Габапентин и Xanax

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Габапентин и Xanax

 

Многумина од нас кои се борат со вознемиреност во текот на нашиот живот или во одредени периоди од нашиот живот, можеби нема да бараат помош и помош. Можеби тоа е дел од нашиот темперамент толку долго, што барањето помош изгледа непотребно. Некои луѓе можеби не го сметаат за проблем со менталното здравје. Но - анксиозноста може сериозно да влијае на квалитетот на нечиј живот. Без разлика дали имате интензивни, но кратки напади на паника или имате малку умерена, но постојана количина на анксиозност, таа може да биде мизерна. И таму има помош што може да ве научи како да се справите.

Покрај терапијата, постојат лекови кои може да се препишат за да им се помогне на оние кои страдаат од оваа болест. Xanax е вообичаен1Аит-Дауд, Насима и др. „Преглед на употреба, злоупотреба и повлекување на алпразолам - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5846112. Пристапено на 11 октомври 2022 година..

Xanax е бензодиазепин. Бензос е вид на лек кој се користи за да помогне во ублажување на симптомите на анксиозност. Тие помагаат со тоа што влијаат на невротрансмитерите во мозокот и им кажуваат да ја забават активноста. Бензос може да лекува несоница, напади, анксиозност и напади на паника. Тие исто така може да се користат за општа анестезија, други цели на седација, мускулна релаксација, депресија, гадење и симптоми на одвикнување од алкохол.

Xanax е бензо кој најчесто се препишува за краткорочно ослободување од анксиозност. Тоа помага да се продолжи животот на гама-аминобутерната киселина. ГАБА е еден од оние невротрансмитери споменати накратко претходно. Тоа помага да се забави активноста на нервите. Истражувачите веруваат дека високото ниво на нервна активност е она што предизвикува многу случаи на анксиозност. Продолжувањето на животот на ГАБА помага во забавување на тие нерви и помага во олеснување на симптомите на анксиозност. Со Xanax и други бензодиазепини, смирувањето на тие нерви се случува речиси веднаш при земање на лекот.

Причината поради која Xanax често се смета за препишан како краткорочно решение за анксиозност е тоа што има повисока стапка на зависност од другите лекови. Кога се користи неправилно, може да предизвика чувство на возбуда или да биде „високо“. И дури и кога Xanax се користи правилно, може да стане зависност. Поединецот ќе се потпре на лекот и можеби ќе треба да ја зголеми дозата за да ги почувствува истите ефекти.

Некои истражувања покажаа дека возрасните кои земаат Xanax или други бензос подолго од шест месеци се изложени на поголем ризик за развој на Алцхајмерова болест. Оние кои стануваат зависни од лекот може да доживеат некои симптоми на повлекување кога ќе одлучат да престанат да го користат. Тие може да доживеат:

 

 • Брз ритам на срцето
 • Раздразливост
 • Визија проблеми
 • Проблеми со спиењето
 • Слабост
 • Немир

 

Оние кои користеле Xanax подолг временски период или оние кои го злоупотребувале Xanax подолг временски период може да доживеат поинтензивни симптоми на повлекување како напади и халуцинации. За други, тешките симптоми може да вклучуваат кома или смрт.

Xanax обично се препишува во дози од 0.25-0.5 mg. Оваа доза често е наменета да се комплетира три до четири пати секој ден. Оваа доза може да се зголеми до 4 mg доколку е потребно и откако ќе помине одредено време. Може да се зема и со и без храна. Оние кои се бремени или дојат не треба да користат бензодиазепини како Xanax. Се покажа дека предизвикуваат абнормалности во развојот на фетусот. Може да се најде и во мајчиното млеко и може да има ефект врз доенчињата кои дојат. Употребата во ова време треба да се избегнува.

габапентин

Кога некој има потреба од лек за анксиозност подолг временски период, неговиот лекар може да препише лек наречен Габапентин2Јасаи, Рама и др. „Габапентин – StatPearls – NCBI полица за книги“. Габапентин – StatPearls – NCBI полица за книги, 2 мај 2022 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493228..

Габапентин е сличен на Xanax. Не се смета за бензодиазепин и не влијае на ГАБА на ист начин како што влијае на Xanax. Не ја рециклира ГАБА, туку само ја одржува во клетките подолго отколку што би било без него. Затоа, активноста на ГАБА се зголемува и нервната активност се намалува, намалувајќи ги симптомите на анксиозност.

Габапентин не е одобрен од FDA за лекување на анксиозност. Нејзиното првично создавање беше за напади и невралгија. Сепак, многу лекари го препишуваат за долгорочна контрола на анксиозноста. Не е толку зависност како Xanax и многу лекари го гледаат ова како плус. Дури и ако Xanax бил создаден за анксиозност, а Габапентин не бил. Оние кои користат Габапентин не се ослободени од злоупотреба, но веројатноста е многу помала од оние кои користат Xanax за лекување на нивните симптоми на анксиозност.

Габапентин се нуди во три форми: капсули, таблети и течен раствор. Исто така е можно природно да се зголеми ГАБА.

Капсулите доаѓаат во дози од 100, 300 и 400 mg. Таблетите доаѓаат во дози од 100, 300, 400, 600 и 800 mg. Течниот раствор доаѓа во дози од 250 mg или 5 ml.

Сличности на Габапентин и Ксанакс

 

Двата лека влијаат на начинот на кој ГАБА се движи и комуницира со нервите. Xanax го продолжува животот на ГАБА, а Габапентин прави ГАБА да остане во клетките подолго отколку без лекот. Двата лека ја зголемуваат активноста на ГАБА и ја намалуваат нервната активност. Ова помага да се намалат симптомите на анксиозност за кои се смета дека се предизвикани од прекумерно активни нерви. И двете работат веднаш и генерално се безбедни кога се користат правилно. Повеќето луѓе ќе се онесвестат или ќе заспијат пред да земат количина што би предизвикала нешто сериозно како смрт или кома, освен ако не се меша со стимуланси.

И двајцата имаат слични несакани ефекти:

-Збунетост

- Поспаност

-Вртоглавица

 

Како се разликуваат Габапентин и Xanax?

 

Иако и двајцата влијаат на активноста на ГАБА, начинот на кој тие го прават тоа е малку поинаков. Xanax е подобро прилагоден за краткотрајна анксиозност, а Габапентин е подобро прилагоден за некој кој има потреба од лекови во подолг временски период. Оние кои користат Xanax имаат поголема веројатност да станат зависни од лекот отколку оние на кои им е препишан Габапентин.

 

Мешање на габапентин и ксанакс

 

Габапентин и Xanax не треба да се користат заедно. Користењето на овие лекови го зголемува бројот на несакани ефекти што ќе ги добиете. И двајцата можат да ги збунат и да ги направат луѓето поспани, така што и двете ќе се зголемат само ако лековите се користат заедно и во исто време. Ова би го отежнало и опасно функционирањето самостојно и управувањето со возило или машини. Иако е тешко да се предозира со лековите одделно, нивното користење заедно може да предизвика поединецот да доживее предозирање. Мешањето на овие лекови може да предизвика и кома и смрт.

 

Претходно: Оксикодон и Оксиконтин

Следна: Зависност од габапентин

 • 1
  Аит-Дауд, Насима и др. „Преглед на употреба, злоупотреба и повлекување на алпразолам - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5846112. Пристапено на 11 октомври 2022 година.
 • 2
  Јасаи, Рама и др. „Габапентин – StatPearls – NCBI полица за книги“. Габапентин – StatPearls – NCBI полица за книги, 2 мај 2022 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493228.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.