Групна терапија наспроти индивидуална терапија

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Групна терапија наспроти индивидуална терапија

 

Кога присуствуваат на сесии за психотерапија, клиентите може да имаат можност да учествуваат во групна терапија или индивидуална терапија. Клиентите во клиника за рехабилитација со еден клиент по самата природа на приватниот амбиент ќе имаат терапија само 1:1, освен ако не е конкретно побарано. И двете ви даваат шанса да добиете третман и да учествувате во психотерапевтски сесии од кои имате корист.

 

Кога присуствувате на рехабилитација, може да доживеете и групна терапија и индивидуални тераписки сесии, што ќе ви овозможи да ги истражите разликите во двата типа терапија. Можеби се прашувате која е разликата помеѓу двете и колку се ефективни. Познавањето на разликата помеѓу формите ќе ви даде подобро разбирање пред да присуствувате на рехабилитација.

 

Индивидуална терапија

 

Индивидуална терапија сесија е онаа во која клиентот и терапевтот се среќаваат во средина еден на еден. Тоа е терапевтски процес кој им овозможува на двете страни да се поврзат, да градат врска и да зборуваат за прашањата што ги поседува клиентот.

 

Обучениот терапевт ќе се обиде да му помогне на клиентот во нивните обиди да се стави крај на злоупотребата на супстанции. Индивидуалните тераписки сесии може да се фокусираат и на други области, вклучувајќи нарушувања во исхраната, анксиозност, депресија, зависност од секс и многу повеќе.

Предности на индивидуалната терапија

 

Индивидуалната терапија им нуди на клиентите предности во однос на групната терапија, вклучувајќи:

 

 • Доверливост и приватност11.А. Расмили, Прелистувајте списанија по предмет, Прелистувајте списанија по предмет.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207284.2016.1180042?src=recsys&journalCode=ujgp20
 • Клиентите добиваат внимание од еден до еден и потенцијално можат побрзо да се опорават од своите нарушувања
 • Сесиите можат да бидат многу поинтензивни
 • Сесиите и темпото на терапија може да се направат за да одговараат на клиентот
 • Може да се создаде силна врска помеѓу клиентот и терапевтот
 • Самосвеста може да се развие бидејќи терапевтот му нуди повратни информации на клиентот
 • Индивидуалните тераписки сесии може да се вклопат во распоредот на клиентот
 • Сесиите може да се организираат брзо
 • Ако на клиентот му треба итна или итна сесија, тој може да ја добие
 • Комуникациските вештини може да се развијат преку зборување и слушање на терапевт

 

Групна терапија

 

Групна терапија е кога повеќе од еден клиент се собираат за да побараат поддршка и/или помош од терапевт или советник. Клиентите можат да имаат голема корист од поддршката што ја добиваат во групно поставување22.Р. Schuster, I. Kalthoff, A. Walther, L. Köhldorfer, E. Partinger, T. Berger и A.-R. Laireiter, Ефекти, придржување и перцепции на терапевтите за групната терапија за депресија поддржана од веб и мобилни телефони: Студија со мешани методи – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6533044/. Членовите можат да имаат споделени искуства кои ја подобруваат емоционалната благосостојба на секој клиент и мотивацијата за лекување.

 

Предности на групна терапија наспроти индивидуална терапија

Групната терапија ги има овие предности:

 

 • Клиентите сфаќаат дека другите страдаат од истите проблеми, зависности и нарушувања
 • Клиентите можат да добијат и да дадат поддршка од другите што создава пријателства и врски
 • Комуникациските вештини и вештините за социјализација може да се подобрат бидејќи членовите мора да дадат и да се справат со различни гледишта од групата
 • Членовите развиваат самосвест додека ги слушаат проблемите на другите луѓе33. Б.Х. Д. Еванс, А О'Донел, Ј Николсон, К Волш, Б. Хоџкинсон, Д. на шизофренија – База на податоци за апстракти на прегледи на ефекти (DARE): Квалитетно оценети прегледи – Полица за книги на NCBI, Ефективноста на индивидуалната терапија и групната терапија во третманот на шизофренија – База на податоци за апстракти на прегледи на ефекти (DARE): Quality-assessed Прегледи – NCBI полица за книги.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK68219/
 • Споделувањето на своите искуства со други со слични проблеми често е терапевтско
 • Членовите можат да се чувствуваат безбедно да споделуваат приказни и емоции
 • Мотивацијата може да се создаде додека поединците се обидуваат да ги имитираат успесите на другите членови на групата
 • Често е поевтина од индивидуалната терапија

 

Која терапија е вистинска за мене?

 

Можеби ќе се запрашате: ‚кој тип на терапија да изберам?' Одговорот не е нужно јасен. Иако и двете имаат предности што беа наведени погоре, има и недостатоци за секој тип на терапија.

 

Студиите покажаа дека и индивидуалната и групната терапија се речиси еднакви во однос на ефективноста. Типот на терапија што ќе го изберете всушност повеќе зависи од тоа што сакате да го добиете од неа и од типот на личност што сте и од вашите преференции за рехабилитација.

 

Честопати, поединците од UHNW и HNW имаат тенденција да се одлучат за искуства со третман на приватниот крај на спектарот. Сепак, ова не е секогаш случај и извршителите од Вол Стрит, Холивуд и Силиконската долина наоѓаат успешно трајно закрепнување во групни средини.

 

Индивидуалната рехабилитација може да се гледа како потреба, а не како луксуз. Стариот модел од 28 дена се заменува со општо прифаќање дека за трајно закрепнување, епизодата на третман може да трае неколку месеци.

 

Се вели дека правењето на ова на индивидуална основа се чувствува како во самица, без разлика колку е „луксузен“ престојот и групната средина секогаш ќе помогнат во изолацијата на третман со еден клиент.

 

Многу од светските најдобри рехабилитанти преземаат хибриден пристап кој комбинира интензивна индивидуална психотерапија со процесни групи и колективни состаноци и многу клиники кои тврдат дека се специјализирани за рехабилитација со еден клиент не успеаја да го задржат чекорот со поширокото движење за закрепнување за да ја реинтегрираат групната работа во терапевтски епизоди.

 

Претходно: Третман за биохемиска реставрација

Следно: Психоедукциски третман

 • 1
  1.А. Расмили, Прелистувајте списанија по предмет, Прелистувајте списанија по предмет.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207284.2016.1180042?src=recsys&journalCode=ujgp20
 • 2
  2.Р. Schuster, I. Kalthoff, A. Walther, L. Köhldorfer, E. Partinger, T. Berger и A.-R. Laireiter, Ефекти, придржување и перцепции на терапевтите за групната терапија за депресија поддржана од веб и мобилни телефони: Студија со мешани методи – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6533044/
 • 3
  3. Б.Х. Д. Еванс, А О'Донел, Ј Николсон, К Волш, Б. Хоџкинсон, Д. на шизофренија – База на податоци за апстракти на прегледи на ефекти (DARE): Квалитетно оценети прегледи – Полица за книги на NCBI, Ефективноста на индивидуалната терапија и групната терапија во третманот на шизофренија – База на податоци за апстракти на прегледи на ефекти (DARE): Quality-assessed Прегледи – NCBI полица за книги.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK68219/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.