Високофункционална депресија

Високофункционална депресија

автор: Д-р Рут Аренас Уредник: Александар Бентли Ревидирани: Метју Ајдл
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Разбирање на високофункционалната депресија

 

Високофункционалната депресија првично беше позната како дистимија и сега често се нарекува Постојано депресивно растројство (ПДД).

 

Постојаното депресивно растројство дава добар опис за тоа што е високофункционална депресија: долготрајна депресивна состојба. Сепак, депресијата може да се дефинира како релативно блага, што значи дека тие можат да продолжат да водат нешто што изгледа како нормален живот.

 

Некои лекари претпочитаат да не користат ниту еден од тие термини, наместо тоа да ја гледаат депресијата како состојба на ментално здравје што може да се манифестира во опсег, од блага до тешка. Според ова гледиште, Постојаното депресивно растројство не е дискретна дијагноза, туку само поинаков начин на опишување на депресијата.

 

Високофункционалната депресија, или PDD, сè уште е депресија. Сепак, за разлика од повеќето депресивни епизоди, тоа може да има мало или никакво очигледно влијание врз животот на пациентот. Наместо тоа, борбата е внатрешна. Некој со постојано депресивно растројство може да има успешна кариера, но му е тешко да го постигне тој успех, па дури и само да продолжи со својот нормален живот.

 

Додека повеќето луѓе замислуваат дека депресијата доаѓа во епизоди, за време на кои нивните животи ќе бидат сериозно погодени, Постојаното депресивно растројство е различно.11.М. Татено, С. Кикучи, К. Уехара, К. Фукита, Н. Учида, Р. Сасаки и Т. Саито, распространети развојни нарушувања и нарушувања од спектарот на аутизам: Дали овие нарушувања се едно и исто? – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079189/. Тоа е хронична состојба и иако нејзините ефекти може да изгледаат мали, нивната упорност значи дека може да имаат значително влијание.

 

Оние со перзистентно депресивно растројство исто така се изложени на ризик да доживеат голема депресивна епизода и веројатно е дека, без третман, повеќето луѓе со PDD ќе имаат барем една таква епизода. Но, во поголемиот дел од времето, некој со перзистентно депресивно растројство ќе носи депресија со низок степен што го намалува квалитетот на нивниот живот.

 

Исто така, важно е да се запамети дека високото функционирање не значи целосно функционирање. Некој со PDD може да изгледа дека учествува во нормални дневни активности, како што се работа, училиште, социјален и семеен живот, но тоа бара поголем данок за него отколку за другите.

 

Како се дијагностицира високофункционалната депресија?

 

Тешкотијата со дијагнозата на високофункционална депресија е тоа што за повеќето состојби на ментално здравје, дијагнозата се заснова на влијанието што го имаат врз нормалниот живот. Речиси по дефиниција, високофункционалната депресија не може да се дијагностицира на овој начин. Наместо тоа, критериумите за дијагноза се фокусираат на тоа како клиентот се чувствува и го доживува животот.

 

Една важна работа што треба да се забележи е дека дијагнозата е хронична состојба. Критериумите на ДСМ-5 бараат пациентите да имаат симптоми најмалку две години (или една година за адолесцентите) и да имаат симптоми кои траеле поголемиот дел од денот, поголемиот дел од деновите, тие две години.

 

Тие, исто така, мора да покажат најмалку два депресивни симптоми. Тие вклучуваат чувство на тага или безнадежност без очигледна причина, тешкотии во концентрирањето или во донесувањето одлуки, ниска самодоверба и чувство на замор. Тие исто така може да вклучуваат некои промени во однесувањето, како што се прекумерно или недоволно јадење и промени во навиките за спиење, како спиење многу повеќе или помалку од вообичаеното.

 

Тие мора да бидат доволни за да предизвикаат одредено оштетување и вознемиреност кај поединецот и не можат подобро да се објаснат со ништо друго, како што е различно ментално здравје или физичка состојба.

 

Не е потребно многу фантазија за да се сфати дека иако симптомите на Високофункционална депресија може да бидат благи во моментот, кумулативниот ефект од нивно страдање со години може да биде огромен.

 

Како се чувствува високофункционалната депресија?

 

И покрај различното име, високофункционалната депресија сè уште е депресија. И, според тоа, некои знаци ќе бидат исти како и секоја друга депресија. Меѓутоа, високофункционалниот елемент значи дека другите, дури и оние најблиските до болниот, можеби дури и не сфаќаат дека нешто не е во ред.

 

Дури и кога симптомите се особено лоши, тие може да се припишат на нешто друго, проблемите со спиењето, на пример, може да се обвинат за мрзеливост или само бубачка. Промените во расположението може да се објаснат како лош ден. Дури и личноста со перзистентно депресивно растројство можеби не сфаќа, мислејќи дека начинот на кој се чувствува е нормален и како што секој го доживува животот. Сепак, оние со PDD често споделуваат заеднички мисли и чувства.

 

Едно заедничко чувство е чувството дека мора да се стави на фронт. Ова може да биде преправање дека работите биле полесни, или барале помалку напор отколку што навистина правеле. Ова може да произлезе од верувањето дека врсниците на работа, на пример, изгледа дека ги извршуваат истите задачи со помалку напор. Или од чувство дека, на некој социјален настан, другите можат да се вклучат во разговор и да се сретнат со други без напор, без да се чувствуваат емоционално исцрпени.

 

Тие, исто така, може да бидат свесни за неусогласеноста помеѓу тоа како тие и другите ги доживуваат работите. За некој со високофункционална депресија, одличен ден може да се квалификува само како нормален ден за другите луѓе. Нивните вообичаени денови може да бидат борба, со која можат да се справат, но им е тешко, додека нивните лоши денови може да изгледаат неподносливи.

 

И, конечно, тие би можеле да откријат дека другите едноставно не веруваат колку е тешко да ги најдат работите. Тие, на пример, може да имаат потешкотии едноставно да станат наутро. Другите околу нив, кои немаат висока функционална депресија, нема да го имаат истиот проблем.

 

Природата на постојаното депресивно растројство значи дека е многу поверојатно некој што го страда, наместо некој во нивна близина, да биде првиот што ќе идентификува дека тоа е можност22.З. Li, M. Ruan, J. Chen и Y. Fang, Големо депресивно нарушување: Напредокот во истражувањето на невронауката и преведувачките апликации - Билтен за невронаука, SpringerLink.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://link.springer.com/article/10.1007/s12264-021-00638-3. Сепак, оние блиски до поединецот може да забележат однесувања што треба да се истражат.

 

Депресивниот елемент на PDD може да се припише на личноста кај некои луѓе. Чувството на безнадежност или лошо расположение може, на пример, да се занемари како мрачна или песимистичка личност. Меѓутоа, ако ова се доминантните расположенија и тие немаат врска со објективната реалност - на пример, песимизмот е за нешто што повеќето луѓе очекуваат да оди добро - вреди да се истражи што ги предизвикува овие чувства.

 

На други симптоми, исто така, може да им се доделат погрешни причини. Високофункционалната депресија може да направи дури и вообичаените дневни рутини да се чувствуваат како напор, но некои можеби ја сметаат оваа мрзеливост. Се разбира, неуредниот дом или неисполнувањето на обврските може да биде резултат на мрзеливост или неорганизираност. Но, за некој со постојано депресивно растројство, поверојатно е дека тоа е директна последица на депресијата што влијае на нивните нивоа на енергија и мотивација.

 

Треба да се земе предвид и начинот на кој можниот страдалник се поврзува со други луѓе. За некој со високофункционална депресија често е напор да се вклучи во социјални активности во кои другите уживаат и со нетрпение очекуваат. Повторно, некои може да го припишат ова на природна интровертност и срамежливост, сепак, вреди да се истражи ова за да се осигура дека тоа е карактеристика на личноста, а не симптом на постојано депресивно растројство што влијае на нивното исчекување на општествените настани.

 

Конечно, треба да се истражи потенцијалниот ризик од другите делови од животот. Дури и а блага депресивна состојба, како она што го доживуваме со перзистентно депресивно растројство, може да го зголеми ризикот од злоупотреба на супстанции. Додека другите симптоми може да имаат ефекти на работа или во врска.

 

Како и секоја состојба на ментално здравје, таа може да ја дијагностицира само професионалец. Значи, секоја загриженост треба да се разговара со соодветно квалификуван професионалец, кој може да помогне да се осигура дека пациентот ќе ја добие потребната помош.

 

Третман за високофункционална депресија

 

Не постои причина некој да живее со перзистентно депресивно растројство. Многу луѓе кои го доживеале само претпоставуваат дека тоа е природен дел од животот или нешто што едноставно мора да го пребродат. Сепак, може да се лекува, и бидејќи е на поблаг крај на депресијата, обично може да се третира успешно, што значително го подобрува квалитетот на животот на болниот и на оние околу нив.

 

Првиот чекор е да се добие дијагноза. Штом тоа е воспоставено, најсоодветната форма на третман може да се разговара со лекар.

 

Лековите често се препишуваат и можат да бидат многу ефикасни. Најчестиот рецепт ќе биде за антидепресиви. Тие работат на различни начини, во зависност од видот, но главниот ефект е да го подигнете расположението. Тие, сепак, не се инстант лек.

 

Поради начинот на кој тие работат, може да им треба време за да бидат ефективни, понекогаш недели, па дури и тогаш, несаканите ефекти може да бидат непожелни, што значи дека може да биде потребно време за да се најде вистинскиот лек и доза. Меѓутоа, кога ова ќе се открие, може да направи огромна разлика, помагајќи да се стабилизира нормалниот опсег на емоции.

 

Терапијата е исто така многу ефикасна во лекувањето на високофункционалната депресија. Ова може да биде во форма на советување, во кое клиентот може да ги истражува своите чувства, помагајќи му да ги разбере и да се справи со нив. Сепак, најефективната форма на терапија е когнитивната бихејвиорална терапија.

 

Ова е активна терапија, во која клиентот работи со своите чувства, разбирајќи што ги предизвикува и како може да преземе практични чекори за нивно решавање. Ова ќе вклучува критичка анализа на нивните шеми на размислување, идентификување што ги предизвикува нивните негативни чувства и начини на кои тие можат да го прекинат негативниот циклус на мисли за да го заменат со нешто попозитивно.

 

Онлајн советување за високофункционална депресија

 

Поединците кои страдаат од Високофункционална депресија/ПДД откриваат дека онлајн третирањето и советувањето за состојбата даваат постојана поддршка токму кога е најпотребна, наместо да чекаат до една недела за потрадиционална локална терапија. Онлајн советувањето за високофункционална депресија е исто така поисплатливо од сесиите лице в лице. Притиснете овде за да дознаете повеќе

 

Лекувањето во болница за високофункционална депресија често функционира исклучително добро, со повеќенаградуваниот Remedy Wellbeing® кој го предводи полето во пристапен, луксузен третман за високофункционална депресија. Во рехабилитација од депресија, вашата персонализирана програма за третман расте заедно со вас, осигурувајќи дека вашата удобност и здравје се приоритет. Третманот за рехабилитација на пациенти за високофункционална депресија трае околу 30 дена целосно потопување за да се постигне трајно закрепнување.

 

Третманот за високофункционална депресија може да биде многу успешен, но тој успех може да започне само кога клиентот побара помош.

 

Претходно: Објаснето за осакатувачка депресија

Следна: Исцрпеност наспроти депресија

Живот со високофункционална депресија

  • 1
    1.М. Татено, С. Кикучи, К. Уехара, К. Фукита, Н. Учида, Р. Сасаки и Т. Саито, распространети развојни нарушувања и нарушувања од спектарот на аутизам: Дали овие нарушувања се едно и исто? – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079189/
  • 2
    2.З. Li, M. Ruan, J. Chen и Y. Fang, Големо депресивно нарушување: Напредокот во истражувањето на невронауката и преведувачките апликации - Билтен за невронаука, SpringerLink.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://link.springer.com/article/10.1007/s12264-021-00638-3
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.