Запознавање со некој со депресија

Запознавање со некој со депресија

автор: Пин Нг Уредник: Александар Бентли Прегледано: Филипа Голд
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Тешко е да излегувате со некој со депресија

 

Врските може да бидат тешки дури и во најдобри времиња, но кога излегувате со некој со депресија, тешкотиите може да изгледаат огромно. Природно е да сакате да му помогнете на некој близок, но кога тие страдаат од депресија може да биде тешко. Депресијата речиси може да стане трета личност во врската, спречувајќи ги обидите за помош и раздвојувајќи ги луѓето.

 

Секој поминува низ периоди на тага во својот живот. Без разлика дали тагуваат за загуба или се помируваат со разочарување или назадување, секој ќе има моменти во својот живот, и долги и кратки, кога расположението му е слабо. Меѓутоа, депресијата е поинаква.

 

Психолошка болест која предизвикува постојано лошо расположение без очигледно објаснување, нема да одговори на истата утеха и сочувство што делува кога лошото расположение е реакција на нешто11.АП асоцијација, Американско психијатриско здружение | ЛИС | LIS-bvsms, Американско психијатриско здружение | ЛИС | LIS-bvsms.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lis-LISBR1.1-46886. Ова го прави особено болно за двајцата партнери; партнерот со депресија ја додава болката од повреда на партнерот на депресијата што веќе ја трпи, додека нивната сакана се чувствува бескорисна и неспособна да помогне.

 

Иако сè уште не се знае многу за депресијата, колку повеќе можете да разберете за неа, толку подобро ќе можете да се грижите за вашиот партнер и за себе.

 

Совети за запознавање со некој кој страда од депресија

 

Дознајте за депресијата

 

Има многу онлајн ресурси кои ќе ви помогнат да ја разберете депресијата, нема сите да бидат релевантни и не треба да очекувате да најдете нешто што ќе отклучи магичен лек, но колку повеќе разбирате, толку подобро сте опремени да помогнете.

 

Со учењето повеќе за депресијата генерално, ќе добиете подлабоко разбирање за ситуацијата на вашиот партнер. Можеби ќе можете да најдете приказни за други луѓе во слична ситуација или, ако има семејна историја на депресија, да научите од други важни луѓе во животот на вашата сакана за тоа како тие помогнале или како им помогнале во тешки моменти.

 

Научете што не е депресија

 

Ова не е само за одвојување на разбирливо - и минливо - лошо расположение, туку и за признавање дека дури и за некој со депресија не е сè што е.

 

Депресијата можеби не е константна и конзистентна, и нема сите однесувања да бидат поврзани со неа. Треба да избегнувате да кажете или да мислите дека секое однесување „е само депресија што зборува“, дури и кога тоа е израз на несреќа22.WH Организација – СЗО, Светска здравствена организација – СЗО | ЛИС, Светска здравствена организација – СЗО | ЛИС.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lis-LISBR1.1-1759.

 

Исто толку важно, можеби и поважно, како и грижата за вашиот партнер е грижата за себе. Не можете никому да му помогнете ако самите страдате.

 

Депресијата на вашиот партнер не е ваша вина

 

Да се ​​види како некој близок страда е болно, но важно е да се запамети дека тие не страдаат поради вас. Можеби е примамливо да се мисли дека, некако, вашето однесување предизвикало депресија, но депресијата не функционира така.

 

Прифатете ги и исполнувајте ги вашите сопствени потреби

 

Искушението ќе биде несебично да се грижите за вашиот партнер, но не занемарувајте се себеси; и никогаш не се чувствувајте виновни што се грижите за себе. Не можете да ги исклучите вашите чувства, затоа треба да бидете отворени за тоа. И двајцата треба да признаете дека понекогаш ќе треба да одвоите време за себе.

Како да му помогнете на партнерот со депресија

 

Кога излегувате со некој со депресија, природно, ќе сакате да му помогнете на вашиот партнер. Сепак, важно е практично да помогнете и запомнете дека помагањето не секогаш значи да се направи нешто, понекогаш е само да се биде таму.

 

Прифатете ги и одете со нивните чувства

 

Ќе има моменти кога животот нема да ви оди онака како што сте се надевале поради депресија. Од промени во вашата дневна рутина до пропуштени настани што долго ги очекувавте, депресијата може да ви пречи. Но, прифаќањето треба да биде активно. Ако тие не се чувствуваат до таа голема вечер што сте ја планирале, ќе мора да разберете дека веројатно нема да имаат причина и ќе мора да бидете флексибилни за да најдете нешто што тие можат да направат.

 

Не обидувајте се да ги излекувате, обидете се да ги поддржите

 

Колку и да сакате да помогнете, нема да можете да ја излечите нивната депресија. Сепак, можете да играте улога така што ќе им помогнете да живеат со депресијата. Ова може да биде само со разбирање на нивната ситуација, но додека двајцата ќе дознаете за нивната болест, ќе најдете начини да помогнете попрактично. Ова може да биде така што ќе им помогнете да ги спроведат стратегиите за справување што ги развиле или навигацијата околу предизвикувачите на животна криза може да предизвика епизода.

 

Иако само еден од вас ќе има депресија, тоа ќе влијае на целата ваша врска, така што како што е важно да се грижите за вашите индивидуални потреби, треба да ја заштитите и целата врска.

 

Чувајте ја врската избалансирана

 

Може да биде лесно, освен ако не сте внимателни, да дозволите врската да се врти околу депресијата. Но, ова не е одржливо на долг рок, односите треба да бидат избалансирани и да обезбедуваат емоционална храна за двајцата партнери, а не само да управуваат со некоја состојба.

 

Барајте можности за одржување на врската, за да нагласите дека тоа е врска помеѓу две лица, а не врска со депресија. Депресијата може да влијае на нормалните делови од врската, на пример, да го намали либидото и да влијае на вашиот сексуален живот, но признавањето и чувствителноста можат да помогнат да се осигура дека емотивната врска нема да трпи.

 

Закрепнете се како двојка

 

Признајте дека и двајцата можете да играте улога во закрепнувањето од депресијата. Без оглед на текот на лекувањето што го земаат - промени во животниот стил, лекови, рехабилитација за депресија, терапија или комбинација - можете да играте улога со тоа што ќе ги разберете и поддржувате. Кажете им дека сте тука за нив и работете со нив за да дознаете како најдобро да ги поддржите.

Иако само еден од вас ќе има депресија, тоа ќе влијае на целата ваша врска, така што како што е важно да се грижите за вашите индивидуални потреби, треба да ја заштитите и целата врска.

 

Чувајте ја врската избалансирана

 

Може да биде лесно, освен ако не сте внимателни, да дозволите врската да се врти околу депресијата. Но, ова не е одржливо на долг рок, односите треба да бидат избалансирани и да обезбедуваат емоционална храна за двајцата партнери, а не само да управуваат со некоја состојба.

 

Барајте можности за одржување на врската, за да нагласите дека тоа е врска помеѓу две лица, а не врска со депресија. Депресијата може да влијае на нормалните делови од врската, на пример, да го намали либидото и да влијае на вашиот сексуален живот, но признавањето и чувствителноста можат да помогнат да се осигура дека емотивната врска нема да трпи.

 

Закрепнете се како двојка

 

Признајте дека и двајцата можете да играте улога во закрепнувањето од депресијата. Без оглед на текот на лекувањето што го земаат - промени во животниот стил, лекови, рехабилитација од депресија, терапија или комбинација - можете да играте улога со тоа што ќе ги разберете и поддржувате. Кажете им дека сте тука за нив и работете со нив за да дознаете како најдобро да ги поддржите.

 

Многу парови сметаат дека онлајн советувањето и терапијата за парови се корисна и прагматична алатка која им помага повторно да се поврзат. Советувањето за парови преку Интернет дава постојана поддршка онолку долго колку што ви треба или поединечно или како двојка, што може да биде поефективно отколку да присуствувате на неделни сесии лице в лице. За да започнете со парови советување за односи притиснете овде.

Комуникацијата е клучна кога излегувате со некој со депресија

 

Конечно, запомнете дека комуникацијата е важна во секоја врска, а уште поважна е кога излегувате со некој со депресија. Тоа е тема што се провлекува низ нашите совети.

 

Кога комуницирате со вашиот партнер, важно е тоа да го правите отворено и искрено, со сочувство и емпатија. Треба да споделите како се чувствувате и двајцата и да избегнувате да ги криете чувствата, дури и ако мислите дека ги заштитувате, во спротивно ризикувате тие чувства да создадат незадоволство.

 

И додека вие природно ќе сочувствувате со вашиот партнер, обидете се и вие да сочувствувате, за да разберете дека нивната депресија ќе предизвика комплексен опсег на емоции, а не само тага.

 

Запознавањето со некој со депресија може да предизвика каква било врска, но ако работите заедно можете да ја надминете и да одржите силна врска.

Запознавање со некој со депресија: Шетал Бан зборува за љубовта и депресијата

  • 1
    1.АП асоцијација, Американско психијатриско здружение | ЛИС | LIS-bvsms, Американско психијатриско здружение | ЛИС | LIS-bvsms.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lis-LISBR1.1-46886
  • 2
    2.WH Организација – СЗО, Светска здравствена организација – СЗО | ЛИС, Светска здравствена организација – СЗО | ЛИС.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lis-LISBR1.1-1759
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.