Дали пијаните луѓе ја кажуваат вистината

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Дали пијаните луѓе ја кажуваат вистината?

 

Долго време се тврди дека пијаните луѓе ја кажуваат вистината. Старата поговорка вели дека ако сакате да знаете како некој се чувствува за вас, тогаш разговарајте со него кога е пијан за да дознаете.

 

Овие тврдења се изненадувачки точни бидејќи истражувањето покажа дека пијаните луѓе често ја кажуваат вистината кога зборуваат со други поединци. Истражувањата покажаа дека алкохолот ја олабавува контролата што луѓето ја имаат врз нивните зборови и постапки.

 

Овој недостаток на контрола и помалку грижа за последиците од она што се случува, ги наведува луѓето да зборуваат послободно кога се во алкохолизирана состојба. Значи, дали луѓето ја кажуваат вистината кога се пијани? Да, до одреден степен луѓето ја кажуваат вистината кога се пијани.

 

Дали луѓето ја кажуваат вистината кога се пијани во алкохол?

 

Запомнете дека постојат различни фази на пијанство. Ако некој е малку збунет, малку збунет и викајќи од устата, може да има елемент на вистина во она што го кажува. Кога пијанството преминува во целосно затемнување, би било мудро да побарате помош за поединецот наместо да се вклучите во војна со зборови.

 

Во алкохол затемнување човечкото тело и мозок се анестезиран на исто ниво како што би се качиле на маса за операциона сала. Кога пациентот влегува и излегува од анестезија, тие кажуваат секакви случајни работи кои немаат смисла во светлината на денот. 

 

Затемнувањата предизвикани од алкохол или губење на меморијата за сите или делови од настаните што се случиле за време на епизодата за пиење, се пријавени од приближно 50% од алкохоличарите и се поврзани со широк опсег на негативни последици, вклучувајќи повреда и смрт11.RR. Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4844761/.

 

Ефектот на алкохолот врз мозокот

 

Алкохолот ги ограничува вашите вештини на разум. Не можете да размислувате за последиците од вашите постапки или зборови. Поголема е веројатноста да ја кажете вистината кога сте пијани. Понекогаш луѓето можат да бидат брутално искрени и да им дадат непријатни мислења на другите.

 

Кога се консумира алкохол, тој ја преоптоварува работната меморија, го нарушува расудувањето, предизвикува примарно инхибиторно оштетување во општествените средини и влијае на социјалната рационализација и способноста да се дешифрира дали нешто е општествено прифатливо.

 

Ако инхибициите и социјалната рационализација се намалат, едно лице може да го каже она што го мисли без претходно да размисли. Некои од личните информации што ги откриваат можеби се вистинити, но алкохоличарите сепак можат да лажат за одредени работи.

 

Алкохолот може да им даде на луѓето храброст што ја немаат кога се трезни. Оваа храброст им овозможува да кажат и прават работи што вообичаено не би ги направиле.

 

Кога пиете алкохол, врвот на мозокот, церебралниот кортекс, е засегнат. Влијанието на алкохолот врз церебралниот кортекс ве прави поверојатно да зборувате и да постапувате на начини на кои не би правеле кога сте трезни. Некои луѓе може да кажат или направат нешто смешно. Сепак, другите луѓе може да дејствуваат насилно.

 

Удирање на дното

 

Има корист од тоа што луѓето кажуваат и прават работи што вообичаено не би ги правеле кога се пијани. Со тоа што ќе се засрамите, може да го допрете дното. Откако ќе го достигнете дното, поверојатно е да побарате третман и да ја добиете потребната помош за да се опоравите од зависноста од алкохол. Колку е појавен пропаѓањето или удирањето на дното, како она што се гледа со јавните личности, толку е поголема веројатноста лицето да добие помош.

 

Експертите за зависност од алкохол велат дека човекот треба да одговара за она што го кажува кога не е алкохолизиран. Покрај тоа, на човекот не треба да му се простуваат зборовите или постапките откако ќе се отрезнат. Старото тврдење дека „алкохолот ме натера да го направам тоа“ не е точно.

 

Неокортексот е регион на мозокот кој треба да ги контролира принудите и инстинктите на долниот дел од мозокот. Алкохоличарите немаат неокортекс кој работи правилно поради акумулација на отров и оштетување на регионот на мозокот. Зависноста од алкохол може да предизвика големи промени во однесувањето кај луѓето.

 

Добивање помош за зависност од алкохол

 

Личност која страда од алкохолизам може да најде помош во форма на третман за рехабилитација во домот. Програмите за лекување им даваат можност на поединците да бидат чисти и трезни додека добиваат помош за нивните истовремени нарушувања. Третманот за рехабилитација ви овозможува да добиете помош и да ги научите алатките потребни за да останете без алкохол во иднина.

 

Претходно: Разбирање на синдромот на фетален алкохол

Следно: Заеднички карактеристики на ќерките на татковците алкохоличари

  • 1
    1.RR. Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4844761/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.