Делириум Тременс

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Разбирање на делириум тременс

 

Делириум тременс или „ДТ“ се тешки симптоми на одвикнување од алкохол обично поврзани со доцниот стадиум на алкохолизам. Тие се толку тешки што, во некои случаи, можат да бидат фатални. Иако делириум тременс се смета за вообичаен несакан ефект на алкохолот - луѓето често претпоставуваат дека тресењата поврзани со лош мамурлак се всушност делириум тременс - состојбата е, за среќа, релативно ретка.

 

Сепак, за оние кои се занимаваат со проблем со пијалокот, важно е да знаат и да размислат, бидејќи не постои начин да се знае кој би можел да ги доживее додека се откажуваат од алкохол.

 

Причини за делириум тременс

 

Делириум тременс е несакан ефект на одвикнување од алкохол. Како и секоја дрога, алкохолот ќе влијае на начинот на кој функционира мозокот. Со ДТ, се чини дека ефектот што го има алкохолот врз преработката на гама-аминобутерната киселина, или ГАБА, игра клучна улога. ГАБА помага да се контролира нервниот систем. Тоа е, во суштина, кочница за активноста на мозокот, спречувајќи го да биде преоптоварен. Недостатоците во ГАБА се поврзани со состојби како епилепсија.

 

Алкохолот ќе ги стимулира ГАБА рецепторите во мозокот, всушност смирувајќи го. Ова е една од причините зошто алкохолот има релаксантно дејство. Меѓутоа, кога ќе се формира толеранција и зависност од алкохол, мозокот го намалува бројот на ГАБА рецепторите.

 

Ова може да се управува ако пиечот продолжи да пие: преостанатите рецептори продолжуваат да работат понапорно за да компензираат. Но, ненадејното запирање на консумирањето алкохол значи дека преостанатите рецептори не можат да обработат доволно ГАБА, предизвикувајќи сериозни симптоми на повлекување.

Дали ќе добијам делириум тременс?

 

Невозможно е точно да се знае кој ќе има симптоми на повлекување или колку сериозни ќе бидат11.С. Гровер и А. Гош, Делириум Тременс: Проценка и управување – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6286444/. Се проценува дека околу половина од проблематичните алкохоличари ќе имаат некои симптоми на повлекување. И дека до 5% ќе трпат делириум тременс.

 

Постојат неколку фактори на ризик. Главната е нивото на консумирање алкохол. Оние кои долго време злоупотребувале алкохол или ја зголемиле потрошувачката во неделите непосредно пред повлекувањето, се изложени на поголем ризик од повлекување.

 

Оние кои претходно се обиделе да се повлечат, исто така, ќе бидат изложени на зголемен ризик. И за тие луѓе, ризикот ќе биде поголем со секој следен обид за повлекување. Дополнително, ако искусиле симптоми на повлекување при претходни обиди, голема е веројатноста дека последователните обиди ќе имаат прогресивно полоши ефекти. Конечно, општото здравје исто така ќе биде фактор, со возраста, другите состојби и употребата на други лекови, сето тоа го зголемува ризикот од повлекување.

 

Но, дури и без фактори на ризик, важно е да побарате лекарски совет кога се справувате со проблемот со пиењето.

 

Симптоми на делириум тременс

 

Симптомите на одвикнување од алкохол може да бидат различни. Можеби изгледаат како нешто повеќе од лош мамурлак. Овие симптоми може да вклучуваат замор и замор, главоболка, чувствителност на светлина и бучава и промени во расположението, како што се депресија или анксиозност.

 

На поекстремниот крај ќе ги вклучи нападите, халуцинациите и треморите кои му го даваат името на делириум тременс. Во најтешките случаи, ДТ може да бидат фатални. Се проценува дека ДТ се фатални во околу 15% од случаите без медицинска поддршка.

 

За оние кои имаат тешки симптоми на повлекување, вклучувајќи ги и ДТ, повлекувањето има три широки фази, при што ДТ се јавуваат во последната фаза.

 

Првата фаза се карактеризира со благи симптоми на повлекување. Тие обично започнуваат околу осум часа по последниот пијалок додека траат околу 24-48 часа. Овие симптоми вклучуваат главоболка, проблеми со спиењето и анксиозност.

 

Оние со посериозно повлекување од алкохол ќе преминат во втората фаза на симптомите. Тие обично започнуваат за време на првата фаза, често дури 12 часа по последниот пијалок, но може да се појават и до три дена потоа. Овие се потешки симптоми и може да вклучуваат халуцинации, потење и гадење.

 

Конечно, фаза 3 е местото каде што може да се појават ДТ. Тие ќе започнат некаде помеѓу два и четири дена по престанокот на консумирање алкохол и ќе траат околу пет дена.

 

Симптомите ќе вклучуваат делириум или тешка конфузија, неконтролиран тремор, мускулни контракции, напади и напади, халуцинации, треска, гадење и повраќање, болка во градите. Оние со најекстремни симптоми може да ја изгубат свеста или дури да влезат во кома.

 

ДТ може да биде страшна искушение, како за оние што ги доживуваат така и за сите најблиски кои можеби ќе бидат сведоци на тоа.

Третман на делириум тременс

 

Бидејќи делириум тременс е резултат на повлекување и детоксикација, има релативно мал третман што може да се понуди. Повеќето третмани ќе се фокусираат на намалување на анксиозноста што ја доживува пациентот и на обидот да се минимизира ризикот. Честопати пациентите се одлучуваат за асистирана детоксикација во болница или соодветен специјалистички центар за детоксикација.

 

Симптомите на детоксикација од алкохол треба да бидат медицински надгледувани и заради безбедност и удобност на пациентот. Медицински потпомогнатиот третман може да го олесни пациентот низ фазата на детоксикација и да избегне делириум тременс. Други достапни опции вклучуваат брза детоксикација, која го става пациентот под анестезија за најбедните делови од процесот.

 

Лек за делириум тременс

 

Постојат некои лекови кои можат да помогнат. Најчесто се препишуваат бензодиазепини. Оваа класа на лекови, кои вклучуваат брендови како Valium и Librium, помагаат да се справат со многу од симптомите и да се намали ризикот од напади.

 

Барбитуратите понекогаш се користат дополнително кога бензодиазепините не биле доволни за справување со симптомите. Понекогаш се користат антипсихотици за да помогнат во управувањето со некои од менталните несакани ефекти од повлекувањето.

 

Во пракса, превенцијата може да биде најдобриот начин за лекување на одвикнување од алкохол. Иако ладната мисирка често се смета за единствен начин да се откажете од дрогата, многу медицински професионалци советуваат намалено повлекување. Ова му помага на телото постепено да се прилагодува и може да избегне предизвикување на најсериозните симптоми на повлекување и делириум тременс.

 

Тешките ефекти од откажување од зависност од алкохол значи дека треба да се земе предвид само под медицински надзор, особено кога се намалува потрошувачката. Идеалната ситуација ќе биде во контролирана, стационарна средина каде што пристапот до алкохол или дрога може да биде ограничен и следен. Ова осигурува дека повлекувањето може да се случи што е можно побрзо безбедно, следејќи ги ефектите и овозможувајќи веднаш да се справат со какви било компликации.

 

Делириум тременс може да биде застрашувачки, а некои алкохоличари ќе изберат да останат зависни поради стравот од симптомите на повлекување. Но, со третман, зависноста од алкохол, па дури и делириум тременс може да се контролира. Најважно е да се осигура дека повлекувањето се одвива под медицински надзор.

 

Додека ненадгледуваните случаи на ДТ може да бидат фатални во околу 15% од случаите, под медицински надзор стапката на смртност е околу 1%. И со управуван процес на детоксикација и повлекување, можеби е можно целосно да се избегне траумата на делириум тременс.

 

Претходно: НА против АА

Следно: Злоупотреба на ETOH

  • 1
    1.С. Гровер и А. Гош, Делириум Тременс: Проценка и управување – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6286444/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.