Разбирање на деменција со алкохол

автор: Хју Соамс  Уредник: Александар Бентли  Прегледано: Филипа Голд

Разбирање и справување со деменција со алкохол

 

Нашироко е познато и прифатено дека пиењето премногу алкохол е лошо за вашето здравје. За многумина, таквата изјава може да изгледа очигледна. Високиот крвен притисок, срцевите заболувања и ракот се меѓу најпознатите долгорочни несакани ефекти. За разлика од нив, долгорочното оштетување на меморијата не е нешто што многу луѓе веднаш би го поврзале со злоупотреба на алкохол.

 

Будењето без сеќавање на претходната ноќ по неколку пијалоци можеби не е невообичаено, но многу луѓе не го сметаат ова за долгорочен проблем додека не биде предоцна и непарната ноќ како оваа не се претвори во редовна појава, со зависност од зафатени. Како резултат на тоа, има пораст на случаите на деменција од алкохол дијагностицирана во последниве години, бидејќи експертите го препознаваат секојдневното влијание врз мозокот од континуираната злоупотреба на алкохол.

 

Се смета дека алкохоличарите имаат 3 пати поголема веројатност од просечниот човек да страдаат од деменција од поврзаното оштетување на мозокот и со 15 милиони луѓе во САД на возраст над 12 години пријавени дека имаат нарушување на употребата на алкохол во 2019 година.11.Ј. Рем и ОСМ Хасан, Употреба на алкохол и деменција: систематски преглед на опсегот – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320619/, проблемот е поставен само да се влошува.

Објаснето за деменција со алкохол

 

Прекумерното пиење предизвикува оштетување на структурата и функцијата на мозокот, што пак го нарушува донесувањето одлуки, концентрацијата, способноста за учење и задржување на нови работи и промени во личноста. Карактеристичните знаци на стандардна интоксикација, како што се проблеми со рамнотежата, координацијата и контролата на импулсите се исто така вообичаени кај оние со алкохолна деменција, иако овие симптоми се појавуваат трајно, наместо само кога дотичниот испил прекумерна количина.

 

За разлика од стандардната деменција, алкохолната „деменција“ не е дегенеративна и често може да се смени ако се дијагностицира доволно рано. Алкохоличарите сè уште може да страдаат од симптоми од типот на деменција, дури и ако можат да вршат дејства за кои е потребна ментална острина, како што се одбивање или играње логички игри како шах.

 

Најчестиот вид на алкохолна деменција е синдромот Верник-Корсаков, или „влажен мозок“, кој се јавува кога лошата исхрана доведува до недостаток на витамин Б1 (исто така познат како тиамин), бидејќи алкохоличарите често ја даваат приоритет на нивната зависност пред храната.22. Н.Џ. Ридли, Б. Преземено на 19 септември 2022 година, од https://alzres.biomedcentral.com/articles/10.1186/alzrt157.

 

Како резултат на недостаток на Б1, телото се бори да ја преработи храната во енергија, што потоа влијае на неговата способност да функционира. Ако Верник-Корсаков не се третира навремено и во целост, може да се развие во Корсакова психоза, која дополнително ѝ штети на когнитивната функција и предизвикува симптоми како што се конфабулација, каде што страдањата рутински создаваат детални детални приказни за да ги покријат празнините во нивните сеќавања за оние околу нив и за себе. .

 

Психозата Корсаков е многу потешка за лекување од синдромот Верник-Корсаков (WKS), така што секогаш се препорачува да се забележат симптомите и да се побара лекарска помош што е можно поскоро.

Третман за деменција со алкохол

 

И покрај лекувачката природа на синдромот Верник-Корсаков и другите видови на алкохолна деменција, добивањето дијагноза и третман може да биде тешко. Многу лекари не се свесни за сите знаци на состојби како што се овие, а од оние што се, некои бараат пациентот да престанал да пие неколку недели, додека некои со задоволство проценуваат пациент се додека не е опиен за време на прегледот.

 

Дијагностиката обично вклучува тестови на крвта, тестови за невролошки и когнитивни функции, како и тестови за проверка на нивоата на ензимите на црниот дроб, нивото на Б1 и крвниот притисок.

 

Абнормалното движење на очите, особено кога се комбинира со низок крвен притисок и ниска телесна температура, е клучен показател дека некој може да боледува од Вернике Корсаков синдром. Заедно со недостатокот на широко распространето медицинско знаење за алкохолната деменција, другата клучна бариера за добивање третман на некого за состојбата може да биде самиот пациент.

 

Како и со било кој алкохоличар кој можеби се бори со зависност и потреба од третман, оние кои страдаат од алкохолна деменција можат да бидат отпорни на третман. Проблемите со расположението, размислувањето, емоционалните и резонираните се вообичаени и кај алкохолизмот и кај деменцијата и може да го спречат пациентот да разбере зошто треба да добие помош и третман или да ја задржи мотивацијата за одржување на трезвеност.

 

Силната и поддржувачка социјална мрежа е нагласена како витална за закрепнување и оддалеченост од ситуации кои пациентот ги поврзува со алкохол. Сепак, и покрај презентираните тешкотии, може да се постигне третман и целосно лекување на Вернике Корсаков синдром и алкохолна деменција.

Дали Центарот за рехабилитација од алкохол ќе помогне со деменција поврзана со алкохол?

 

Почетниот третман најверојатно ќе вклучува одредена хоспитализација и медицински мониторирана детоксикација во центар за рехабилитација од алкохол, бидејќи лекувањето на алкохолизмот е централно за лекување на симптомите на деменција. Многу центри за рехабилитација имаат тимови за сложени потреби со лекари кои се специјализирани за лекување на деменција од алкохол.

 

Понатамошните третмани вклучуваат 1:1 советување, групна или семејна терапија и помош во учењето или повторното учење на животните вештини на пациентот. Многу од овие третмани може да се направат како амбулантски пациенти или во станбени или центри за живеење со помош штом ќе заврши иницијалната детоксикација под медицински надзор.

 

За оние со Верник-Корсаков синдром, додатоците Б1 (тиамин) често се неопходен рецепт за да му помогнат на телото да ја претвори храната во енергија, како и воведување урамнотежена исхрана полна со хранливи материи и апстиненција од алкохол.

 

Важно е да се напомене дека во случајот со синдромот Верник Корсаков, подобрувањето на исхраната не е замена за трезвеноста и дека добрата исхрана и апстиненцијата од алкохол се неопходни за најдобрата можна шанса на пациентот за закрепнување.

 

Бидејќи оние со алкохолна деменција имаат тенденција да бидат помлади од повеќето пациенти со деменција, услугите што се нудат за пациенти со ран почеток на деменција, исто така, можат да бидат корисни за алкохолна деменција, особено во помагањето во невролошкиот и когнитивниот развој и поправка, благодарение на релативната младост на телото и физичка способност.

 

Со цел целосно да се опорави од алкохолната деменција, одржувањето на режимите поставени за време на третманот по датумот на отпуштање на пациентот е од витално значење и може да резултира со значително зголемување на функцијата на мозокот и сложени когнитивни способности со текот на времето.

Деменцијата со алкохол е растечки проблем

 

Генерално, иако алкохолизмот и алкохолната деменција можат да бидат застрашувачка битка за оние со проблеми со злоупотреба на супстанции и нивните семејства, кога ќе се дијагностицираат и лекуваат доволно рано, тие не се опасни по живот состојби33.С. Сабија и А. Фајосе, Консумација на алкохол и ризик од деменција: 23-годишно следење на кохортната студија Вајтхол II | БМЈ, БМЈ.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.bmj.com/content/362/bmj.k2927, а курсот на модифициран третман на деменција заедно со стандардна рехабилитација за алкохолизам обично е доволен за да се обезбедат лекови за двете проблеми.

 

Иако не е општо познат или проблем за кој се зборува, алкохолната деменција станува се пораспространета, а зголемената свест може да помогне во ширењето на превенцијата и лекувањето, особено кај населението чија зависност од алкохол само расте.

 

Претходно: Најдобри капацитети за одвикнување од зависност од алкохол

Следно: Разбирање и лекување на влажен мозок

  • 1
    1.Ј. Рем и ОСМ Хасан, Употреба на алкохол и деменција: систематски преглед на опсегот – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320619/
  • 2
    2. Н.Џ. Ридли, Б. Преземено на 19 септември 2022 година, од https://alzres.biomedcentral.com/articles/10.1186/alzrt157
  • 3
    3.С. Сабија и А. Фајосе, Консумација на алкохол и ризик од деменција: 23-годишно следење на кохортната студија Вајтхол II | БМЈ, БМЈ.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.bmj.com/content/362/bmj.k2927
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.