Биохемиска реставрација

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Биохемиска реставрација

 

Биохемиската реставрација стана збор за рехабилитација и имавме многу прашања од луѓе збунети за тоа што всушност е биохемиската реставрација и како таа делува на телото.

 

Зависностите, нарушувањата во исхраната и другите емоционални тешкотии се тешки работи со кои се живее, а многу луѓе сакаат да го променат својот живот со помош. Многумина бараат помош амбулантски третман, но ако проблемот е сериозен и го опфаќа животот, тие може да одат и да побараат помош во установа за лекување.

 

Рехабилитацијата е специјално дизајнирана да дава индивидуален третман и да се фокусира на внатрешните борби на личноста. Тие ја тераат личноста да се соочи со своите стравови, надежи, соништа и предизвиците што ги има во својот живот. Тие имаат многу различни програми за да му помогнат на лицето да се соочи со своите најпредизвикувачки проблеми.

 

Овде, во списанието Worlds Best Rehab Magazine, со исклучителни детали ги прикажуваме најдобрите рехабилитации во светот. Во текот на секоја година ги испитуваме модалитетите, капацитетите, опциите за третман и севкупната вредност и создаваме постојано променлива и сеопфатна листа на најдобрите центри за третман во светот, во секој даден момент.

 

Во овие рехабилитации, тие имаат пионерски третмани кои не се достапни на друго место. Тие имаат многу индивидуални програми кои се фокусираат исклучиво на лицето кое прима третман и една од нив е биохемиска реставрација.

 

Објаснето биохемиска реставрација

 

Биохемиската реставрација е гранка на функционалната медицина и е практика на спречување и лекување на болести преку обезбедување на мозокот и телото со оптимални количини на супстанции кои се природни за телото како амино киселини, витамини, минерали, елементи во трагови, макронутриенти и други здрави материјали11. JL Arbiser, R. Nowak, K. Michaels, Y. Skabytska, T. Biedermann, MJ Lewis, MY Bonner, S. Rao, LC Gilbert, N. Yusuf, I. Karlsson, Y. Fritz и NL Ward, Доказ за реставрација на биохемиска бариера: Локалните аналози на соленопсин го подобруваат воспалението и акантозата кај глувчето KC-Tie2 модел на псоријаза – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5593857/. За нашите тела и мозоци да функционираат оптимално, потребни ни се оптимални количини на такви супстанции.

Враќање на биохемијата на мозокот

 

Со нашиот модерен начин на живот, од навики во исхраната до стрес до недостаток на физичка активност, но најмногу од сè, преку зависничкото однесување и злоупотребата на супстанции, може да ни недостасува она што му треба на нашите тела. Лабораториските тестови можат да ги одредат овие, и тие можат да се обноват. Зависноста и другите слични борби се сложени нарушувања на мозокот22.М. Јансон, Ортомолекуларна медицина: терапевтска употреба на додатоци во исхраната за анти-стареење – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695174/.

 

Злоупотребата на супстанции може да доведе до трајни промени во биохемијата на мозокот, неговата структура и неговата функција. Современиот начин на живот кој се карактеризира со стрес и нездрави навики во исхраната може да додаде дополнителни биохемиски дефицити во нашиот мозок и тело.

 

Овие дефицити можат да доведат до доживотни проблеми и борби и да не остават да се обидуваме да најдеме начини како да се чувствуваме подобро. Овие нерамнотежи може да доведат до желби, анксиозност, стрес, депресија, проблеми со спиењето и тешки шанси за долгорочно закрепнување. Враќањето на мозокот и заздравувањето на биохемијата на умот е врвен приоритет.

 

Како функционира биохемиската реставрација?

 

Лабораториските тестови можат да откријат прашања како нерамнотежа на амино киселини, недостатоци во исхраната, хипогликемија, воспаление, замор на надбубрежните жлезди, здравје на цревата, хормонални нивоа и невротрансмитери, додека проверуваат тешки метали и токсичност.

 

Врз основа на тестовите, може да се состави прилагоден систем на планови за исхрана за да му помогне на клиентот. Ако додадете физичка активност и релаксација, биохемијата на мозокот може да се врати, а симптомите на желба може да се ублажат или дури и да се елиминираат.

 

Здравиот мозок и тело може значително да овозможат долгорочна трезвеност и да ги подобрат когнитивните вештини и физичката активност, емоционалната стабилност и благосостојбата може да му овозможат на лицето да има повеќе корист од нивната програма за закрепнување. Ќе има помалку стрес, а личноста ќе биде поопуштена и ќе може да се концентрира за време на терапевтските сеанси.

 

Диета за биохемиска реставрација

 

Споредбата на симптомите на состојбите што се развиле поради зависност може да даде подобар показател за тоа каде се наоѓаат биохемиските рамнотежи. Неконтролираната исхрана исто така може да ја влоши депресијата, анксиозноста и желбите кои се поврзани со релапс33. SE Jung, AJ Bishop, M. Kim, J. Hermann, G. Kim and J. Lawrence, Нутрициониот статус на руралните постари возрасни е поврзан со физичкото и емоционалното здравје – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5511542/.

 

Правилната исхрана може да биде последното парче од сложувалката што може успешно да донесе трезвено биохемиско закрепнување.

 

Јаглехидратите

 

Сложените јаглехидрати се здрави за организмот. Потрошувачката на зеленчук, цели зрна и грав станува гликоза, која се користи како извор на енергија на телото.

 

Кофеин

 

Раната трезвеност го нарушува режимот на спиење и предизвикува стрес. Намалувањето на внесот на кофеин може да помогне да се намалат ефектите врз него.

 

Диетални влакна

 

Гастроинтестиналниот систем обично се тепа поради злоупотреба на супстанции. Внесувањето на некои влакна во телото може да му помогне на телото да се опорави побрзо.

 

Здрави масти

 

Земањето здрави масти како омега-3 масни киселини кои се наоѓаат во рибата, јаткастите плодови и лененото семе може да ја подобри исхраната на зависниците. Авокадото и маслиновото масло исто така можат да му помогнат на телото да ги апсорбира витамините, минералите и хранливите материи.

 

Протеини

 

Невротрансмитерите палат по желба во мозокот, но зависноста го мами мозокот во неговиот систем на наградување, намалувајќи ги. Протеините содржат амино киселини, кои се градбени блокови за невротрансмитери и можат да ја подобрат нивната функционалност.

 

Преработена храна

 

Подмладувањето на црниот дроб може да биде важно после зависност. Јадењето вештачки состојки кои содржат преработена храна може да ја одржува функцијата на црниот дроб со повисока стапка.

 

Шеќер

 

Алкохоличарите имаат тенденција да имаат високо ниво на шеќер во крвта бидејќи целиот шеќер е во алкохолот. Ако се држите подалеку од храна богата со шеќер, можете да го регулирате нивото на шеќер во крвта и да ги регулирате промените во расположението, анксиозноста и депресијата.

 

Во биохемиското закрепнување, зависноста се гледа како физичка болест која треба да се ублажи. Лекот за оваа болест е да се поврзат лабораториските резултати со симптомите и потоа да се промени начинот на исхрана. Овие промени помагаат во обновување и поправка на телото за да се спречи повторување на зависноста.

 

Преку биохемиското закрепнување, зависниците ги третираат умот, телото и душата за да имаат поголеми шанси за долгорочна трезвеност.

 

Ортомолекуларна реставрација

 

Настрана од сложените промени во исхраната, медицинскиот елемент на биохемиската реставрација вклучува такви процедури како дневна мегадоза NAD (Nicotinamide Adenine Dinucleotide) кој е ко-ензим на ниацин, клучното гориво за производство на енергија во секоја клетка на телото44.Н. Braidy, J. Berg, J. Clement, F. Khorshidi, A. Poljak, T. Jayasena, R. Grant и P. Sachdev, Role of Nicotinamide Adenine Dinucleotide and Related Precursors as therapeutic Targets for Age-related Degenerative Diseases: Рационално, Биохемија, фармакокинетика и резултати – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6277084/.

Клеточно закрепнување од зависност

 

Третманите имаат за цел детоксикација на целото тело и поправка на штетата направена на мозокот и телото на клеточно ниво. Овој третман исто така може да спречи идни болести и болести. Ова е биохемиска реставрација накратко, и навистина може да му помогне на лицето во процесот на закрепнување.

 

Недостатоци на биохемиска реставрација

 

Се појавија многу поплаки за биохемиската реставрација, обично околу храбрите тврдења на некои од продавачите на „змиско масло“ од индустријата за рехабилитација. Докажано е дека биохемиската реставрација делува како дел од холистичкиот пристап кон третманот под нутритивно-медицински надзор.

 

Како и со било кој третман, тоа не е магичен „сребрен куршум“ и пациентите со право треба да се алармираат поради зголемениот број на супстандардни рехабилитации кои тврдат дека нудат целосна биохемиска реставрација, но не нудат ништо повеќе од нутриционист.

 

Био реставрацијата треба да биде дел од планот за лекување

 

Другите третмани кои се важни се надополнуваат еден со друг и сочинуваат сеопфатен план за лекување. Советувањето е еден на еден и му дава шанса на човекот да работи преку трауми и борби. Психоедукација за да станеме посвесни и поинтроспективни. Психотерапија за да се нурне подлабоко во емоционалните прашања.

 

Нутриционистичко советување за да научите добри, здрави навики во исхраната. Јадење здрава и целосна исхрана за лекување и одржување на телото. Фитнес тренинг за да научите нови вештини за вежбање на телото за добро здравје. Акупунктура и рефлексологија за да се вклучат во системите на телото за да помогнат во негово регулирање. Масажи за релаксирање на телото и умот. Јогата за центрирање и фокусирање на умот. Духовно водство за духовно исцелување.

 

Сите тие работат заедно за да формираат сеопфатен план за лекување за да ги лекува телото, умот и душата.

 

Претходно: rTMS за третман на зависност

Следно: Групна терапија против индивидуален третман за рехабилитација

 • 1
  1. JL Arbiser, R. Nowak, K. Michaels, Y. Skabytska, T. Biedermann, MJ Lewis, MY Bonner, S. Rao, LC Gilbert, N. Yusuf, I. Karlsson, Y. Fritz и NL Ward, Доказ за реставрација на биохемиска бариера: Локалните аналози на соленопсин го подобруваат воспалението и акантозата кај глувчето KC-Tie2 модел на псоријаза – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5593857/
 • 2
  2.М. Јансон, Ортомолекуларна медицина: терапевтска употреба на додатоци во исхраната за анти-стареење – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695174/
 • 3
  3. SE Jung, AJ Bishop, M. Kim, J. Hermann, G. Kim and J. Lawrence, Нутрициониот статус на руралните постари возрасни е поврзан со физичкото и емоционалното здравје – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5511542/
 • 4
  4.Н. Braidy, J. Berg, J. Clement, F. Khorshidi, A. Poljak, T. Jayasena, R. Grant и P. Sachdev, Role of Nicotinamide Adenine Dinucleotide and Related Precursors as therapeutic Targets for Age-related Degenerative Diseases: Рационално, Биохемија, фармакокинетика и резултати – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6277084/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.