство - може да предизвика напади на паника, отежнато дишење.
 • Големо депресивно растројство - чувство на депресија поголемиот дел од времето, губење или зголемување на телесната тежина, губење на интерес за различни активности или чувство на безвредност или вина.
 • Постојано депресивно растројство - може да трае две или повеќе години и се состои од промени во расположението и спиењето, чувство на безнадежност, проблеми со концентрацијата и ниска самодоверба.
 • Биполарно растројство - може да се нарече и како „манична депресија“, која може да се манифестира како ролеркостер на расположенија со многу високи „подеми“ и многу ниски „падови“.
 • Сезонско афективно растројство (SAD) – голема депресија која често се случува во постудените, зимски месеци кога деновите се пократки, а ноќите подолги.
 • Психотична депресија - халуцинации, параноја, илузии.

 

Депресијата и анксиозноста се сериозни ментални здравствени болести кои треба да се третираат веднаш штом ќе бидат препознаени. Чувството на тага или вознемиреност може да биде нормално, но ако забележите дека симптомите се влошуваат, треба да разговарате со овластен професионалец, лекар или клиничар.

Како се чувствуваат депресијата и анксиозноста?

 

Депресијата и анксиозноста, иако се различни нарушувања на менталното здравје, честопати имаат симптоми кои се преклопуваат и исто така се појавуваат. Преосетливост, хипербудност и хиперсвесност сите може да се припишат и на депресија и на анксиозност, главно кога тие се појавуваат истовремено.

 

Според Метју Ајдл, главен терапевт во Вила Парадизо, анксиозноста може да предизвика вашето тело да биде преосетливо и хиперсвесно, чувствувајќи се како да е во критична опасност што го активира одговорот „бори се или бегај“. Анксиозноста може да се манифестира и на други начини, предизвикувајќи да се чувствувате напнати, немирни или нервозни. Анксиозноста не секогаш има емоционални симптоми. Високата анксиозност може да предизвика и физички симптоми како дигестивни или гастроинтестинални проблеми, хипервентилација или треперење.

 

Депресијата може да предизвика намалување на интересот за поранешни пријатни активности, недостаток на интерес за интимност или намалено либидо или намалување или отсуство на апетит. Исто така, може да предизвика долготрајни чувства на безнадежност.

 

Не сите ги доживуваат истите симптоми на депресија и анксиозност, ниту пак ги доживуваат на ист начин. Може да почувствувате мисли на вознемиреност, социјална изолација или недостаток на концентрација.

 

Симптомите на депресија вклучуваат:

 

 • Агитација
 • Апатија
 • Постојано претерано размислување
 • Безнадежност
 • Промена на апетитот, или губење на апетит или прејадување
 • Промена во шемите на спиење, премногу или недоволно спиење
 • Мисли на самоповредување или самоубиствени идеи

 

Симптомите на анксиозност вклучуваат:

 

 • Постојано загрижувачки
 • Замор или промена во шемите на спиење, премногу или недоволно спиење
 • Чувство на вознемиреност или раздразливост
 • Немир
 • Панични напади
 • Социјално избегнување
 • Ирационални стравови

 

Ако сте доживеале некој од тие симптоми, обратете се кај клиничар или сертифициран професионалец за да побарате помош и совети за управување со вашите симптоми и други третмани.

Дали имам депресија и анксиозност?

 

Ако не сте сигурни дали страдате од депресија и анксиозност, има некои работи што треба да ги барате22. Процес на проучување на менталното здравје во распространетоста на менталните нарушувања во Иран - PubMed, PubMed.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25644793/. Малите промени во расположението, апетитот или други животни промени може да не значат тешка депресија или анксиозност и може да бидат сосема нормални.

 

Ако искусите еден или повеќе од следниве симптоми, можеби страдате од депресија и анксиозност:

 

 • Проблеми со спиењето - премногу или премалку сон
 • Драстични емоционални или промени во расположението
 • Губење на интерес за работи кои порано сакавте да ги правите
 • Чувства на огромна безнадежност или тага

 

Добивањето повеќе информации за вашите симптоми и објаснувања за она што се случува е корисно, но не го заменува добивањето дијагноза од обучен професионалец како што е психијатар. Ако вашите симптоми се влошат или променат, побарајте помош од професионалец.

Третман на депресија и анксиозност

 

Постојат многу начини за лекување на симптомите на депресија и анксиозност. Управувањето со вашите симптоми е важна алатка за да се има дали ќе одлучите да побарате клинички третман или не. Некои начини за справување со симптомите на депресија и анксиозност се:

 

 • Вклучете се во задачи за нега - Правејќи работи што можете да ги контролирате, како што се местење на креветот, миење садови или миење заби, можете да ги ублажите некои од неконтролираните симптоми на депресија и анксиозност и да се фокусирате на помали работи што може да се контролираат.
 • Спиење - Лошиот сон или недостатокот на добар сон може значително да придонесе за влошување на симптомите. Разговарајте со терапевт, советник или општ лекар за вашите навики за спиење и обидете се да ги следите вашите шеми на спиење.
 • Дајте си одмор - Ментално и физички, депресијата и анксиозноста може да бидат исцрпувачки, особено кога се обидувате да се грижите за себе. Отпуштете се, често кажувајте си дека го правите најдоброто што можете и дозволете си да го почувствувате она што го чувствувате. Вашите чувства се валидни.
 • Поместете се - Ако сте подготвени за тоа, движете се, вежбајте, одете на кратка прошетка. Придвижувањето и активирањето на вашето тело може да ослободи ендорфин во вашето тело што може да стимулира добри чувства.
 • Најдете смирувачки активности - Вклучувањето во смирувачки активности како јога и медитација може да ви овозможи да ги контролирате вашите мисли и да се фокусирате на дишењето, истегнувањето и физичката активност.
 • Создадете рутина - Наоѓањето мали нешта за контролирање и фокусирање, како создавање рутина, понекогаш може да помогне во олеснување на вашите симптоми. Создавањето рутина помага да се даде чувство на структура и контрола и може да ви помогне да управувате со вашите чувства на депресија и анксиозност.
 • Јади здраво - Обидот да јадете нешто здраво или хранливо барем еднаш дневно е уште една мала работа што можете да ја контролирате. Понекогаш депресијата и анксиозноста може да предизвикаат желба за храна за удобност, но премногу лоша храна може негативно да влијае на вашето физичко здравје.
 • Направете нешто релаксирачко - Наоѓањето работи што ќе ги правите во кои уживате и ќе ви донесе удобност може да биде одличен начин за управување со симптомите. Читајте книга или списание, гледајте смешен филм или разгалете се.
 • Посегнете - Посетете пријател или терапевт или некој друг со кој ви е удобно да разговарате за она што го чувствувате. Само со разговор, можете да ослободите дел од емоционалниот стрес на кој се држите.

 

Самостојното управување со симптомите е само еден дел од третманот за депресија и анксиозност. Клиничките професионалци може да ви дадат други опции за разгледување. Депресијата и анксиозноста имаат слични третмани и може да се лекуваат заедно или одделно. Симптомите може да се подобрат со психолошка интервенција.

 

Ако искусувате симптоми повеќе од неколку дена во неделата или месецот, тогаш треба да размислите да се обратите за лекување.

 

Некои третмани кои се достапни преку вашиот лекар или овластен професионалец се:

 

 • Когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ) - прилагодување на мислите и однесувањата
 • Терапија со разговор, групна терапија, советување, интерперсонална терапија, терапија за решавање проблеми
 • Лекови - стабилизатори на расположението, лекови против анксиозност, антидепресиви - можат да помогнат да се намалат симптомите и да се стабилизира депресијата и анксиозноста

 

Исто така, достапни се голем број на алтернативни третмани за терапија, како што е хипнотерапијата, но треба да разговарате со вашиот лекар пред да започнете какви било тераписки третмани.

 

Депресијата и анксиозноста се сериозни болести на менталното здравје кои можат да имаат долготрајни ефекти врз вашиот живот, однесување и мисли. Доживувањето на тага или чувство на тага или сино е нормално, но прекумерните наметливи мисли, напади на паника или чувство на безнадежност или вознемиреност може да укажуваат на тоа дека вашите нормални чувства може да станат потешки. Иако некои луѓе веруваат дека депресијата и анксиозноста се избор, тие се класифицирани како болести на менталното здравје и често коегзистираат и се појавуваат истовремено.

 

Претходно: Разбирање на зависноста од антидепресиви

Следна: Забележете ги знаците на депресија кај жените

Јохан Хари разговара за депресија и анксиозност

 • 1
  1.Критична врска помеѓу анксиозноста и депресијата | Американски весник за психијатрија, американски весник за психијатрија.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.2020.20030305
 • 2
  2. Процес на проучување на менталното здравје во распространетоста на менталните нарушувања во Иран - PubMed, PubMed.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25644793/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.