Алкохолна болка во градите

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Болка во градите после пиење алкохол

 

Повеќето луѓе ќе бидат запознаени со последователните ефекти на алкохолот. Без разлика дали се работи за премногу на едно ноќно излегување кое никој не сакаше да го заврши, или можеби малку вишок на прослава, мамурлакот е толку добро познат во нашата култура што дури и оние што не пијат може да ги именуваат симптомите: главоболка, дехидрација, осетливост на светлина.

 

Но, што ако болката во градите беше додадена на таа листа?

 

Што е алкохолна болка во градите?

 

Феноменот е доволно чест што понекогаш се нарекува „синдром на празнично срце“. Името е изведено од зголемувањето на презентациите пред лекарите и болниците од страна на пациенти кои, по вишок алкохол во период на одмор, сега доживуваат загрижувачки болки во градите.11.KN Brown, VS Yelamanchili и A. Goel, синдром на празнично срце – StatPearls – NCBI полица за книги, синдром на празнично срце – StatPearls – NCBI полица за книги.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537185/.

 

И ова е поткрепено со истражување. Британскиот медицински журнал ги објави наодите кои покажуваат дека периодот од недела навечер до понеделник наутро е најчестото време за смртни случаи од срцеви заболувања. Последица на зголеменото пиење кое се случува во петок и сабота навечер, а понекогаш и преку ден, за време на викендите.

 

Иако постојат многу можни причини за болка во градите, и секогаш треба да се бара лекарски совет, причината може да биде алкохолот, а болката е знак дека можеби е време радикално да се намали консумирањето алкохол, па дури и целосно да се воздржите.

 

Зарем алкохолот не е добар за срцето?

 

Објавени се многу студии кои сугерираат дека алкохолот може да има корисни ефекти врз здравјето, и тие често добиваат значителна медиумска покриеност. Овие студии покажаа дека алкохолот може да има директни и индиректни придобивки за здравјето на срцето. На пример, антиоксидантот ресвератрол22.MR Piano, Ефектите на алкохолот врз кардиоваскуларниот систем – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513687/ во црвеното вино може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и холестеролот, додека малите количини на алкохол се предложени за подобрување на менталното здравје, што, пак, може да има физички здравствени придобивки.

 

Сепак, имаше голем број други фактори кои не беа баш на насловните страници, што ќе придонесе за наодите. Најважно беше дека студиите ги открија ефектите само со умерена потрошувачка, често помалку од мала чаша вино дневно или негова еквивалент. Истражувањата постојано покажаа дека сите придобивки од алкохолот се повеќе од поништени со прекумерното консумирање.

 

Дополнително, најголемиот дел од истражувањето беше спроведено на луѓе кои генерално водеа здрав начин на живот, со други зборови, корисните ефекти беа зависни, а можеби дури и произлегуваа од други фактори како урамнотежена исхрана и редовно вежбање.

 

Причини за болка во градите со алкохол

 

Постојат неколку начини на кои алкохолот може да се поврзе со болка во срцето. Само клинички професионалец може да дијагностицира што може да биде, или дали има друга причина, поради што е важно да се побара лекарска помош доколку се појави болка во градите.

 

Алкохолната кардиомиопатија е можеби најсериозната потенцијална причина за алкохолна болка во градите33.Д. Tonelo, R. Providência и L. Gonçalves, Синдром на празнично срце повторно посетен по 34 години – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3998158/. Кардиомиопатија е срцева болест, а нејзините симптоми вклучуваат болка во градите. Оваа болест предизвикува зголемување на срцето, додека мускулните ѕидови стануваат потенки, што го прави срцето послабо и помалку ефикасно.

 

Алкохолната кардиомиопатија е најчеста кај мажите, обично на возраст од 35 до 50 години со долготрајна историја на прекумерно пиење. Сепак, кардиомиопатијата може да има и други причини, и во овие случаи, алкохолот може да ја влоши состојбата и да резултира со болка во градите, дури и со умерено консумирање и без историја на злоупотреба на алкохол.

 

Ефектите врз менталното здравје на алкохолот, исто така, понекогаш може да предизвикаат болка во градите. Алкохолот е депресив и е поврзан со зголемена анксиозност, особено кога се злоупотребува или следи обилно пиење. Во екстремни случаи, ова може да се претстави како напад на паника следниот ден кога телото се обидува да се одврати од ефектите на вишокот алкохол. Ова може да предизвика физички симптоми, вклучително и болка во градите, која може да биде силна и понекогаш погрешно се смета за срцев удар.

 

Алкохолот може да предизвика и други проблеми кои резултираат со болка во градите. Алкохолот може да биде иритант, предизвикувајќи проблеми низ дигестивниот тракт, особено во хранопроводникот и желудникот.

 

Комбинацијата на киселост и делување како релаксант на езофагеалниот сфинктер може да предизвика рефлукс на киселина кај некои луѓе, што некои ќе го доживеат како поопшта болка во градите. Алкохолот исто така може да ја иритира слузницата на желудникот, особено кога се злоупотребува, што може повторно да предизвика болка што некои ќе ја доживеат како болка во градите.

 

Конечно, целосно неповрзани прашања може да бидат причина за болка во градите. Постои тесна врска помеѓу алкохолот и несреќите што резултираат со приеми во болница. Не е непознато за незапаметена несреќа од сесија за пиење да резултира со навидум необјаснета болка подоцна44.Ангина пекторис индуцирана од пиво, ангина пекторис индуцирана од пиво – ScienceDirect.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878540913000686.

 

Што да направите ако почувствувате болка во градите со алкохол

 

Важно е доколку се почувствува болка во градите, веднаш да се побара лекарска помош. Иако постојат многу потенцијални причини за болка во градите, само професионалец може да утврди дали тие се сериозни или не и бараат медицинска интервенција.

 

Исто така, вреди да се биде свесен за вообичаените симптоми на срцев удар, без оглед на причината, тоа што може да ги препознаете може да помогне да се спаси нечиј живот.

 

Најпознатиот симптом на срцев удар е силна болка во градите, во која градите може да се чувствуваат како да се стегнати или згмечени. Оваа болка може да зрачи, да се шири на рамената и рацете, грбот и нагоре во вилицата. Исто така, веројатно е дека може да има потешкотии со дишењето.

 

Помалку тешки симптоми ќе вклучуваат потење, вртоглавица, гадење и анксиозност. Исто така, може да има чувство на претстојна пропаст, која може да се појави пред какви било други симптоми. Додека луѓето може да се чувствуваат глупаво кога му се презентираат на лекар со силно чувство дека нешто лошо ќе се случи, медицинските професионалци признаваат дека, кај инаку ментално здравите луѓе, оваа силна смисла всушност може да биде симптом на состојба која е потенцијално опасна по живот. Навистина, има многу документирани случаи каде што тоа резултирало со интервенции кои спасуваат животи.

 

Дури и ако болката е блага, неопходен е лекарски преглед. И ако болката е поврзана со пиење, очекувано да се појави за време или по сесиите за пиење, важно е да се ублажи, и идеално, да се прекине консумацијата на алкохол додека не се утврди причината и не се изврши потребната медицинска интервенција.

 

Алкохолот има дефинитивна улога во срцевата аритмија, или со хронична злоупотреба или со прекумерно пиење. Важно е да се препознае синдромот на празнично срце и да се биде свесен за улогата на срцевите патологии од алкохол.

 

Претходно: Алкохолен нос

Следно: Објаснето за детоксикација од алкохол

 • 1
  1.KN Brown, VS Yelamanchili и A. Goel, синдром на празнично срце – StatPearls – NCBI полица за книги, синдром на празнично срце – StatPearls – NCBI полица за книги.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537185/
 • 2
  2.MR Piano, Ефектите на алкохолот врз кардиоваскуларниот систем – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513687/
 • 3
  3.Д. Tonelo, R. Providência и L. Gonçalves, Синдром на празнично срце повторно посетен по 34 години – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3998158/
 • 4
  4.Ангина пекторис индуцирана од пиво, ангина пекторис индуцирана од пиво – ScienceDirect.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878540913000686
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.