Дали се борам Flight Freeze Fawn Flop

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Д-р Рут Аренас Мата

Клучни средства за преземање - Борете се во лет замрзнување Fawn Flop

 • Постојат 5 физиолошки реакции на траума - борба против лет, замрзнување на срна

 • Одговорите се водени од симпатичкиот нервен систем

 • 5-те трауматски одговори на борбениот лет замрзнување на срневите се сите корисни инстинкти за преживување

 •  Одговорот на флоп се смета за најстрашен од 5-те одговори на траума

 • Ако се најдете „заглавени“ во одговор на траума, побарајте стручно советување

5 Одговори на траума на тепачка Летање замрзнување Fawn Flop

 

Многумина од нас се запознаени со реакциите на траума, физиолошката состојба во која вашето тело влегува кога се соочува со непосредна опасност, откако научил такви одговори од претходни трауматски инциденти. Прашајте го просечниот човек за моменталните одговори на траума, и тие веројатно ќе ви кажат дека постојат две опции - борба или бегство.

 

Додека борбата или бегството се двата најпознати одговори на траума, дали знаевте дека постојат 5 физиолошки реакции на траума - борба, бегство, замрзнување, срне и флоп? Што подразбира секој одговор? Што значи тоа? И како да знаете дали е поголема веројатноста да одговорите на еден начин од другите?

 

Борба против одговор на траума во лет

 

Да почнеме со гледање на она што го знаеме: борба и бегство. Борбата е секако првиот одговор на кој мислиме во овие ситуации, првиот дел, заедно со летот, од нашиот инстинкт за човечки преживување кој датира од илјадници години. Додека во современиот свет одговорот за борба може да се користи во расправија наместо во борба со тигар со сабја, нашето тело реагира на ист начин како и тогаш.

 

Симпатичкиот нервен систем ги активира хормоните кортизол и адреналин. Ако имате одговор на летот, може да покажете знаци преку стегање на вилицата, желба да удрите нешто, силен гнев, плачење, блескаво гледање кон другите и напад на изворот на опасноста. Иако овој одговор може да биде соодветен ако одите во физичка пресметка, тоа може да биде претерана реакција на вербална расправија.

 

Праисториската алтернатива на одговорот на борбата е одговорот во бегство, верувањето дека наместо да се борите со заканата пред вас, вашата најдобра шанса за преживување е да побегнете од неа. Одговорот на летот често се манифестира во телото како прекумерна енергија и немирно тело, постојано треперење, чувство на заробување, вкочанетост во рацете и нозете, проширени и стрелачки очи и прекумерно вежбање.

 

Одговор на траума на замрзнување

 

Од другите одговори на траума, замрзнувањето е веројатно најпознатото општо разбрано - на основно ниво, идејата дека ако не се движите, опасноста нема да ве нападне. Иако некои луѓе кои поминуваат низ реакција на замрзнување се чувствуваат како да не можат да се движат, други знаци вклучуваат гласно и чукање на срцето, намалување на отчукувањата на срцето, бледа кожа, чувство на страв и чувство на вкочанетост, вкочанетост или тежок.

 

Одговорот на срна е одговор на цуцла - некој што се обидува да го задржи мирот. Ако одговорите со одговор на траума на срна, веројатно веќе сте се обиделе и не сте успеале да ја решите ситуацијата преку борба, бегство или одговор на замрзнување.

 

Фановите обично растеле во насилни или емоционално нестабилни домаќинства, кога договорите со родителите или старателите честопати биле најдобриот начин децата да се уверат дека се безбедни. Некои фанови, исто така, биле жртви на навредливи односи во минатото. Иако одговорот на срната и љубезноста на луѓето што ја придружуваат се корисни за да се зачува мирот во моментот, долгорочно може да ви наштети како да сте срна, да ги ставате потребите и благосостојбата на другите над вашата. потреби.

 

Одговор на траума на флоп

 

Одговорот на флоп може, на некој начин, да се смета за најстрашен од 5-те одговори на траума. Ако имате одговор на флоп-траума, станувате нереактивни, и ментално и физички, па дури и може да се онесвестите.

 

Ова се разбира, во физичка и праисториска смисла, може да значи да се претставите пред некој предатор и да станете лесен плен. Веројатно ќе се случи несвестица кога вашето тело ќе биде обземено од стресот од очигледната опасност, а вие не можете да се справите. Некои животни „играат мртви“ за да избегнат да бидат ловени од предатор, но во нашите животи во 21-от век, најблиската ситуација која често предизвикува падови кај многу луѓе е гледањето крв или игли.

Добрите и лошите страни на Fight Flight Freeze Fawn Flop одговорите

 

Одговорите на борба, бегање, замрзнување, срнење и отфрлање имаат свои придобивки во вистинските ситуации, места и времиња. Меѓутоа, во нашиот модерен, технолошки поврзан и често урбанизиран живот, честопати овие реакции на траума се претерани реакции на претежно психолошките притисоци под кои се наоѓаме.

 

5-те одговори обезбедуваат физиолошки промени во телото кои ве поттикнуваат да се соочите со ситуација под притисок. Сепак, тие се претежно дизајнирани за физички стресни ситуации, како што е тигарот со сабја што се обидува да ве нападне, наместо за психолошките предизвици со кои е поверојатно да се соочите денес.

 

Како резултат на тоа, симпатичкиот нервен систем често е обземен од нееднаквоста помеѓу стресната ситуација и физиолошкиот одговор во телото, што може да создаде или нагласи чувство на анксиозност и нервоза. Ова може да биде особено застрашувачко, бидејќи додека одговорот на стрес ќе се активира веднаш во стресна ситуација, враќањето на телото во нормала може да потрае приближно 20-30 минути откако ќе помине очигледната опасност, што вклучува знаци на одговор, како што се побрзо дишење и адреналин. повторно станува редовен.

Заглавување во режимот Fight Flight Freeze Fawn

 

Некои луѓе можат да останат заглавени во одговорите на траума, како што е борбениот лет, замрзнат срна долги периоди, особено оние со траума во нивното минато, како што е историја на злоупотреба. Проширениот одговор и физиолошките промени може да ги зголемат чувствата на беспомошност, страв и губење на контролата кои често доаѓаат од траума, и како резултат на тоа, многумина се обидуваат да се самолекуваат со лекови или алкохол, да се обидат да се вцепат од траумата што ја имаат. претрпеле и го смируваат издолжениот физиолошки одговор.

 

Иако е разбирливо, ако се чувствувате како да можете да се поврзете со овие сценарија и чувства, се препорачува да барате техники за да дојдете со одговори на стрес кои не вклучуваат самолекување. Наместо тоа, прифатете практики како што се длабоко дишење, таи чи, јога, визуелизација, физичка активност и поддршка од најблиските, како и помош од медицински и ментални здравствени работници каде што е потребно.

Fight Flight Freeze Fawn Flop Дефиниции

 

Карактеристики на одговор на борбата

 

 • стегање на вилицата
 • желба да удри нешто
 • силен гнев
 • плаче
 • загледан во другите
 • напаѓајќи го изворот на опасноста

 

Дефиниција за одговор на летот

 

 • прекумерна енергија
 • немирно тело
 • постојано нервоза
 • чувство дека сте заробени
 • вкочанетост во рацете и нозете
 • проширени и стрелачки очи
 • прекумерно вежбање

 

Карактеристики на одговор на замрзнување

 

 • се чувствувате како да не можете да се движите
 • гласно и силно срце
 • намалување на отчукувањата на срцето
 • бледа кожа
 • чувство на страв
 • чувство дека сте вкочанети, вкочанети или тешки

 

Дефиниција за одговор на срна

 

 • прекумерно согласно однесување
 • делува како цуцла
 • луѓе пријатни
 • потреба за одобрување
 • однесување кое бара одобрување

 

Знаци за одговор на флоп

 

 • претставување на предатор
 • правејќи си лесен плен
 • обземен од стрес
 • несвестица
 • играјќи мртво

 

Одговор за замрзнување против срна

 

Неможноста на вашето тело да се движи или да одговори на закана е позната како замрзнување. Кога вашето тело реагира на стрес со тоа што се труди да ги смири другите за да спречи конфликт, тоа се нарекува Fawn. Да се ​​намали, запре или избегне опасност и да се врати во мирна, опуштена состојба се целите на сите 5 одговори на траума.

 

Одговорите на траума се инстинкти за преживување

 

На крајот на краиштата, 5-те одговори на траума на борба, бегство, замрзнување, срне и флоп се многу различни едни од други, но сепак сите се корисни инстинкти за преживување кај луѓето. Сепак, тие често се огромни одговори на психолошките стресори на модерниот живот. Ако сте заглавени во одговор на траума, треба да побарате помош и поддршка во методите за релаксација и лекување наместо самолекување.

 

Претходно: Програми за помош на вработените

Следна: Транстеоретски модел – разбирање на зависноста

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.