Академско совршенство и нарушувања во исхраната

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Дали стремежот кон академско совршенство предизвикува нарушувања во исхраната?

Академскиот притисок е поврзан со нарушувања во исхраната кај тинејџерите. Студиите покажаа дека неверојатно високиот притисок врз тинејџерите да постигнат на академската арена може да предизвика нарушувања во исхраната, а женските студенти се најранливи.1Рикани, Азадех А., и др. „Критика на литературата за етиологија на нарушувања во исхраната - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4117136. Пристапено на 12 октомври 2022 година.

Притисокот може да дојде од неколку области што резултира со тинејџерите да бараат некој вид излез. Избраниот излез не е секогаш најздрав или најконструктивен. Општеството, училиштата и родителите можат да создадат притисок врз тинејџерите да напредуваат добро академски. Овие три групи можат да извршат притисок врз поединецот да се стреми кон совршенство, што е невозможна задача.

Конкуренцијата за места на колеџ, универзитет и/или работна сила доведе до поголем степен на притисок. Стремежот за академско совршенство може да резултира со негативни сили кои се применуваат на менталното здравје на тинејџерот.2Шаумберг, Кетрин и др. „Науката зад деветте вистини на Академијата за нарушувања во исхраната за нарушувањата во исхраната - PMC“. PubMed Central (PMC), 2 октомври 2017 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5711426.

Борба за совршенство

Многу родители вршат притисок врз своите деца да постигнат совршенство во нивните академски кариери. Без разлика дали станува збор за совршенство во училницата или во училишен спортски тим, младите луѓе може да се чувствуваат оптоварени и задушени од притисокот.3Блоџет Салафија, Елизабет Х., и сор. „Перцепција за причините за нарушувања во исхраната: Споредба на поединци со и без нарушувања во исхраната - весник за нарушувања во исхраната“. БиоМед Централ, 15 септември 2015 година, jeatdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40337-015-0069-8. Многу родители кои бараат совршенство од своите деца не биле совршени во нивните академски години. Ниту, пак, се совршени како возрасни, правејќи ја нивната желба за беспрекорна академска работа да биде лицемерна.

Неуспехот се користи за да се опише некој што не успеал. Сепак, зборот се фрла наоколу премногу често, оставајќи ги тинејџерите чувство дека успехот и неуспехот во животот се црно-бели. Има сиви зони во животот и едноставно да се биде несовршен не е сè, крај на успехот.

Академски успех и анксиозност

Стремежот за академски успех може да создаде анксиозност кај тинејџерите. Како што еден млад човек оди во средно училиште, притисокот да се постигне добро се зголемува. Можеби ќе сакаат да добијат универзитетска стипендија, одреден резултат од тестот за да влезат во престижен универзитет или да поминат добро на интервју за да добијат стажирање. Притисокот за постигнување на овие работи може да создаде анксиозност.4MedlinePlus. „Нарушувања во исхраната: MedlinePlus“. Нарушувања во исхраната: MedlinePlus, 16 јуни 2021 година, medlineplus.gov/eatingdisorders.html.

Перфекционизмот во детството може да предизвика нарушувања во исхраната како што поединците растат. Животот на една личност може многу да се промени со стремеж кон перфекционизам. Тие не знаат како да се справат со стресот и анксиозноста, а со тоа имаат лош однос со храната како исход. Може да се појават проблеми со менталното здравје и тие можат да бидат опасни по живот. Нарушувањата во исхраната, исто така, може да траат доживотно и како што тинејџерот станува возрасен, стануваат се поголеми поради уште поголем притисок што се доживува.5Дас, Џаи К., и сор. „Интервенции за ментално здравје на адолесцентите: Преглед на систематски прегледи - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5026677. Пристапено на 12 октомври 2022 година.

Врската помеѓу перфекционизмот и нарушувањата во исхраната

Постои заблуда дека нарушувањата во исхраната се развиваат затоа што поединецот сака да изгуби тежина. Нарушувањето во исхраната не секогаш доаѓа од некој што сака да намали неколку килограми. Перфекционизмот во академијата и нарушувањата во исхраната покажуваат како проблемите со менталното здравје можат да се развијат кај младите луѓе.

Нарушувањата во исхраната се развиваат од основните емоции, мисли и чувства. Тие ја поттикнуваат личноста да се однесува на одредени начини. На површината, повеќето луѓе би сметале дека нарушувањето во исхраната е поврзано со храната. Сепак, обично постојат основни прашања како што е притисокот на академско совршенство што создава нарушување во исхраната.6Хартас, Димитра. „Прелистувајте списанија по тема“. Прелистувајте списанија по тема, www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02671522.2019.1697734?journalCode=rred20. Пристапено на 12 октомври 2022 година.

Програмите за лекување им помагаат на поединците да ги третираат основните проблеми во нарушувањата во исхраната, а не само симптомите. Родителите можат да играат клучна улога во лекувањето на нарушувањето во исхраната предизвикано од перфекционизмот, објаснувајќи им на своите тинејџери дека неуспесите се случуваат во животот.7Орбен, Ејми и др. „Ефектите на социјалната депривација врз развојот на адолесцентите и менталното здравје - здравјето на децата и адолесцентите на Лансет“. Здравје на дете и адолесцент Лансет, 1 август 2020 година, www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(20)30186-3/fulltext. Дополнително, покажувањето на нивното дете дека академијата не мора да биде црно-бело може да направи чуда за менталното здравје на тинејџерот.

 

Претходно: Забележете ги знаците на компулсивно вежбање

Следна: Што всушност значи да се чувствувате дебело?

 • 1
  Рикани, Азадех А., и др. „Критика на литературата за етиологија на нарушувања во исхраната - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4117136. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 2
  Шаумберг, Кетрин и др. „Науката зад деветте вистини на Академијата за нарушувања во исхраната за нарушувањата во исхраната - PMC“. PubMed Central (PMC), 2 октомври 2017 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5711426.
 • 3
  Блоџет Салафија, Елизабет Х., и сор. „Перцепција за причините за нарушувања во исхраната: Споредба на поединци со и без нарушувања во исхраната - весник за нарушувања во исхраната“. БиоМед Централ, 15 септември 2015 година, jeatdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40337-015-0069-8.
 • 4
  MedlinePlus. „Нарушувања во исхраната: MedlinePlus“. Нарушувања во исхраната: MedlinePlus, 16 јуни 2021 година, medlineplus.gov/eatingdisorders.html.
 • 5
  Дас, Џаи К., и сор. „Интервенции за ментално здравје на адолесцентите: Преглед на систематски прегледи - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5026677. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 6
  Хартас, Димитра. „Прелистувајте списанија по тема“. Прелистувајте списанија по тема, www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02671522.2019.1697734?journalCode=rred20. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 7
  Орбен, Ејми и др. „Ефектите на социјалната депривација врз развојот на адолесцентите и менталното здравје - здравјето на децата и адолесцентите на Лансет“. Здравје на дете и адолесцент Лансет, 1 август 2020 година, www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(20)30186-3/fulltext.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.