Информирана грижа за траума

Напишано од Хју Соамс   Изменето од Александар Бентли   разгледани од страна на Мајкл Пор

Разбирање на Информираната грижа за траума

 

Поединец кој доживеал трауматичен настан, без разлика дали тоа искуство е видливо или не, може да најде медицински и психолошки ординации како застрашувачки места. Трауматската реакција може да биде нормален начин за човек да одговори на необична ситуација.

 

Затоа, може да биде тешко да се натера поединецот да пренесе информации за своето трауматично искуство. Поединци може дури и да негираат дека се случила трауматска епизода за да се спречат да го презамислат минатото11.Е. Purkey, R. Patel и SP Phillips, Грижа информирана за траума: Подобра грижа за сите, PubMed Central (PMC); Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5851387/. Траумата може да биде голема бариера во медицинското поле што ги спречува поединците да добијат психијатриска помош и терапевтски третман што им е потребен.

 

Клиентите се воздржуваат од зборување за минатото трауматско искуство поради неколку причини, вклучувајќи страв, срам и вина. Градењето доверба помеѓу лекарот и клиентот може да потрае и е важно за да се поттикне разбирањето помеѓу парот.

 

Важен фактор во третманот на траумата е да се разбере дека поединците не треба постојано да се прашуваат и испитуваат за нивното искуство(и). Практичарите треба да препознаат дека траумата можеби им се случила на поединците барем еднаш и да дејствуваат соодветно на историјата на клиентот.

 

Информираната грижа за траума им овозможува на клиентите да откријат информации за нивните искуства, ако одлучат да го направат тоа, наместо лекарот да се обидува да извлече застрашувачки трауматски приказни од нив. Тоа им овозможува на медицинските и терапевтските практичари да ја стават свеста за минатите трауми на клиентот во која било медицинска нега.

 

Информираната грижа за траума е практика која промовира култура на безбедност, зајакнување и лекување. Испрашувањето и барањата направени од медицинскиот и терапевтскиот персонал може да доведат до вознемиреност, повратни информации и медицинско избегнување кај поединци кои доживеале траума.

 

Како функционира Информираната грижа за траума?

 

Една од почетните задачи што лекарот мора да ја препознае е колку е вообичаена траумата и како секој може да ја доживее. Важно е да се запамети дека клиентите не треба да бидат бомбардирани со прашања за нивните минати искуства. Медицинскиот персонал треба едноставно да претпостави дека поединците имаат историја на траума, од различен степен и соодветно да реагираат.

 

Значи, како да му пристапите на поединецот што користи Информирана грижа за траума? Еден од начините за пристап до клиентот е да се објасни зошто се поставуваат конкретни чувствителни прашања22.Б. Манс, Инфографик: 6 Водечки принципи кон пристап информиран за траума | ЦДЦ, Инфографик: 6 Водечки принципи кон пристап информиран за траума | ЦДЦ.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.cdc.gov/cpr/infographics/6_principles_trauma_info.htm.

 

Ако треба да се изврши физички преглед или тест по приемот на лекување, тогаш лекарите треба да разјаснат зошто тоа треба да се случи33.А. Свини, Б. Филсон, А. Кенеди, Л. Колинсон и С. Гилард, Промена на парадигмата: односи во услугите за ментално здравје информирани за траума – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6088388/. Медицинските искуства, исто така, може да предизвикаат исклучително анксиозност. За поединци кои доживеале траума во нивното минато, овие искуства можат да бидат осакатувачки.

 

Медицински даватели и терапија информирана за траума

 

Медицинските провајдери како што се надворешните консултантски лекари кои посетуваат рехабилитација во домот се во важна позиција. Тие не само што можат да прегледаат, лекуваат и да се грижат за клиентот, туку имаат способност да му ја олеснат страшната ситуација на пациентот. Ова е зголемено од луѓе кои доживеале траума.

 

Општите лекари треба да разберат дека многу од нивните пациенти доживеале физичка, емоционална и сексуална злоупотреба. Кај поединците може да се јавиле и сериозни болести и проблеми со менталното здравје. Емпатијата и уверувањето се два клучни елементи што сите даватели на медицински услуги треба да им ги понудат на клиентите. Негативно искуство во лекарска ординација, болница или единица за итна нега може да го спречи лицето да се врати за да побара дополнителна медицинска помош.

 

Клиенти со историја на траума

 

Додека некои поединци можат да се оттргнат од оковите на минатите трауми и да живеат без големи последици, не секој може. Иако отпорноста може да се изгради кај луѓето кои доживуваат траума, други се поразени и може да бидат поттикнати од непријатни ситуации. Некои страдалници од траума можат да ги препознаат минатите проблеми што ги доживеале и овие поединци може да разберат дека нивните животи биле погодени, но можеби не сфаќаат дека нивното минато предизвикува сегашни проблеми.

 

Токсичниот стрес е едно од главните влијанија со кои се соочуваат младите луѓе, особено во клиниката за закрепнување на тинејџери и поединците доживуваат сериозен стрес со кој речиси е невозможно да се управува. Кога младите клиенти немаат изградена соодветна мрежа за поддршка, тоа го влошува стресот што го прави неодржлив. Младите луѓе кои доживуваат токсичен стрес може да доживеат трајни физиолошки и психолошки промени. Покрај тоа, може да се развие постојана претерана реакција на стресни ситуации.

 

Според студијата завршена од Центрите за контрола и превенција на болести на Соединетите држави, поединци кои претрпеле „траума во детството, стрес и малтретирање, и здравје и благосостојба подоцна во животот. Речиси две третини од учесниците (и мажи и жени) пријавиле барем едно детско искуство на физичка или сексуална злоупотреба, занемарување или семејна дисфункција, а повеќе од еден од пет пријавиле три или повеќе такви искуства“.

 

Изградба на средина за справување со траума

 

Траумата е поврзана со здравствени проблеми во однесувањето. Траумата со која се соочува поединецот како дете или тинејџер може да се манифестира во проблеми со однесувањето додека тие стареат. Препознавањето на ова може да им овозможи на професионалците и програмите за рехабилитација во домот да воспостават средина која се фокусира на грижата информирана за траума. Околината за Информирана грижа за траума овозможува сочувство и емпатија да ја подобрат севкупната поддршка на клиентите.

 

Развивањето на средина за Информирана грижа за траума не се постигнува преку ноќ и со ниту една единствена техника. Постојано се гради, се работи и се одржува пристапот за Информирана грижа за траума и практичарите мора постојано да бидат во тек со културните промени и да бидат чувствителни кон поединците.

 

Преку Информираната грижа за траума, клиентите можат да добијат стручна грижа и околината им овозможува да ја добијат потребната соодветна поддршка.

 

Претходно: Музикотерапија за третман на зависност

Следно: ПАМЕТНО закрепнување од зависност

  • 1
    1.Е. Purkey, R. Patel и SP Phillips, Грижа информирана за траума: Подобра грижа за сите, PubMed Central (PMC); Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5851387/
  • 2
    2.Б. Манс, Инфографик: 6 Водечки принципи кон пристап информиран за траума | ЦДЦ, Инфографик: 6 Водечки принципи кон пристап информиран за траума | ЦДЦ.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.cdc.gov/cpr/infographics/6_principles_trauma_info.htm
  • 3
    3.А. Свини, Б. Филсон, А. Кенеди, Л. Колинсон и С. Гилард, Промена на парадигмата: односи во услугите за ментално здравје информирани за траума – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6088388/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.