Може ли псилоцибин да ја излечи депресијата?

Може ли псилоцибин да ја излечи депресијата?

автор: Пин Нг Уредник: Александар Бентли Прегледано: Dr Рут Аренас
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Дали псилоцибин ја третира депресијата

 

Псилоцибинот може да има терапевтска вредност и да им понуди олеснување на милиони лица кои страдаат од вообичаени невропсихијатриски нарушувања. Наскоро, поединците кои страдаат од депресија, опсесивно-компулсивно нарушување и нарушување на употребата на супстанции би можеле да ја добијат многу потребната помош од неверојатен лек.

 

Истражувањата покажаа дека псилоцибинот може брзо да ги ублажи симптомите на депресија. Позначајно од брзото ослободување од депресија што го добиваат поединците е долготрајната леснотија што ја доживуваат во текот на неколку месеци. За жал, пациентите може да доживеат несакан несакан ефект кога земаат псилоцибин.

Псилоцибин објаснето

 

Лекот е дел од семејството на серотонергични психоделици и предизвикува халуцинации11.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Psychedelic Drugs and Mental Health | Најдобра рехабилитација во светот, најдобра рехабилитација во светот; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab/psychedelic-drugs-and-mental-health/. Создавањето халуцинации од лекот е еден од несаканите ефекти што корисниците ќе ги искусат при земање на лекот. Сепак, псилоцибинот може да биде чудесен лек кога станува збор за лекување на депресија и други невропсихијатриски нарушувања кои ги доживуваат болните.

 

Едно време, самото спомнување на употребата на психоделични лекови во лекувањето на невропсихијатриските нарушувања беше исмејувано од критичарите. Одобрувањето на псилоцибин и други психоделици и даде шанса на воспоставената медицинска заедница да ги отфрли поддржувачите на лековите од терапевтски причини.

 

Многумина во медицинската заедница, особено во 1960-тите и 1970-тите, ги гледаа психоделичните лекови како дел од контракултурата и проблем наместо решение за проблеми со менталното здравје како депресија.

 

Што прави Псилоцибин за лекување на депресија?

 

Невронаучниците разбираат дека псилоцибин произведува халуцинации во умот и во моментов не е сосема јасно какви други влијанија има лекот врз мозокот. Истражувачите сè уште откриваат како психоделиците предизвикуваат позитивни реакции на менталното здравје.

 

Со повеќе истражувања спроведени за псилоцибин, невронаучниците можат да произведат целокупно работно знаење за тоа колку е ефикасен лекот. Тие, исто така, можат да дојдат до лекови кои создаваат помалку несакани ефекти.

 

Многу корисници на психоделични дроги веруваат дека дрогата им обезбедува проникливост. Според студиите расте бројот на корисници на психоделични дроги. Но, како навистина функционира псилоцибинот и ја лекува депресијата? Кога корисникот е под влијание на псилоцибин, тој често доживува промени во неговото расположение и перцепција.

 

Кај поединецот се создава чувство на океанска безгранична што радикално го менува расудувањето и размислувањето. Во исто време, се јавуваат аудитивни и визуелни халуцинации на поединецот.

 

По завршувањето на акутните ефекти на псилоцибин, многу поединци се чувствуваат како да имаат зголемено чувство на самосвест и емпатија. Ова е причината зошто лековите како псилоцибин предизвикуваат интерес кај медицинските истражувачи.

 

Сепак, треба да се спроведат повеќе истражувања за псилоцибин за да се осигура дека лековите се всушност ефикасни во третманот на депресија и други невропсихијатриски нарушувања22. Фармакологија на псилоцибин – PubMed, PubMed.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14578010/. Добрата вест е дека прелиминарните клинички испитувања открија дека последователните ефекти на псилоцибин имаат многу придобивки.

Како псилоцибин ја третира депресијата

 

Невронаучниците разбираат дека псилоцибин произведува халуцинации во умот и во моментов не е сосема јасно какви други влијанија има лекот врз мозокот. Истражувачите сè уште откриваат како психоделиците предизвикуваат позитивни реакции на менталното здравје.

 

Со повеќе истражувања спроведени за псилоцибин, невронаучниците можат да произведат целокупно работно знаење за тоа колку е ефикасен лекот. Тие, исто така, можат да дојдат до лекови кои создаваат помалку несакани ефекти.

 

Многу корисници на психоделични дроги веруваат дека дрогата им обезбедува проникливост. Според студиите расте бројот на корисници на психоделични дроги. Но, како навистина функционира псилоцибинот и ја лекува депресијата? Кога корисникот е под влијание на псилоцибин, тој често доживува промени во неговото расположение и перцепција.

 

Кај поединецот се создава чувство на океанска безгранична што радикално го менува расудувањето и размислувањето. Во исто време, се јавуваат аудитивни и визуелни халуцинации на поединецот.

 

По завршувањето на акутните ефекти на псилоцибин, многу поединци се чувствуваат како да имаат зголемено чувство на самосвест и емпатија. Ова е причината зошто лековите како псилоцибин предизвикуваат интерес кај медицинските истражувачи.

 

Сепак, треба да се спроведат повеќе истражувања за псилоцибин за да се осигура дека лековите се всушност ефикасни во третманот на депресија и други невропсихијатриски нарушувања. Добрата вест е дека прелиминарните клинички испитувања открија дека последователните ефекти на псилоцибин имаат многу придобивки.

Страдате со депресија?: Добијте помош денес - притиснете овде

Серотонергични психоделици за лекување на депресија

 

Во последно време има некои ветувачки истражувања за серотонергичните психоделици. Една студија следеше третман на стаорци со употреба на серотонергични психоделици. Изгледа дека нивните мозоци имаат „зголемена експресија на гени кои ја контролираат синаптичката пластичност“. Понатамошни студии за невроните во клеточните култури открија дека серотонергичните психоделици може да предизвикаат минливо зголемување на големината на дендритичните боцки.

 

Зошто се важни овие наоди? Па, „промените во синаптичката пластичност и пролиферацијата на нивните гранки“ може да предизвикаат намалување на создавањето симптоми на депресија. Затоа, лек за депресија може да биде веднаш зад аголот - некако. Како што беше претходно наведено, мора да се завршат повеќе информации и истражувања за психоделични лекови.

 

Во други важни истражувања што се завршуваат за психоделиците се фокусираа на тоа како лековите влијаат на луѓето кои се во последни стадиуми на терминална болест и доживуваат вознемиреност поради нивната претстојна смрт. Истражувањата покажаа дека психоделиците произведуваат антидепресивен ефект. Поединците потоа се способни да се помират со својот претстоен морал.

 

Добрата работа во врска со овие нови студии е што тие се поткрепени со охрабрувачки податоци. Поради силата на доказите, многу лекари и медицински истражувачи на запад поинаку гледаат на психоделиците.

Како функционира псилоцибинот на мозокот?

 

Псилоцибинот се јавува природно и може да се најде во повеќе од 100 видови печурки. Псилоцибин се трансформира во псилоцин кога се зема орално. Ова се случува благодарение на хепаталниот метаболизам. Псилоцинот најверојатно е фармаколошки активната супстанција што го создава ефектот на „волшебната печурка“ кај корисниците.

 

Псилоцинот е привлечен од рецепторите на серотонин. Се комбинира и се врзува со рецепторите 5-HT2A, 5-HT2C, 5-HT1A и 5-HT1B во таламусот и префронталниот кортекс. Веројатно е дека халуцинациите поврзани со псилоцибин се јавуваат поради тоа што таламусот е област на мозокот одговорна за обработка на сензорни влезови.

 

Поради серотонинските рецептори на префронталниот кортекс кои го регулираат деноноќниот ритам, меморијата, социјалното однесување и расположението, истражувачите веруваат дека функциите се под влијание на псилоцибин.

 

Дали псилоцибинот е безбеден за депресија?

 

Сè уште се спроведуваат истражувања за употребата, безбедноста и несаканите ефекти на псилоцибин. Во моментов се верува дека е безбеден и нема врска помеѓу долгорочно користење психоделици и зголемување на проблемите со менталното здравје.

 

Корисниците се изложени на низок ризик од предозирање со лекот. Ефективната доза на псилоцибин е далеку помала од смртоносната доза на лекот. Всушност, експертите процениле дека смртоносната доза на псилоцибин треба да биде 1,000 пати поголема од едноставна, ефективна доза на лекот.

 

Сепак, корисниците може да доживеат несакани ефекти од употребата на лекот. Несаканите ефекти може да вклучуваат хипертензија, тахикардија, гадење, повраќање, анксиозност, вртоглавица, конфузија и зголемена чувствителност на светлина поради проширувањето на зениците.

 

Едно нешто што треба да се забележи за психоделичните лекови е дека искуството на една личност под дејство на дрога е субјективно. Едно лице може да има различно искуство од друго лице кое го зема истиот лек и доза. Размислувањето и околината на една личност играат значајна улога во искуството.

 

Поединец кој доживува позитивно искуство може да направи пробив што ќе го промени животот, додека негативното искуство може да предизвика вознемирувачки халуцинации.

 

Значи, дали псилоцибинот може да ја излечи депресијата? Психоделичните дроги сè уште имаат стигма околу себе. Има уште некој начин и некои истражувања да се направат пред да видиме лекови како псилоцибин кои редовно се користат за лекување на депресија кај страдалниците. Добрата вест е дека тековните истражувања покажуваат дека психоделиците би можеле да бидат пробивот што го чекаше депресијата.

 

Претходно: Запознавање со некој со депресија

Следна: Зависност од антидепресиви

Нашиот пријател Рик Доблин дискутира дали псилоцибинот може да ја излечи депресијата

  • 1
    1.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Psychedelic Drugs and Mental Health | Најдобра рехабилитација во светот, најдобра рехабилитација во светот; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab/psychedelic-drugs-and-mental-health/
  • 2
    2. Фармакологија на псилоцибин – PubMed, PubMed.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14578010/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.