Вкрстена зависност

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Разбирање на вкрстена зависност

 

Вкрстена зависност е скриена опасност од зависност. Вообичаена мантра што се кажува во групите за дружење за зависности од 12 чекори (како што се анонимни алкохоличари и анонимни наркотици) е „да се справиш со проблемот што прво ќе те убие тебе“.

 

Вистина е дека ако сте алкохоличар или корисник на супстанци, поголема е веројатноста да умрете со продолжување на употребата отколку ако се префрлите на цигари и кафе. Сепак, ова не значи дека е добра идеја да се замени една зависност за друга!

Што значи вкрстена зависност?

 

Вкрстена зависност, или вкрстена зависност, е термин што се користи за кога зависно лице ја заменува својата супстанција по избор со друга супстанција, однесување или активност што предизвикува зависност.

 

Кога ќе станете зависни, хемијата на вашиот мозок се промени. Стимулацијата што ја обезбедува вашата супстанција која предизвикува зависност се претвора во бескрајна потрага по следниот хит на допамин. Како што продолжува зависноста, ви треба повеќе стимулација, понови искуства и сè поголема желба да преземете поголеми ризици за да ја исполните вашата желба.

 

Значи, кога ќе се воздржите од вашата супстанција на избор, ќе останете со празнина што треба да ја пополните. Повеќе не можете да ги регулирате емоциите и да ги заситувате вашите желби на начинот на кој секогаш сте го направиле, но вашиот мозок сè уште е во потрага по нешто што може.

 

Вкрстената зависност е неверојатно честа појава кај зависниците кои се закрепнуваат. Изгледа како да ја префрлите вашата опасна зависност на нешто што предизвикува помала штета, би било добро. Барем нема да ме убие, нели?

 

Опасноста за зависниците е дека со хемиските промени кои веќе влијаат на нивниот мозок, новата зависност може многу брзо да стане огромна. Ова лесно може да доведе до релапс на нивната „оригинална зависност“ или да има последици кои се исто толку тешки11.Ј. Лета, Откривање на мрежата на зависности: Пристап за мрежна анализа – ScienceDirect, Откривање на мрежата на зависности: Пристап за анализа на мрежата – ScienceDirect.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352853222000013.

 

Зависноста е континуирана компулсивна употреба на супстанција или континуирано вклучување во нездраво однесување, и покрај штетните последици. Постојат многу супстанции, активности и однесувања кои можат да се користат на зависен начин, и важно е зависникот во закрепнување да се обиде да ја „пополни својата празнина“ со поздрави алтернативи.

Кои се најчестите вкрстени зависности?

 

Ќе бидете изненадени од опсегот на различни однесувања кои можат да станат зависни. Секако, повеќето вкрстени зависности може да бидат дел од категоријата „работи што знаеме дека не треба да ги правиме, но сепак да ги правиме“, но има многу навидум здрави однесувања кои можат да имаат негативен ефект кога се прават опсесивно.22.H. Парсонс, влијанието на вкрстената зависност врз однесувањето за споделување информации на сајтовите за социјално вмрежување | Списанија на порталот Scholars, Влијанието на вкрстената зависност врз однесувањата за споделување информации на сајтовите за социјално вмрежување | Списанија на порталот Scholars.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://journals.scholarsportal.info/details/08874417/v59i0002/105_tiocoisbosns.xml&sub=all.

 

Некои од најчестите вкрстени зависности вклучуваат:

 

 Алкохол и дрога

 

Алкохоличарите и корисниците на супстанции честопати ќе се обидат да се „намалат“ од нивната зависничка супстанција по избор со избирање други кои изгледаат помалку штетни. Примери за ова вклучуваат алкохоличари кои се свртуваат кон дроги како канабис или бензодиазепини за да помогнат да се оддалечат од алкохолот, или корисници на супстанции кои ги заменуваат своите дроги со алкохол.

 

Во секој случај ова е лоша идеја. Користењето супстанци кои го менуваат умот никогаш не биле одличен начин за донесување здрави одлуки, а како зависник ќе ја замените својата зависност со нешто исто толку лошо.

 

Цигари и вапси

 

Многу зависници пушеле цигари или користеле никотински вапси заедно со нивната супстанца која предизвикува зависност. Тоа го нема истиот ефект како алкохолот или дрогата, но сепак ви дава „хит“ што е достапен и лесен за јавност.

 

Други можеби никогаш не допреле цигара, но копнеат за нешто што им буди или едноставно сакале нешто да прават со рацете.

 

Додека цигарите ќе ве убијат само бавно, а вапсовите можеби нема да ве убијат воопшто (колку што знаеме), ниту се добри за вас, а особено за зависниците. Никотинот е супстанца која создава неверојатно зависност и нема да потрае долго за оваа навика да формира вкрстена зависност.

 

Прејадување и прејадување

 

Храната одамна е начин луѓето да ја „пополнат својата празнина“ контролирајќи ги своите емоции со грицкање нешто за кое знаат дека не е добро за нив. Можеби сте еден од ретките среќни кои навистина претпочитаат да јадат здрава храна, но многумина од нас ќе прескокнат директно на нездравите работи.

 

Храната со високо ниво на јаглени хидрати и масти не само што е вкусна по дизајн, туку покажува и потенцијал за зависност. Кога се користи во вкрстена зависност, прејадувањето и јадењето не се поврзани со тоа колку сте гладни - зависи од тоа која желба треба да се укине, од која емоција да се оддалечи.

 

Компјутери и телефони

 

Технологијата е дизајнирана да создава зависност. Можеби не во традиционална смисла, но технолошките дизајнери секогаш се обидуваат да најдат нови начини да ве натераат да продолжите да лизгате, кликате или допирате. Со доаѓањето на интернетот, постои бескрајна понуда на активности кои ви ја даваат таа допаминска брзање. Коцкање, порнографија, онлајн шопинг - сите се лесно достапни и можат да станат зависни за оние кои се подложни.

 

Вежба

 

Што!? Вежба?? Но, тоа е здраво!

 

Секако дека вежбањето е добро за вас. За многу зависници кои се опоравуваат, им обезбедува начин да ја „пополнат празнината“ на начин што воопшто не е штетен за нив. Сепак, за некои зависници, дневниот режим на вежбање лесно може да се претвори во поминување на поголемиот дел од вашето време во теретана.

 

Тоа не значи дека е толку нездраво како, да речеме, дрогата или алкохолот. Секако дека не е. Но, ако вежбате компулсивно, и покрај негативните последици како повреди или прекини во врската, тоа може да стане вкрстена зависност.

Значи, како да спречам да станам вкрстено зависник?

 

Никој никогаш не рекол дека закрепнувањето ќе биде лесно. Тоа ќе биде најдоброто нешто што некогаш сте го направиле во животот, но и најтешкото. Избегнувањето на вкрстена зависност за време на вашето закрепнување може да биде многу тешко, и речиси може да изгледа како вкрстена зависност е неизбежна, но постојат начини на кои можете да го намалите ризикот.

 

Зборувавме за „пополнување на празнината“ многу во оваа статија. Не бевте отсекогаш зависни и имаше причини зошто почнавте и продолживте да ја користите вашата супстанција што ја избирате. Ова обично не може да се обвини директно за зависноста, и генерално претставува основна потреба што се обидувавте да ја исполните. Кога ќе станете воздржани, оставате голема дупка во вашиот живот, а вашиот мозок секогаш ќе бара да ја пополни.

 

Затоа, важно е да најдете здрави навики и однесувања кои можат да помогнат да се пополни таа празнина. Однесувања кои ви помагаат да ги регулирате сите емоции што сте ги избегнувале со дрога и алкохол, без да доведат до вкрстена зависност.

 

Активностите како што се медитацијата и внимателноста може да бидат неверојатна помош за ресетирање на мозокот кога ќе започне желбата, а вежбањето може да ви даде хит на допамин и серотонин (се додека не го користите опсесивно).

 

Можеби најдоброто нешто што можете да го направите за да спречите вкрстена зависност е да се приклучите на структурирана програма за закрепнување или група за дружење. Ова може да биде рехабилитација, центар за опоравување во заедницата или група за дружење како Алкохоличари или Анонимни наркотици. Споделувањето на вашите искуства и слушањето на советите на оние кои поминале низ сето она низ што поминувате може да биде огромна помош, а колегите зависници може да го имаат најдобриот совет за тоа како да ги избегнат замките на вкрстената зависност.

Заклучок

 

Вкрстена зависност е кога зависникот во закрепнување ја заменува својата супстанција по избор со нешто друго што го користи зависно. Оваа нова зависност може да се смета за „помало зло“, но брзо може да излезе од контрола и да стане исто толку проблем. Најдобар начин да избегнете да станете вкрстени зависници е да побарате поддршка од експерти за структурирани програми за закрепнување и совети од други зависници во групите за дружење како АА и НА.

 

Следно: Лоша навика против зависност

  • 1
    1.Ј. Лета, Откривање на мрежата на зависности: Пристап за мрежна анализа – ScienceDirect, Откривање на мрежата на зависности: Пристап за анализа на мрежата – ScienceDirect.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352853222000013
  • 2
    2.H. Парсонс, влијанието на вкрстената зависност врз однесувањето за споделување информации на сајтовите за социјално вмрежување | Списанија на порталот Scholars, Влијанието на вкрстената зависност врз однесувањата за споделување информации на сајтовите за социјално вмрежување | Списанија на порталот Scholars.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://journals.scholarsportal.info/details/08874417/v59i0002/105_tiocoisbosns.xml&sub=all
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.