Брза детоксикација

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

[popup_anything id="15369"]

Разбирање на брза детоксикација

 

Брзата детоксикација е контроверзна тема и тешко дека сите ќе ја прифатат поради неговата позитивна употреба. Тоа е концепт што им помогна на поединците зависни од дрога да ја ослободат оваа навика и да ја добијат потребната помош за да живеат поздрав начин на живот.11.H. Зијаадини, А. Кахестани и М.М. Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905486/.

 

Пациент кој е подложен на програма за брз третман за детоксикација се става под анестезија до шест часа. За тоа време, опиоидниот антагонист лек како што е налтрексон се користи за отстранување на опиоидните лекови од телото на пациентот. Лековите како што се хероинот и лековите против болки на рецепт може да се отстранат од телото за време на брзата детоксикација22.AM Diaper, FD Law и JK Melichar, Фармаколошки стратегии за детоксикација – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4014033/.

 

Методот за детоксикација се користи за да се спречи пациентот да ги почувствува катастрофалните ефекти од повлекувањето. Смирувањето на пациентот и ставањето под анестезија му овозможува да „спие“ низ процесот на повлекување и детоксикација. Надежта е дека по брзиот процес на детоксикација, пациентот ќе се разбуди со телото целосно исчистено од дрога. Остатокот од процесот на повлекување ќе биде минимален што ќе му овозможи на лицето да продолжи со процесот на рехабилитација. За време на брзата детоксикација, пациентот се следи за да се обезбеди безбедност.

 

Ултра брза детоксикација

 

За време на ултра брза детоксикација (UROD), опијатната детоксикација е индуцирана со употреба на масивни инјектирани дози на налоксон под тешка седација. Ова е проследено со помал и побавен сет на инјекции на ниски дози на налоксон33.Џеј Легарда, Ултра брза опијатна детоксикација под анестезија (UROD) – The Lancet, The Lancet.; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)78915-7/fulltext.

 

Ултра брзата детоксикација обично трае од 4 до 6 часа и се спроведува исклучиво во единицата за интензивна нега. По ултра брза детоксикација, на поединецот обично му требаат околу два дена набљудување на пациентот и преминување на постабилен протокол за лекување. Истражување во Лансет44.Џеј Легарда, Ултра брза опијатна детоксикација под анестезија (UROD) – The Lancet, The Lancet.; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)78915-7/fulltext сугерира дека:

 

 • се постигнува целосна детоксикација
 • поединецот нема симптоми на повлекување
 • физичката зависност е елиминирана
 • психолошките желби се намалуваат

 

Дали брзата детоксикација е безбедна?

 

Експертите тврдат дека брзата детоксикација е безбеден начин за чистење на телото. Исто така е попријатно бидејќи поединците кои поминуваат низ одвикнување од опиоид може да доживеат тресење, потење, гадење и други проблеми долги периоди.

 

Повлекувањето на опиоидите може да потрае неколку недели за целосно да се заврши. Сепак, брзата детоксикација може да потрае само три дена. Додека процесот на анестезија трае само неколку часа, пациентите може да се задржат во медицинска клиника за следење потоа. Процесот му овозможува на пациентот да го отстрани најтешкиот и застрашувачки дел од рехабилитацијата. Откако ќе заврши, пациентите можат да се фокусираат на менталната и емоционалната страна на закрепнувањето.

 

Дали брзата детоксикација функционира?

 

Брзо испорачана детоксикација не може да се користи како замена за зависност. Тоа е процес кој помага и му овозможува на лицето да помине низ закрепнување. Сепак, брзата детоксикација не е процес само за закрепнување. Тоа е само начин за чистење на телото, па пациентите можат да се префрлат на рехабилитација.

 

Медицинската област е растргната дали овој метод на брза детоксикација функционира. За повеќето зависници од опиоиди, најголемата бариера за посета на рехабилитација и закрепнување од зависност е повлекувањето. Болката и вознемиреноста што може да ги има повлекувањето од ладна мисирка кај едно лице може да ги врати на употреба на опиоиди. Затоа, треба да се пофали ограничувањето или запирање на физичките симптоми на една личност што ќе им овозможи да се фокусираат на целосно закрепнување преку рехабилитација.

 

Цена за брза детоксикација

 

Во зависност од текот на лекувањето, оваа процедура чини илјадници или десетици илјади долари. Процесот се прави во болница и, бидејќи се вклучени седација и интензивно следење, трошоците се зголемуваат. Осигурителните компании обично нема да го покриваат овој третман бидејќи се смета дека не е медицински неопходен.

 

Брза детоксикација дома

 

Во никој случај не се препорачува брза детоксикација дома. Секоја детоксикација и откажување од дрога и алкохол има значителен ризик кој не треба да се потцени. Секоја детоксикација треба да се преземе со медицински надзор и само по консултација со лекар. Брзата детоксикација вклучува седација и мора да се спроведува само во единицата за интензивна нега. Не обидувајте се да направите брза детоксикација дома.

 

Брза детоксикација во Канада

 

Брзо испорачаната детоксикација во Канада е малку поинаква од брзата детоксикација во Соединетите држави бидејќи следи различни медицински протоколи. Во Канада, почетната голема доза на налоксон е намалена, а исто така и времето што ќе го одземе за брзата детоксикација. Во Канада за брза детоксикација ќе бидат потребни околу 5 дена од почеток до крај.

 

Упатствата на Канадската агенција за лекови и технологии во здравството за брза и ултра брза детоксикација внимаваат на брзата детоксикација во Канада поради поврзаните ризици. Ова е причината зошто Raid Detox треба да се презема само со строг лекарски надзор.

 

Во Канада има само неколку центри за третман и медицински професионалци кои нудат програми за брза детоксикација, иако бројот на Канаѓани кои бараат наша брза детоксикација расте од месец во месец, а многумина одат преку границата кон Соединетите држави на лекување во Калифорнија.

 

Центар за брза детоксикација во Флорида

 

Многу луксузни рехабилитанти во Флорида нудат брза детоксикација со цени меѓу 15,000 и 85,000 долари. Центрите за брза детоксикација во Флорида главно може да се најдат во Мајами и Тампа. Двете области кои се високо ценети во Соединетите Држави поради нивниот професионализам и прогресивен поглед на третманот.

 

Ризици од брза детоксикација

 

Физичкото повлекување секогаш може да се чувствува неподносливо, иако генералниот консензус е дека нормалните протоколи за детоксикација не се опасни по живот во сите, освен во најсериозните случаи. Сепак, брзото појавување на детоксикација е уште покомплексен медицински процес и пациентите може да доживеат негативни реакции на лековите. Ризиците од брза детоксикација не треба да се потценуваат и може да доведат до смрт

Што се случува по брзата детоксикација?

 

Многу критичари тврдат дека брзата детоксикација се случува премногу брзо или дека не обезбедува одржливо закрепнување. Она што овие критичари не успеваат да го разберат е дека третманот е само првиот чекор во процесот на рехабилитација. Едно лице мора да го следи нивниот третман за детоксикација со рехабилитација за да ги реши нивните ментални, бихејвиорални и емоционални проблеми.

 

Со завршување на програма за рехабилитација во домот по детоксикација, поединците можат целосно да се опорават од зависноста од опиоиди. Повлекувањето не е пријатно искуство и да им се понуди на пациентите можност да ги намалат нивните вознемирувачки физички и ментални чувства може да ги подобри нечии шанси за закрепнување.

 

Претходно: Дигитален детоксикација

Следно: Што се случува за време на детоксикација

 • 1
  1.H. Зијаадини, А. Кахестани и М.М. Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905486/
 • 2
  2.AM Diaper, FD Law и JK Melichar, Фармаколошки стратегии за детоксикација – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4014033/
 • 3
  3.Џеј Легарда, Ултра брза опијатна детоксикација под анестезија (UROD) – The Lancet, The Lancet.; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)78915-7/fulltext
 • 4
  4.Џеј Легарда, Ултра брза опијатна детоксикација под анестезија (UROD) – The Lancet, The Lancet.; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)78915-7/fulltext
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .