Алтернативи за приватна рехабилитација

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

[popup_anything id="15369"]

Алтернативи за приватна рехабилитација

 

Поединци се борат ширум светот од различни прашања поврзани со пандемијата, а менталното здравје е главна грижа за давателите на здравствени услуги.

 

Злоупотребата на супстанции е исто така главен проблем за луѓето во последните 18 месеци. Барајќи начин да се ослободат од стресот и анксиозноста, многу луѓе се свртеа кон дрогата и алкохолот.

 

За некои луѓе, нивната употреба на супстанции само се зголеми. Финансискиот притисок им отежна на луѓето да одат на приватна рехабилитација за да добијат помош и да ги прекинат проблемите со употребата на супстанции. Добрата вест за овие лица е дека сè уште има достапна помош и многу алтернативи за приватна рехабилитација и луксузна рехабилитација.

 

Постојат алтернативи за приватна рехабилитација и можно е поединците да ја добијат потребната помош без да ги трошат парите за да присуствуваат на приватен центар за рехабилитација за злоупотреба на супстанции.

 

Опции за луксузни алтернативи за рехабилитација

 

Приватните рехабилитации можат да ги спасат животите на поединци кои страдаат од нарушување на употребата на супстанции. Способноста да се работи со терапевти еден-на-еден и да се фокусираме на добивање здрави 24/7 обезбедува побрз начин да се стави крај на злоупотребата на супстанции.

 

Сепак, можеби немате можност да присуствувате на приватна рехабилитација. Алтернативите на приватната рехабилитација се одлични избори за секој што страда од злоупотреба на супстанции и проблеми со менталното здравје. Не мора повеќе да го одложувате присуството на приватна рехабилитација поради финансиски причини. Можете веднаш да пристапите до помош од овие алтернативи за приватни опции за рехабилитација.

 

Групи за самопомош како алтернативи за приватна рехабилитација

 

Постојат голем број групи за самопомош достапни за поединци кои страдаат од злоупотреба на супстанции и/или проблеми со менталното здравје. Еден од најпопуларните е Анонимни алкохоличари. Таа е една од најпознатите во светот групи за помош за злоупотреба на супстанции и состаноци може да се најдат во големи и мали градови низ светот.

 

Анонимните алкохоличари не се единствената група за самопомош посветена да им помага на луѓето да ги исфрлат нивните пороци. Луѓето зависни од коцкање можат да најдат помош со анонимни коцкари, додека лицата со проблеми со исхраната и тежината можат да пристапат до анонимните прејадувачи. Анонимни наркотици е достапен за да им помогне на луѓето кои се борат со употреба на дрога.

 

Достапни се повеќе групи за самопомош. Може да најдете локални групи за поддршка во вашата област. Некои се обезбедени од црковни или религиозни групи, додека други се надгледувани од добротворни организации.

Групите за самопомош ви даваат шанса да се поврзете со другите и да имате мрежа за поддршка за да се присебните или да ставите крај на пороците како што е коцкањето. Сепак, групите за самопомош не се во можност да ви помогнат со одредени прашања. На пример, групите за самопомош не можат да надгледуваат детоксикација или да препишуваат лекови за повлекување.

 

GP како извор на рехабилитација

 

Во Обединетото Кралство, вашиот општ лекар може да понуди медицински совет за да ви помогне да бидете трезни. Лекарот може да понуди и упатување до други ресурси на NHS кои се фокусираат на рехабилитација од дрога и алкохол и/или препишуваат краткорочни лекови за детоксикација дома.

 

Вашиот општ лекар, исто така, може да ви понуди контакти за терапија и советување. Не сите општи лекари имаат исти ресурси или пристапи за лекување. Нивните ставови може да се разликуваат и, што значи дека вашето искуство може да биде различно од она на друго лице.

 

Ако ви препишат лекови за детоксикација дома, ќе ви треба поддршка од партнер или пријател за успешно да го завршите процесот на детоксикација. Вашите први 48 часа на детоксикација и откажување од алкохол веројатно ќе бидат непријатни. Веројатно ќе почувствувате анксиозност, потење, гадење и желба за алкохол. Постојат некои посериозни проблеми кои исто така може да се појават како што се халуцинации.

 

Добротворни алтернативи за приватна рехабилитација

 

Владините намалувања на NHS им оневозможија на некои луѓе да добијат третман за ментално здравје што очајно го заслужуваат. Поради недостигот на достапни опции за третман за ментално здравје, достапни се повеќе хуманитарни опции за рехабилитација.

 

Добротворни хостели или куќи на половина пат може да им бидат понудени на поединци кои бараат помош. Некои добротворни организации ви даваат можност да останете во привремено сместување заедно со помошен работник за да ви помогне да бидете чисти и трезни. Сепак, за разлика од традиционалната рехабилитација, нема да ви биде обезбедена терапија или медицинска нега доколку е потребно.

 

Добрата работа за овие добротворни програми е што тие се структурирани. Во многу случаи, на поединците им е потребна структура која ќе им помогне да останат чисти и трезвени засекогаш.

 

Паметно закрепнување

 

SMART Recovery е програма до која можете да пристапите без да одите на приватна рехабилитација. SMART е кратенка за обука за самоуправување и закрепнување и е модел за закрепнување од зависност базиран на група. Програмата ја водат волонтери кои им помагаат на поединците да ги користат најновите научно базирани третмани за да ја надминат зависноста11.Б. Mulls, Систематски преглед на SMART Recovery: Резултати, процесни варијабли и импликации за истражување – PubMed, PubMed.; Преземено на 25 септември 2022 година, од https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28165272/.

 

SMART Recovery работи со луѓе кои се справуваат со сите видови зависност, како што се дрога, алкохол, коцкање, прејадување, зависност од секс или компулсивно трошење.

 

Програмата SMART Recovery започна околу 1992 година како алтернатива на анонимните алкохоличари. Неговото создавање дојде благодарение на поединци кои бараа алтернатива на помошта заснована на духовно од анонимните алкохоличари.

Програмата има четири фази на закрепнување. Овие четири фази на третман се:

 

  • Градење и одржување на мотивација: Градење на решителност да останете трезни
  • Справување со нагоните: Истражување на предизвикувачите и откривање на најдобрите начини за нивно намалување
  • Управување со мисли, чувства и однесувања: изнаоѓање начини да се избегне релапс, истражување на самоприфаќање и одржување предизвикувачки емоции
  • Водење урамнотежен живот: Поставување реални цели за живеење трезен живот и правење измени за промовирање на ефективен пат кон закрепнување

 

Секоја од овие фази може да се постигне со следење на принципите на когнитивно-бихејвиоралната терапија, која се фокусира на менување на однесувањето на личноста поврзано со зависност од дрога и/или алкохол.

Рационално закрепнување алтернатива на приватната рехабилитација

 

Рационално враќање еднаш наеднаш дел од SMART Recovery. Сепак, двете програми се разделија поради прашањето за состаноци за закрепнување. Рационално закрепнување се фокусира на идејата дека состаноците за дружење се всушност лош аспект на закрепнувањето. Додека SMART Recovery и Alcoholics Anonymous промовираат состаноци, Рационалното закрепнување не.

 

Програмата избегнува состаноци, бидејќи се верува дека состаноците го зајакнуваат идентитетот на зависникот. Програмата за рационално закрепнување функционираше за многу луѓе кои страдаат од злоупотреба на супстанции. Сепак, некои критичари веруваат дека целта на програмата да ја осуди употребата на состаноци од страна на SMART Recovery зазема премногу од фокусот на Rational Recovery.

 

Претходно: Рехабилитација погодна за домашни миленици

Следно: Рехабилитација на Вол Стрит

  • 1
    1.Б. Mulls, Систематски преглед на SMART Recovery: Резултати, процесни варијабли и импликации за истражување – PubMed, PubMed.; Преземено на 25 септември 2022 година, од https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28165272/
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .