Вивитрол

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Вивитрол познат како Налтрексон

 

Вивитрол може да ви се даде преку рецепт доколку страдате од зависност од опиоиди или алкохол. Генеричкото име за Вивитол е Налтрексон и го администрира здравствен работник на месечна основа.

 

Вивитрол е лек со долготраен и продолжено ослободување. Лесно е да се земе лек за злоупотребувачи на опиоиди и алкохол бидејќи Налтрексон треба да се зема само еднаш месечно, наместо секојдневно. Лекот е познат како опиоиден антагонист, бидејќи се врзува за опиоидните рецептори во телото и нема ослободување на допамин кога се користи, така што нема да се зголемите кога земате Вивитрол.

 

Наместо да се зголемува, лекот ги блокира опиоидните рецептори. Ако имате опиоиден релапс додека земате Вивитрол, нема да ги почувствувате предвидените ефекти на опиоидниот лек. И покрај тоа што не се чувствувате високо, може да почувствувате други несакани ефекти како респираторна депресија по земањето опиоид додека користите Налтрексон.

 

Користење на Вивитрол

 

Не треба да земате Вивитрол како лек за зависност од опиоиди или алкохол. Лекот не е наменет да се користи сам по себе. Вивитрол е третман кој го помага вашето закрепнување од зависност од опиоиди или алкохол. Треба да се користи како дел од планот за лекување зависност.

 

Еден од важните аспекти на Вивитрол е тоа што може да помогне да се елиминираат вашите желби за дрога. Поради ограничување на вашата желба за дрога, може да помогне да се спречи релапс. Бидејќи вашите желби за дрога се помали, можете да се концентрирате на рехабилитација и закрепнување.

 

Пред употреба на Налтрексон, мора целосно да го детоксицирате вашето тело од опиоиди. Ако сè уште имате опиоиди во вашиот систем кога ќе започнете да го користите Vivitrol, може веднаш да се откажете. Затоа, мора да бидете целосно детоксирани пред да започнете со лекови.

 

Вивитрол може да се користи за да им помогне на алкохоличарите да ја прекинат зависноста од пијалок. Лекот го спречува пријатниот ефект на алкохолот врз умот и телото. Налтрексонот може да ја спречи и желбата за алкохол.

Ризици од употреба на Вивитрол

 

Вивитрол има можни здравствени ризици поврзани со него. Најголемиот проблем е дека може да се појави предозирање со опиоиди. Налтрексон ги блокира ефектите на опиоидите врз вашиот ум и тело. Поради блокадата што ја спречува дрогата, некои злоупотребувачи на опиоиди се обидуваат да го надминат Налтрексон со употреба на големи дози на хероин и други опиоиди11.PH Earley, J. Zummo, A. Memisoglu, BL Silverman и DR Gastfriend, Отворена студија за инекции налтрексон со продолжено ослободување (XR-NTX) кај здравствените работници со опиоидна зависност – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5457834/. Ова често доведува до смрт.

 

Ако сте поранешен корисник на опиоиди, вашата чувствителност на опиоидни дроги може да биде далеку помала отколку што беше претходно. Почнувањето со употреба на опиоиди по долг период на апстиненција може да доведе до употреба на премногу од лекот, што ќе резултира со смрт.

Несакани ефекти на Вивитрол

 

Несакани ефекти на Налтрексон за време на третман на зависност од опиоиди или алкохол

 

 • Дијареа
 • Вознемирен стомак
 • Главоболка
 • Немир
 • Нервоза
 • Исцрпеност
 • Проблеми со спиењето
 • Болка во мускулите и/или зглобовите

 

Може да почувствувате кожна реакција или иритација на местото на инјектирање. Еозинофилна пневмонија и токсичност на црниот дроб се дополнителни несакани ефекти од употребата на Вивитрол. И покрај несаканите ефекти, Налтрексон може да биде корисен за многу луѓе кои бараат крај на нивната зависност од опиоиди или алкохол.

Дали Вивитрол предизвикува зависност?

 

Постојат некои докази кои сугерираат дека медицинските потпомогнати третмани (МАТ) за дрога и алкохол може да предизвикаат зависност. Во моментов, ова е контроверзна тема. Опциите на МАТ се дизајнирани да им помогнат на поединците во нивното закрепнување од злоупотреба на дрога и алкохол. Сепак, се верува дека некои од лековите што се користат во опциите на МАТ создаваат навики.

 

Пример за МАТ што станува навика е метадонот. Лекот е дизајниран да им помогне на зависниците од опиоиди да се ослободат од суровите дроги. Сепак, некои поединци растат зависни или зависни од метадон. Во моментов, сè уште се прави истражување за зависноста од Вивитрол. Лекот не воспоставува допамин или награден одговор во вашиот мозок. Ефикасно го блокира ефектот на опиоидот и ги намалува вашите желби.

 

Иако Вивитрол е корисен во борбата против злоупотребата на опиоиди и алкохол, не постои чуден лек кој ќе ја прекине вашата зависност. Вивитрол е одлична опција за вас, но МАТ треба да се зема додека добивате помош од други форми на третман со дрога и алкохол, како што е рехабилитација. Психотерапијата ви дава можност да го преквалификувате мозокот и ви дава поддршка. Во комбинација со Вивитрол, си давате шанса да се борите да стекнете долгорочна трезвеност.

 

Претходно: Зависност од пропофол

Следно: Алкохол и апчиња за контрацепција

 • 1
  1.PH Earley, J. Zummo, A. Memisoglu, BL Silverman и DR Gastfriend, Отворена студија за инекции налтрексон со продолжено ослободување (XR-NTX) кај здравствените работници со опиоидна зависност – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5457834/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.