Разбирање на Бигорексија

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Што значи бигорексија?

 

Броење калории, депресивни епизоди, со часови зјапање во огледало опседнат со обликот на телото. Ова се само некои од заедничките особини на оние кои страдаат од анорексија нервоза. Сепак, анорексијата не е единственото пореметување во исхраната, сепак, кое може да ги предизвика овие реакции кај страдалниците. Тие се исто така симптоми на друго помалку познато пореметување кое е неконтролирано кај многу тинејџери и млади мажи, но за кое малку се зборува.

 

Бигорексија, позната и како мускулна дисморфија или обратна анорексија, е опсесија каде што лицето е преокупирано со храна и вежбање за да изгради големи мускули и затегнати тела за таа личност да изгледа физички попривлечно. Ова е најчеста кај момчињата тинејџери и младите возрасни мажи, бидејќи и социјалните и традиционалните медиуми ја овековечуваат идејата дека идеалниот маж треба да има „навивачко“ и мускулесто тело.

 

Честопати мислиме дека нарушувањата во исхраната се женски болести, но вистината е дека и многу мажи честопати се погодени од нив, а состојбите како што е бигорексијата ги погодуваат мажите повеќе отколку жените, иако жените сè уште можат да бидат погодени.

Симптоми на бигорексија

 

Постојат многу знаци дека некој може да страда од бигорексија, иако како и другите нарушувања во исхраната може да изгледа поинаку кај секој болен. Вообичаени знаци дека некој може да страда вклучуваат поминување часови во теретана, туркање на телото надвор од неговите граници, но принуден да вежба секој ден; следење на континуирани диети за слабеење и градење мускули без крај; користење стероиди, пиење повеќе протеински шејкови на ден, злоупотреба на суплементи, фиксирање на изгледот на нивното тело, депресија, манија, раздразливост, изливи на гнев и целосна опсесија со вежбање на штета на сè друго во животот, вклучително пријателите, семејството. , и физичкото здравје на заболениот.

 

Не само што овие дејства и како резултат на менталното и физичкото лошо здравје се опасни за корисникот, туку употребата и злоупотребата на стероиди, суплементи и протеински шејкови исто така имаат можност хемиски да го изменат телото на заболениот, дополнително да го оштетат надвор од ефектот на рестриктивните диета и прекумерен напор преку вежбање. Покрај тоа што се смета за пореметување во исхраната, бигорексијата најчесто се смета и за анксиозно пореметување независно, бидејќи голем дел од преокупацијата на нарушувањето се врти не само околу естетиката на храната и телото, туку и напорот да вежбате и да продолжите да вежбате надвор од точката во која е здрава. Се смета дека околу 10% од мажите кои редовно посетуваат теретана имаат бигорексија.

Ефекти на бигорексија

 

Сите овие повторени однесувања имаат влијание врз телото, како и кај сите нарушувања во исхраната. Како и оптоварување и исцрпеност на мускулите преку прекумерно вежбање, други долгорочни ефекти може да вклучуваат висок крвен притисок, абнормална функција на црниот дроб, зголемени акни или појава на кожата, намален број на сперматозоиди и ниски нивоа на тестостерон, недостаток на витамин Д и зголемена шанса за остеопороза и остеопенија. и двете предизвикуваат кршливи коски). Исто така, може да доведе до злоупотреба на стероиди и ако не се лекува до самоубиство.

 

Постои, исто така, веројатно ризик од смртност ако болен има бигорексија долго време, но бидејќи ова е релативно нова болест, сè уште не е направено многу истражување на оваа тема. Малкумина медицински професионалци имаат специјализирано знаење за состојбата, за разлика од многумина кои се специјалисти за третмани на други нарушувања во исхраната како што се анорексија или булимија. Некои фактори може да го предиспонираат мажот да има поголема веројатност да развие бигорексија, како што се генетските и еколошките предизвикувачи или недостаток на производство на серотонин во мозокот.

Третман на бигорексија

 

Разбирливо е дека таквиот недостаток на знаење и истражување за бигорексија како сопствено нарушување може да го отежне наоѓањето соодветен план за лекување. Ова во голема мера се должи на тоа што објектите за третман на нарушувања во исхраната само за мажи или заеднички се ретки, а уште помалку имаат пристоен број мажи во персоналот за целосно да ги разберат и сочувствуваат со машките пациенти.

 

Иако третманот не е со понизок квалитет, а оние мажи кои го примаат вообичаено целосно закрепнуваат и имаат добар квалитет на живот, тоа на прво место го отежнува лекувањето, особено кога примањето тој третман може да значи преместување на стотици милји подалеку.

 

Неразбирањето од матичните лекари исто така ја усложнува ситуацијата, бидејќи тие не можат да препознаат знаци за упатување до соодветните клиники или програми за лекување. Стигмата, знаењето и прифаќањето на бигорексијата и фактот дека мажите можат и навистина добиваат нарушувања во исхраната и затоа имаат потреба од третман полека се менуваат, но тоа сè уште е многу недоволно истражено, а потребна е поголема свест и специјализирано истражување и знаење.

 

Сегашниот стандард вклучува терапии како што се КБТ, терапија со перцепција и практичен третман за нарушувања во исхраната во однос на тоа што и колку јадат пациентите. И покрај недостатокот на соодветно специјализирани болнички услуги, постојат препораки за болните и нивните најблиски кои препознаваат дека им е потребна помош и поддршка1Цереа, Силвија и др. „Мускулна дисморфија и нејзините придружни психолошки карактеристики во три групи рекреативни спортисти - PMC“. PubMed Central (PMC), 11 јуни 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5995876..

 

Ваквите препораки вклучуваат ограничување на вежбањето и кревањето тегови на 1 час дневно, повеќе не користење на стероиди, протеински шејкови или додатоци, бришење на тракерите за калории и фитнес тракери од електронските уреди и постепено почнување да се зголемува разновидноста на храната што ја јадете и големината на вашите порции, како и справување со било кој коегзистирачки проблеми со менталното здравје како депресија, анксиозност и тешка употреба на алкохол.

Психолошки ефекти на бигорексија

 

Севкупно, бигорексијата е сè поизразен проблем кој влијае на се повеќе млади мажи додека се обидуваат да стекнат мускули и градба на многуте машки врсници, спортисти и влијателни лица кои постојано им се прикажуваат на интернет. Страдачите стануваат опседнати со големината на нивните мускули и нивниот целокупен физички изглед, преокупирани со храната што ја јадат, прекумерно вежбање и туркање на нивните тела над границите на здравото вежбање и можат да злоупотребат стероиди и додатоци во потрага по совршено тело.

 

Психолошки, ова може да доведе до депресија, анксиозност околу ограничувањата што ги поставиле во нивниот живот да се придржуваат, изливи на гнев и раздразливост. Иако не е направено многу истражување за состојбата како посебно нарушување на орторексијата, поголем број установи почнуваат да гледаат мажи во нивните програми за третман на нарушувања во исхраната, а оние кои се лекуваат во таква установа обично целосно закрепнуваат и продолжуваат да водат здрав балансиран живот потоа.

 

Ако вие или некој близок имате проблеми со нарушување во исхраната или други состојби, достапна е помош од некои од најдобрите светски рехабилитанти

 

Установи за третман на бигорексија

Третман на бигорексија во Соединетите Американски Држави

Парадигма на тинејџерски третман

Академија Њупорт

Визии Тинејџер

 

 

Претходно: Дали рехабилитацијата е опција за третман на нарушувања во исхраната?

Следно: Знаци на нарушување во исхраната Pica

  • 1
    Цереа, Силвија и др. „Мускулна дисморфија и нејзините придружни психолошки карактеристики во три групи рекреативни спортисти - PMC“. PubMed Central (PMC), 11 јуни 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5995876.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.