Actiq Fentanyl Lollipop

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Што е Actiq?

 

Опиоидната криза продолжува да се влошува. Во Соединетите Држави, речиси 50,000 луѓе починаа од предозирање со опиоиди во 2019 година. Злоупотребата на опиоидни лекови дадени од лекарите низ САД и остатокот од светот за лекување болка доведе до зависност од големи размери. Опиоидните лекови станаа порта за дрога што ги наведува поединците да користат хероин и други опасни наркотици1Хан, Јинг и сор. „Зголемената криза на недозволена употреба на фентанил, предозирање и потенцијални терапевтски стратегии - преводна психијатрија“. природата, 11 ноември 2019 година, www.nature.com/articles/s41398-019-0625-0..

 

Еден од повеќето злоупотребените опиоидни дроги е фентанил. Познат по името на брендот Actiq, опиоидот се продава како пастила и наликува на лижавче. Actiq брзо се апсорбира во телото преку оралната мукоза и варењето преку гастроинтестиналниот тракт. Лекот е дизајниран да ја ублажи и контролира пробивната болка предизвикана од рак. Треба да го земаат пациенти кои веќе деноноќно земаат опиоидни лекови против болки2Рамос-Матос, Карлос Ф., и сор. „Фентанил – StatPearls – NCBI полица за книги“. Fentanyl – StatPearls – NCBI полица за книги, 30 мај 2022 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459275..

 

Actiq работи со менување на начинот на кој вашиот мозок ја толкува болката во телото. Фентанил не е наменет да се користи за ублажување на благи или краткорочни проблеми со болката.

 

Actiq Fentanyl Lollipop

 

Пастилата Actiq доаѓа со стапче во средината како лижавче. Ова им овозможува на пациентите полека да го лижат и внесуваат лекот во одреден временски период. Фентанил цитрат е активна состојка во лижавчето. Тоа е вештачка форма на опиоидни лекови против болки. Потенцијата на Actiq е помеѓу 50 и 100 пати посилна од онаа на морфинот, што го прави опиоидниот лек исклучително моќен.

 

Заедно со издавањето како лижавче, лекарите може да го препишат фентанил како сублингвална таблета, фластер што треба да се стави на кожата или може да се инјектира. Фентанил се комбинира со неактивни состојки како што се лимонска киселина, арома на бобинки и други ароми за да се направи шекерче Actiq.

 

Злоупотребата на Actiq има смртоносни последици. Тоа може да предизвика респираторна депресија и други негативни ефекти кои водат до ваша смрт. Actiq треба да го земаат само лица со толеранција на опиоиди. Не треба да го користат пациенти за постоперативна и/или акутна болка. Поради тоа што наликува на лижавче, треба да се чува подалеку и подалеку од дофат на деца.

 

Злоупотреба на Actiq Lozenges

 

Во САД, проблемот со опиоидите е национална криза. Во доцните 1990-ти, фармацевтските компании почнаа да ја туркаат идејата дека лекарите може да препишуваат опиоидни лекови против болки на пациенти со минимални до никакви несакани ефекти.

 

Еден од несаканите ефекти ветени од големата фарма е дека опиоидните лекови не создаваат зависност. Не помина долго време пред пациентите да станат зависни од лековите против болки, а луѓето кои бараа нова висока температура беа во потрага по опиоидни лекови против болки.

 

Истражувањето спроведено во 2017 година сугерира дека повеќе од 11 милиони луѓе на возраст од 12 години и постари3„NIDA.NIH.GOV | Националниот институт за злоупотреба на дроги (НИДА). Национален институт за злоупотреба на дроги, 12 октомври 2022 година, nida.nih.gov. злоупотреба на лекови против болки на рецепт во текот на изминатата година. Истражувањето покажа дека околу 245,000 злоупотребиле фентанил во текот на истата година.

 

Потенцијата на фентанил придонесе за брзо растечкиот број на смртни случаи од предозирање поврзани со опиоиди во САД. Пастилата и лижавчето Actiq изгледаат безопасно. Сепак, внатре во пастилата има моќен лек против болки кој е наменет само за луѓе со сериозни болки.

Несакани ефекти на Actiq

 

Без оглед на тоа како го користите Actiq (злоупотреба или поради медицински причини), ќе почувствувате несакани ефекти од лекот.

 

Несакани ефекти може да вклучуваат:

 • Слабост во телото
 • Гадење / повраќање
 • Главоболка
 • Чувство на вртоглавица и лесна глава
 • Умор и замор
 • Проблеми со спиењето
 • Rashes
 • Вознемиреност или анксиозност
 • Депресија и тага
 • Конфузија

 

Постојат и други несакани ефекти поврзани со фентанил кои можат да имаат сериозни последици.

 

Овие несакани ефекти вклучуваат:

 • Респираторна депресија
 • Низок крвен притисок
 • болка
 • Треска
 • варење
 • Дијареа
 • Дехидратација
 • Губење на тежината
 • Намалена сексуална желба
 • Халуцинации
 • Тешкотии со голтање
 • Напади

 

Дури и лицата на кои им е препишан Actiq може да ги доживеат овие екстремни несакани ефекти. Предозирање со фентанил може да се појави кај секого во секое време.

 

Рехабилитација за третман на зависност за Actiq

 

Некои луѓе злоупотребуваат Actiq и фентанил користејќи ги за немедицински цели. Опиоидниот лек за болка може да се купи на црниот пазар или во нефармацевтски верзии. Во некои случаи, можеби нема да сфатите дека купувате и користите фентанил.

 

Ако вие или некој што го познавате злоупотребува Actiq, достапна е помош во центрите за рехабилитација и лекување од зависности. Рехабилитацијата овозможува детоксикација од опиоидниот лек и примање терапија за да се спречат релапси. Рехабилитацијата ќе ја реши психолошката и физичката потреба за лекот. Преку комбинација на детоксикација, лекови, терапија и дополнителни активности, можете да ја добиете потребната помош за да ја прекинете зависноста од Actiq и фентанил.

 

Претходно: Долгорочни ефекти на Adderall

Следна: К2 Дрога (зачин)

 • 1
  Хан, Јинг и сор. „Зголемената криза на недозволена употреба на фентанил, предозирање и потенцијални терапевтски стратегии - преводна психијатрија“. природата, 11 ноември 2019 година, www.nature.com/articles/s41398-019-0625-0.
 • 2
  Рамос-Матос, Карлос Ф., и сор. „Фентанил – StatPearls – NCBI полица за книги“. Fentanyl – StatPearls – NCBI полица за книги, 30 мај 2022 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459275.
 • 3
  „NIDA.NIH.GOV | Националниот институт за злоупотреба на дроги (НИДА). Национален институт за злоупотреба на дроги, 12 октомври 2022 година, nida.nih.gov.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.