Алкохол и депресија

Алкохол и депресија

 1. автор: Хју Соамс Уредник: Александар Бентли Прегледано: Филипа Голд
 2. Реклама: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Дали алкохолот предизвикува депресија?

 

Алкохолот игра голема улога во депресија и други нарушувања на менталното здравје. Влијанието на алкохолот врз менталното здравје може да биде доста обемно, а пиењето може да го влоши ранливото ментално здравје на една личност. Ако не се реши и/или не се лекува, злоупотребата на алкохол може да предизвика проблематичен циклус во кој поединецот доживува влошување на проблемите со менталното здравје.

 

Во исто време, поединецот кој се бори од депресија и други проблеми со менталното здравје може да падне во алкохол како безбедносна мрежа. Алкохолизмот може да се зголеми поради тоа што поединецот бара засолниште од депресија благодарение на шишето.

 

Симптомите на депресија може да се влошат поради злоупотреба на алкохол13. SE Ramsey, PA Engler и MD Stein, Употреба на алкохол кај депресивни пациенти: потреба за проценка и интервенција – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874911/. Кога се лекува од здравствен работник за депресија, злоупотребата на алкохол кај поединецот може да се подобри. Покрај тоа, поединецот кој страда од алкохолизам може да ја најде својата депресија симптомите се ублажуваат кога добиваат помош за нивниот проблем со пијалокот. Во случај на алкохол и депресија, како што се подобрува едното прашање, симптомите за другиот исто така може да се подобрат.

 

За жал, процесот не е брз ниту лесен. Алкохолот и депресијата се долги патишта кои бараат целосна посветеност од оние кои страдаат од двете. Комбинацијата помеѓу депресија и алкохол е само една од бесконечните комбинации (или повеќекратни) на употреба на супстанции и нарушувања на менталното здравје кои ја формираат основата на Двојната дијагноза. Токму оваа двојна природа на страдање во голема мера не се лекува и е причина за огромното мнозинство на проблеми со менталното здравје во Соединетите држави.

 

Објаснето е двојна дијагноза

 

Двојната дијагноза е зачната пред повеќе од 20 години и опишува практика која ги третира луѓето кои имаат и зависност и психијатриско нарушување. На пример, поединецот може да биде зависник од алкохол, дрога или комбинација од двете, како и да страда од други психијатриски нарушувања како што се анксиозност, депресија, шизофренија, биполарно растројство и ПТСН. Двојната дијагноза ги третира овие проблеми на таков начин што пациентот може да постигне целосно и трајно закрепнување.

 

Како алкохолот и депресијата влијаат на мозокот?

 

Едноставната вистина е дека алкохолот е депресив. Иако може да направи поединецот да се чувствува добро кога го консумира, алкохолот реагира со мозокот и телото за да ја наруши неговата рамнотежа. Чувството на еуфорија и возбуда што многу луѓе ги добиваат од пиењето алкохол брзо стивнува и може да предизвика спротивен ефект.

 

Алкохолните пијалоци ја потиснуваат областа на мозокот што е поврзана со инхибиција. Кога тоа ќе се случи, поединецот повеќе не реагира на ситуации на природен начин. Личноста која веќе се занимава со проблеми со менталното здравје сега е поверојатно да реагира на многу неприродни начини.

 

Како што едно лице консумира повеќе алкохол, неговото влијание врз мозокот се зголемува. Иако едно лице може да биде позитивно расположено, потенцијалот за негативни емоции да излезат и да ги надминат „среќните“ чувства е голем. Негативните емоции предизвикани од консумацијата на алкохол може да имаат огромно влијание врз опаѓањето на менталното здравје на една личност.

 

Заедно со депресијата, консумацијата на алкохол може да доведе и до агресивно однесување кај поединците. Поради хемијата на мозокот, влијанието што алкохолот може да го има врз некоја личност е непредвидливо, а некои луѓе можат да отчукуваат темпирани бомби кога се комбинираат пиењето и лошото ментално здравје.

 

Алкохолот ги блокира хемиските сигнали во мозокот на една личност. Колку повеќе пијалок се консумира, толку повеќе човекот се чувствува пијан. Се создаваат лажни и привремени чувства кога се блокираат хемиските сигнали.

 

Некои од чувствата што едно лице ќе ги доживее со ефектите на алкохолот вклучуваат:

 

 • Подобрена/зголемена самодоверба
 • Недостаток на инхибиции
 • Зголемена импулсивност
 • Повеќе агресија и побрз гнев
 • Зголемена анксиозност
 • Зголемени нивоа/потенцијал на депресија

 

Постојат некои фактори кои влијаат на тоа како алкохолот влијае на мозокот на една личност. Возраста, здравјето и количината што една личност ја пие придонесуваат за реакцијата на мозокот на алкохолот.

 

Како алкохолот ја влошува депресијата?

 

Алкохолот и депресијата одат рака и рака. Кога некое лице се чувствува очајно, тие имаат тенденција да пијат повеќе алкохол за да го подобрат начинот на кој се чувствуваат. Олеснувањето што го чувствува лицето е често привремено или лажно. Откако поединецот ќе се отрезни, тие се чувствуваат депресивно, ниско и виновно за своите постапки.

 

Вината води до подлабока депресија. Чувството на депресија потоа доведува до дополнително пиење бидејќи личноста се самолекува со пијалок. Спиралата потоа продолжува со влошување на депресијата и пиењето со текот на времето.

 

Депресијата и алкохолот можат да бидат опасен коктел што ќе доведе до тоа лице да се самоповреди или да си го одземе животот. Импулсивноста што ја предизвикува алкохолот кај една личност може да се засили со лошото ментално здравје и кога депресијата на една личност се влошува со алкохол, тие можат да донесат одлука што инаку не би била донесена.

 

Алкохолот не предизвикува само депресија. Исто така, може да доведе до психоза кај поединци кои пијат екстремни нивоа на алкохол. Екстремните нивоа се категоризираат како над 30 единици алкохол дневно за повеќе недели24.А. Farré и J. Tirado, JCM | Бесплатен целосен текст | Депресија индуцирана од алкохол: клинички, биолошки и генетски карактеристики | HTML, MDPI.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.mdpi.com/2077-0383/9/8/2668/htm. Психозата предизвикува личноста да доживее халуцинации и заблуди. Менталната болест на психоза често се јавува кога некое лице пие многу за одреден временски период, а потоа наеднаш престанува.

 

Депресијата е симптом на откажување од алкохол. Кога некое лице ќе престане да пие, ќе доживее напади на депресија. Депресијата може да доживее лице без оглед на прекумерно пиење или долгорочна злоупотреба на алкохол. Чувството да се биде низок за време на повлекувањето доведува до циклус на пиење, чувство на депресија, повторување.

 

Како може да се ослободите од алкохолот и депресијата?

 

Првото нешто што поединецот мора да го направи за да ја прекине депресијата поврзана со алкохолот е да престане да консумира алкохол. Штом ќе престане консумацијата на алкохол, поединецот ќе забележи големо подобрување во своето ментално и физичко здравје. Се тврди дека личноста која целосно го прекинува консумирањето алкохол може да забележи големи разлики за само четири недели.

 

Едно лице често ќе се чувствува подобро со едноставно намалување на количината на алкохол што го консумира. Нивоата на депресија може да се намалат и да се елиминираат тешкотиите за соочување со денот. Покрај тоа, на поединците им е полесно да комуницираат и да продолжат со врските.

 

Како се лекуваат алкохолот и депресијата?

 

Добрата страна на алкохолот и депресијата е третманот на едниот може да го подобри другиот.

 

Најчесто користени третмани за злоупотреба на алкохол и депресија се:

 

 • Лекови - Алкохолот може да влијае на невротрансмитерите во мозокот на една личност. Ова предизвикува депресијата да се влошува со текот на времето. Лекарот може да препише антидепресиви за да ги подобри нивоата на невротрансмитери кај една личност, што ги ублажува симптомите на депресија. Лекарите исто така може да препишат лекови кои ја намалуваат желбата на лицето за алкохол.
 • Рехабилитација - Установата за рехабилитација може да му помогне на лицето да помине низ повлекување и да се справи со ефектите од алкохолизмот по повлекувањето.
 • Терапија - Терапијата често оди рака под рака со рехабилитација. КБТ конкретно му овозможува на лицето да разбере зошто пие премногу и како тоа доведува до депресија. КБТ може да му помогне на поединецот да се справи со своите мисли на поконструктивен начин.
 • Групи за поддршка - Групи како анонимни алкохоличари и други можат да им помогнат на поединците преку поддршка. Состаноците им овозможуваат на луѓето да зборуваат за нивните проблеми и да видат како другите се справуваат со истите прашања.

 

Следна: Одење на рехабилитација за депресивни епизоди

 • 1
  3. SE Ramsey, PA Engler и MD Stein, Употреба на алкохол кај депресивни пациенти: потреба за проценка и интервенција – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874911/
 • 2
  4.А. Farré и J. Tirado, JCM | Бесплатен целосен текст | Депресија индуцирана од алкохол: клинички, биолошки и генетски карактеристики | HTML, MDPI.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.mdpi.com/2077-0383/9/8/2668/htm
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.