Може ли CBD да помогне со зависноста?

Напишано од Џејн Скваерс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Д-р Рут Аренас Мата

Клучни Килими

  • CBD маслото е составен дел на канабисот

  • Кога се користи во својата најчиста форма, тој не е психоактивен и не создава навики

  • CBD се смета за потенцијален терапевтски лек за страдалниците од злоупотреба на супстанции

  •  Се истражува дали CBD може да ги контролира желбите

  • Истражувањето направено за CBD е ограничено и доказите треба дополнително да се поткрепат

Може ли CBD да се користи за лекување на зависност од дрога?

 

Од легализацијата на CBD маслото во 2018 година во Соединетите држави со учтивост на Законот за подобрување на земјоделството, течноста што им носи олеснување на толку многу луѓе ментално и физички е контроверзна тема.

 

CBD е заслужен, со право или погрешно, од луѓето за помагање со огромен број прашања од анксиозност до болка до несоница. Сега, една од областите со кои CBD може да им помогне на поединците е закрепнувањето и лекувањето на зависноста од дрога.

 

Постои потреба од воведување нови третмани за закрепнување од злоупотреба на супстанции. CBD маслото и CBD производите би можеле да бидат следната опција за терапевтски третман за поединци кои се опоравуваат од злоупотреба на дрога и алкохол.

 

Сè уште остануваат прашањата дали употребата на CBD за третман на зависност од дрога навистина ќе функционира. Сепак, закрепнувањето не е само придржување до одредени правила. Станува збор за поединци кои ја прекинуваат зависноста за да водат поздрав начин на живот за себе и за луѓето околу нив.

 

CBD: Што е тоа?

 

CBD е насекаде овие денови. Различни производи на полиците на вашиот локален супермаркет или аптека го имаат како состојка. Исто така, сега има продавници посветени на продажба на производи со CBD и нивно маркетинг како целосно нов велнес производ кој ќе ви помогне да живеете подобро. Но, што е CBD?

 

CBD се добива од марихуана. Исто така познат како канабидиол, CBD е една од стотиците активни состојки пронајдени во канабисот. Во Соединетите Американски Држави, се повеќе и повеќе држави ја легализираат употребата на марихуана за рекреативна или медицинска употреба. Како што се зголемува легализацијата на марихуаната, така ќе се зголемува и пристапноста и употребата на CBD.

 

Маслото е составен дел на канабисот. Кога се користи во својата најчиста форма, тој не е психоактивен и не создава навики. Поради тоа што не создава зависност, CBD е многу атрактивен потенцијален терапевтски лек за оние кои страдаат од злоупотреба на супстанции1Prud'homme, Mélissa, et al. „Канабидиол како интервенција за зависни однесувања: систематски преглед на доказите - PMC“. PubMed Central (PMC), 21 мај 2015 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4444130..

Може ли CBD да помогне со третман на злоупотреба на супстанции?

 

Покрај истражувањето за менталното здравје и управувањето со болката, истражувачите ја разгледуваат способноста на CBD евентуално да управува со симптомите на злоупотреба на супстанции. Истражувањата сугерираат дека условите за ментално здравје што ги имаат многу корисници на дрога и/алкохол може да се намалат со користење на CBD како дел од третманот.

 

Проблемите како што се промени во расположението, несоницата, болката, анксиозноста и депресијата може да се намалат и управуваат со додавање на CBD во третманот. Поединци кои минуваат низ опоравување од детоксикација или третман може да имаат голема корист од супстанцијата.

 

Додавањето опиоид е голем проблем на глобално ниво и CBD може да им помогне на поединците да го надминат. Специфични канабиноидни рецептори и опиоидни рецептори се ко-локализирани во мозокот. CBD може да помогне во повлекувањето и детоксикацијата од опиоидите поради влијанието што го прават врз рецепторите. И повлекувањето и детоксикацијата може да се олеснат.

 

Зависноста од опиоид обично се јавува поради количината на болка што ја трпат поединците. CBD е супстанца за управување со болка која им нуди олеснување на корисниците. CBD може да ги намали симптомите на болка, спречувајќи ги поединците да користат опиоиди и да станат зависни од нив. CBD може да ја спречи зависноста од опиоиди пред да започне.

 

Истражувањето исто така ја покажа можната ефикасност на CBD за корисниците на кокаин и метамфетамин. Покрај тоа, желбата што ја предизвикува зависноста од дрога може да се намали.

Колку е безбедно да се користи CBD за закрепнување од зависност?

 

Се верува дека CBD е многу безбеден лек за да им помогне на луѓето со третман на злоупотреба на супстанции и медицински проблеми. Во споредба со некои од достапните лекови, CBD нуди потенцијално побезбедна опција. Поради нискиот ризик од зависност од CBD, корисниците можеби ќе можат да ја користат супстанцијата без да се грижат за долгорочна зависност. Истото не може да се каже за лекови како што се опиоидите.

 

Како што стои, нема извештаи за CBD што предизвикува долгорочни здравствени проблеми кај пошироката јавност. Сепак, истражувањето направено за CBD е ограничено и доказите за поддршка на неговата употреба треба дополнително да се поткрепат. Долгорочниот ефект на CBD врз луѓето е една област што сè уште треба да се истражи.

 

CBD за закрепнување од зависност - Резиме

 

Бидејќи се верува дека CBD не предизвикува зависност, поединците кои го користат за време на закрепнувањето на третман со злоупотреба на супстанции или после тоа, не мора да се грижат дали ќе станат зависни од нешто друго. Поединците можат да одржуваат трезвеност додека користат CBD за лекување на различни проблеми.

 

Дефиницијата на една личност за трезвеност може да се промени со текот на времето. Затоа, важно е сите поединци да одлучат дали CBD се вклопува или не во нивниот пат на закрепнување.

 

Следна: CHS синдром на канабиноидна хиперемеза

  • 1
    Prud'homme, Mélissa, et al. „Канабидиол како интервенција за зависни однесувања: систематски преглед на доказите - PMC“. PubMed Central (PMC), 21 мај 2015 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4444130.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.