Тинејџерски Гранично растројство на личноста

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Дали мојот тинејџер има гранично растројство на личноста?

Професионалците за ментално здравје честопати не сакаа да направат дијагноза за гранично нарушување на личноста во минатото. Неподготвеноста да се постави таква дијагноза остави многу млади луѓе и нивните семејства со повеќе прашања отколку одговори. Сè уште не знаеле што го мачи нивниот тинејџер. Покрај тоа, многу тинејџери не можеа да го добијат третманот и поддршката што им беше очајно потребна поради тоа што професионалците за ментално здравје избраа да не постават дијагноза на гранично нарушување на личноста.

Денеска се менуваат одлуките за рани интервенции во име на професионалците за ментално здравје. Со поголем глобален фокус на менталното здравје, повеќе професионалци за ментално здравје компетентно ги третираат тинејџерите со гранично растројство на личноста. Одлуките за рана интервенција во голема мера го менуваат третманот и резултатите за младите луѓе.1Гиле, Жан Марк и др. „Гранично растројство на личноста кај адолесцентите: преваленца, дијагноза и стратегии за третман - PMC“. PubMed Central (PMC), 23 ноември 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6257363.

Што е гранично растројство на личноста на тинејџерите?

Граничното растројство на личноста на тинејџерите е една од најкомплексните болести на менталното здравје. Се дефинира со нестабилни расположенија, однесувања и врски. Поединците кои страдаат од гранично растројство на личноста може да се справат со проблеми со сликата за себе, чувство на сомнеж во себе, силен страв од напуштање и ниска самодоверба.

Страдаат од гранично растројство на личноста кај тинејџерите честопати може да имаат проблем да ги задржат своите емоции. Може да се појават интензивни емоционални реакции. Овие силни емоционални реакции може да резултираат со самоубиствено однесување или самоповредување. Граничната личност страда може да има истовремени нарушувања, вклучувајќи депресија, анксиозност, злоупотреба на супстанции или нарушувања во исхраната.

Кои се симптомите на граничното растројство на личноста кај тинејџерите?

Родителите треба целосно да го разберат граничното растројство на личноста за да им помогнат на своите тинејџери. Тие треба да ги забележат симптомите на граничното растројство на личноста за да им помогнат на своите најблиски да добијат третман. За среќа, постојат некои карактеристики кои укажуваат на гранично растројство на личноста кај тинејџерите.

Дисрегулацијата на однесувањето се манифестира кога тинејџер се самоповредува. Самоповредување е секоја активност која вклучува сечење или палење на сопствената кожа или удирање на ѕидови. Ризичното сексуално однесување, злоупотребата на супстанции и импулсивноста се други форми на дисрегулација. Овие активности ретко претставуваат желба да се привлече внимание кај тинејџерите со гранично растројство на личноста. Наместо тоа, тие обично обезбедуваат еден вид ослободување од емоционална болка.

Граничното растројство на личноста кај тинејџерите има и други знаци како што се индивидуите кои имаат проблеми со меѓучовечките односи. Особено, тинејџерот може да има страв дека ќе биде напуштен. Регулирањето на емоциите може да биде тешко, а тинејџерите може да преминат од чувство на многу гнев во тага за неколку минути. Заболените од гранично растројство на личноста може да имаат и ирационални или параноични верувања, кои се познати како когнитивна дисрегулација. Тие може да покажат знаци на само-дисрегулација или чувство на празно без чувство за себе.2Лариве, Мари-Пјер. „Гранично растројство на личноста кај адолесцентите: Тој што не смее да се именува во психијатријата - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3811088. Пристапено на 12 октомври 2022 година.

Раните знаци на гранично растројство на личноста кај тинејџерите

Нарушувањата на личноста не мора да се појавуваат од никаде и одеднаш да се појават. Граничното растројство на личноста се гледа рано, но се зголемува во текот на детството и тинејџерските години на поединецот. Како адолесценти, поединецот можеби покажувал нарушувачки однесувања, промени во емоционалната регулација, интензивни промени во расположението, прилепени однесувања наизменично со ставови за отфрлање, нерасположени и високо наелектризирани емоционални пријателства.

Голем процент на млади лица кои покажуваат симптоми на гранично растројство на личноста пред 19-годишна возраст ќе продолжат да ги покажуваат овие симптоми до средината на зрелоста. Раната дијагноза ќе доведе до порано лекување. Детето и/или тинејџерот што ги покажува раните знаци и симптоми на граничното растројство на личноста треба внимателно да се надгледува од специјалисти за ментално здравје за да се спречи тоа да се развива понатаму.

Граничното растројство на личноста на тинејџерите е официјална дијагноза во DSM5

Дијагностичкиот и статистички прирачник за ментални нарушувања, исто така познат како DSM5, ја прошири дијагнозата на граничното нарушување на личноста на лица под 18-годишна возраст во најновото ажурирање на прирачникот. Професионалци за ментално здравје со долгогодишно искуство во лекување и управување со гранично растројство на личноста може да ја сметаат дијагнозата точна во случаи кога постои шема на однесувања кои се „продорни, упорни и малку веројатно дека ќе бидат одредена развојна фаза“.

Критериуми DSM5 за дијагноза на гранично нарушување на личноста кај тинејџерите:

 

 • Поединецот презема чекори за да избегне перцепирано или вистинско напуштање
 • Нестабилност во меѓучовечките односи, тешкотии во создавањето и одржувањето пријателства
 • Нарушување на идентитетот, преземање или позајмување идентитети или ставови од други
 • Импулсивност и преземање ризик
 • Самоповредување и/или самоубиствени мисли и однесувања
 • Нестабилност
 • Чувство на празнина и/или вкочанетост во голем дел од времето
 • Силен гнев или бес што може да биде тешко да се контролира
 • Параноја или дисоцијација поврзана со стрес

Искусувањето на пет од деветте критериуми е показател за гранично растројство на личноста.

Колку често е граничното растројство на личноста кај тинејџерите?

Граничното растројство на личноста влијае на околу 3.5% од општата популација. Една студија во Хонг Конг процени дека граничното растројство на личноста влијае помеѓу 3% и 11% од популацијата. Истражувањето покажа дека граничното растројство на личноста го покажуваат околу 30% од поединците кои бараат третман во услуги за ментално здравје.

Заболените од растројство на личноста имаат 50 пати поголема веројатност да дејствуваат во самоубиствено однесување. Седумдесет и осум проценти од тинејџерите и адолесцентите кои посетуваат одделенија за итна медицинска помош поради самоубиствено однесување ги исполнуваат критериумите за дијагноза на гранично нарушување на личноста. Несамоубиствено самоповредување или самоповредување се јавува кај околу 58% од луѓето на кои им е дијагностицирано гранично растројство на личноста.

Дали може да се лекува граничното растројство на личноста кај тинејџерите?

Едноставниот одговор на горенаведеното прашање е, да! Граничното растројство на личноста може да се лекува и покрај тоа што е многу сложено. По поставувањето на точна дијагноза, семејствата и тинејџерите можат да ги добијат потребните третмани засновани на докази.

Откако ќе се постави дијагноза, започнува терапијата. Поединците земаат дијалектичка бихејвиорална терапија (ДБТ) за лекување на нарушувањето. ДБТ е ефикасна форма на терапија која се насочува кон самоповредување и самоубиствени однесувања, употреба на дрога и други деструктивни однесувања. За време на третманот, професионалците за ментално здравје обично работат со тинејџерите за да го разбијат нивното однесување и да ги научат на вештини за справување со тешките емоции и врски.

ДБТ е златен стандарден третман за гранично растројство на личноста. Третманот го нагласува развојот на четири вештини: внимателност, интерперсонална ефективност, регулирање на емоциите и толеранција на вознемиреност. Дополнително, на страдањата им се предава комбинација на техники за когнитивно однесување (КБТ) и се применуваат практики за внимателност за да им се помогне на поединците да сфатат подобра контрола над нивното импулсивно, самоуништувачко однесување за да промовираат поинаков начин на управување со интензивните емоции.

За жал, сè уште постои стигма околу тинејџерите со гранично растројство на личноста. Добрата вест е дека има помош на располагање на тинејџерите и родителите. Со голем интерес за менталното здравје, луѓето сега се во можност да го добијат потребниот третман и да живеат продуктивен живот.

Најдобро оценети клиники за третман на тинејџерски BPD

 

 1. Парадигма
 2. Визии
 3. Академија Њупорт

 

Претходно: Тинејџерски BPD

Следна: Знаци на самоповредување кај тинејџери и млади возрасни

Живеење со гранично растројство на личноста кај тинејџерите

 • 1
  Гиле, Жан Марк и др. „Гранично растројство на личноста кај адолесцентите: преваленца, дијагноза и стратегии за третман - PMC“. PubMed Central (PMC), 23 ноември 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6257363.
 • 2
  Лариве, Мари-Пјер. „Гранично растројство на личноста кај адолесцентите: Тој што не смее да се именува во психијатријата - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3811088. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.