Внимателност во закрепнувањето

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Внимателност во закрепнувањето

 

Популарноста на вниманието расте во последниве години како дел од велнес движењето. Но, како што е типично за толку многу популарни трендови, има одредена вредност во редовното внимание и медитација. Иако многумина го отфрлаат како дел од бранот на њу-ејџ или хипи културата, тој е дел од будизмот и датира од илјадници години.

 

Документирано е дека практиките на внимателност се научно докажани дека му помагаат на мозокот, кој видел практики на медитација инкорпорирани во програмите за рехабилитација од дрога и алкохол во последните години. Иако практиката на внимателност може да биде корисна за секого, таа е особено ефикасна кога се користи заедно со детоксикација и психотерапија како дел од планот за лекување и може да го зајакне закрепнувањето од зависност.

Вежба за мозок со свесност

 

Психотераписките практики кои почнаа да вклучуваат свесност како дел од нивниот курс на третман во рамките на рехабилитацијата вклучуваат намалување на стресот засновано на свесност (MBSR), когнитивна терапија заснована на свесност (MBCT) и дијалектичка бихејвиорална терапија (DBT). Преку употребата на внимателност во овие терапии, можно е физички да се промени начинот на кој мозокот е структуриран и како тој реагира.

 

Важно е да се запамети дека на мозокот, како и на сите наши други органи, му треба вежбање, а начинот на кој мозокот го прави тоа е намерно изграден да биде физички формиран со учење и повторно учење на информации. Можно е, преку внимателно вежбање, да го формираме и реформираме нашиот мозок преку медитација за да ги направиме нашите животи посреќни, порегулирани и да ги смениме нашите перспективи за светот околу нас.

 

Префронталниот кортекс, на предниот дел од мозокот, ја контролира нашата самоконтрола, внимание и планирање. Кога се изложуваме на редовна медитација, префронталниот кортекс се згуснува и станува подобро поврзан со остатокот од мозокот додека учиме да се фокусираме и одржуваме внимание на една работа во рамките на медитацијата, нашето дишење, кое потоа може да се примени за да се фокусира во други области од нашиот живот. додека префронталниот кортекс продолжува да се развива.

 

Слично на тоа, амигдалата, која е област на мозокот одговорна за нашата „борба, бегање или замрзнување“ реакција на ситуации, на скенирањата е прикажана како да се намалува по долготрајна медитација, бидејќи се чувствуваме помалку загрозени откако научивме да размислуваме за работите и гледајте ги нашите мисли какви се тие, наместо како непосредна реактивна емоција што ја чувствуваме како одговор на неа.

Внимателност наспроти. Избегнување

 

Сепак, тоа што ни дозволува да се одвоиме и да се повлечеме од нашите мисли и емоции е само една психолошка придобивка од редовната медитација. Внимателноста е, во својата суштина, спротивно на избегнувањето. Додека злоупотребата на супстанции често се раѓа од избегнување справување со силни, негативни емоции и привремено ослободување од нашите проблеми, вниманието нè принудува да седиме и да бидеме присутни со нашите емоции, да ги признаеме како непријатни, без да им дозволиме да нè совладаат или да нè поттикнат да дејствуваме непромислено. . Тој е дизајниран да ви овозможи да одговорите на мислите, чувствата и ситуациите, наместо да реагирате на нив, што значи дека развивате вештини кои овозможуваат долгорочно ослободување од болката.

 

Како резултат на тоа, може да ги намали симптомите на депресија, што може да биде честа причина за зависност, раздвојувајќи ги мислите пред да бидеме обземени од нив. Надвор од ова, исто така ни овозможува да научиме да се релаксираме, намалувајќи го стресот, болката, анксиозноста, па дури и желбата, а сето тоа може да ја продолжи и депресијата и како последица на зависноста.12.А. Розентал, МЕ Левин, Е.Л. Гарланд и Н. Романцук-Сајферт, Внимателност во третманските пристапи за зависност - основни механизми и идни насоки - тековни извештаи за зависности, SpringerLink.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://link.springer.com/article/10.1007/s40429-021-00372-w.

 

Внимателноста бара од нас да се фокусираме на нашиот здив и да одвоиме момент од нашите денови да бидеме мирни, што често може да биде незгодно кога неколку одвлекувања се натпреваруваат за нашето внимание во секое време. Сега во оваа дигитална ера, поважно од кога било досега е да одвоиме момент да се повлечеме и да ги испитаме нашите мисли и перспективи за ситуациите со кои се соочуваме, особено ако се занимаваме со зависност од супстанции.

 

Внимателноста ни овозможува да дишеме, да одвоиме време и да донесуваме одлуки со внимателно разгледување за сите можни исходи.

Внимателноста во закрепнувањето ги одвојува мислите и емоциите

 

Сепак, Mindfulness не само што ни овозможува да ги одвоиме нашите мисли и емоции за да се видиме подобро, туку и да ги видиме другите подобро и да бидеме сочувствителни кон оние околу нас. Ова е особено важно за оние кои минуваат низ третман за рехабилитација, бидејќи стигмата да се биде на рехабилитација и да се признае дека имаат проблеми со зависноста често може да ги натера пациентите да се префрлат на себе и да се изолираат од другите дури и повеќе отколку што правеле пред да побараат третман.

 

Типично е за пациентите на рехабилитација да носат товар на срам и да се гледаат себеси дека не се како другите пациенти во нивниот центар за рехабилитација. Меѓутоа, со вложување посветен напор со редовна практика на внимателност, пациентите можат да изградат сочувство кон другите без осудување, дозволувајќи им да се поврзат и да создадат мрежа за социјална поддршка на луѓе кои минуваат низ слични искуства, потсетник дека тие и сите ние, не се сами во нивните борби или нивното патување.

 

Овој нов сочувствителен поглед може да се примени и на светот во целина по отпуштањето од рехабилитација, а исто така и на самите нас додека учиме да разменуваме инстинктивни или реакционерни критички мисли со пољубезни, прифаќајќи ги оние околу нас и нас самите, без оглед на борбите што ги имаат. соочени.

Внимание во рехабилитација и закрепнување

 

На крајот на краиштата, внимателноста и медитацијата се корисни алатки и во рехабилитација и пошироко за да ни овозможат да ги прифатиме нашите мисли онакви какви што се, да се повлечеме и да се анализираме себеси и нашите емоции на таков начин што гради силна основа за позитивен изглед.

 

Ни овозможува да паузираме без одвраќање и да се фокусираме на нашиот здив, признавајќи, но не и во интеракција со нашите мисли. Благодарение на невропластичноста на нашиот мозок, ние сме во состојба да го репрограмираме нашиот мозок на овој начин за да изградиме силна, позасилена свест за себе и за другите, и за тоа како комуницираме во светот, што пак води кон градење цврста основа за трезвеност. и прифаќање на болните мисли кои инаку може да нè водат кон релапс онакви какви што се.

 

Со научни истражувања кои ги поддржуваат придобивките физички, социјални и психолошки, свесноста е практика полна со алатки кои, со психотерапија и друга поддршка, ни овозможуваат да станеме подобри луѓе на долг рок додека поминуваме низ рехабилитација овде и сега.

 

Претходно: Добрите и лошите страни на новинарството во закрепнувањето

Следно: Разбирање на трезвено живеење

  • 1
    2.А. Розентал, МЕ Левин, Е.Л. Гарланд и Н. Романцук-Сајферт, Внимателност во третманските пристапи за зависност - основни механизми и идни насоки - тековни извештаи за зависности, SpringerLink.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://link.springer.com/article/10.1007/s40429-021-00372-w
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.