Топ 10 опасни дроги

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

[popup_anything id="15369"]

Топ 10 опасни дроги

 

Да се ​​каже дека лековите се опасни е малку како да се каже дека водата е влажна - т.е. неверојатно очигледно. Сепак, различните видови на лекови делуваат на различни начини и имаат различни ефекти врз телото, особено кога се користат на долг рок.

 

Постојат многу начини да се квалификува што ја прави супстанцијата опасна, вклучувајќи ги краткорочните и долготрајните ефекти на лекот врз телото, активните фактори, бројот на регистрирани смртни случаи кои ги наведуваат лековите како причина и колку се опасни дрогите за корисникот во споредба со опасен корисникот е кон другите додека е под влијание. Не постои единствен начин да се определи во целост која е најопасната супстанција, сепак, што ја негира корисноста на горенаведените категории како мерки на ризик.

 

На пример, користењето на бројот на регистрирани смртни случаи како мерка е тешко, бидејќи легалните супстанции како алкохол или тутун се евидентираат во многу поголем број од нелегалните супстанции. И покрај неверодостојноста, експертите генерално се согласуваат дека најопасните дроги во светот имаат високи резултати во сите овие категории и дека исто така има повеќе фактори кои водат до предупредувањата за одредени лекови. За да помогнеме да се зголеми свеста за тоа кои дроги се сметаат за најопасни, составивме корисна листа на Топ 10 опасни дроги.

10-те најопасни дроги

 

  • 1. Алкохол; Легалните дроги можат да бидат поопасни од нелегалните дроги во многу случаи, бидејќи луѓето често ја поистоветуваат законитоста со безопасноста или со помали шанси за ризик. Најчестиот од нив е алкохолот, чие присуство во секојдневниот живот е толку нормализирано што често не го гледаме како опасност. Се користи поради неговата способност да ги намали нашите инхибиции, но е депресант, што значи дека го намалува нашето расположение кога сме под негово влијание. Алкохолот предизвикува сè, од нејасен говор до затемнување и кома, така што понекогаш може да биде тешко да се каже дали некој премногу конзумира, бидејќи толеранциите можат да бидат различни. Она што не е тешко е фактот дека приближно 88,000 Американци годишно умираат од причини поврзани со алкохолот – статистика која во комбинација со неговата нормализирање може да го направи алкохолот најопасен на оваа листа.

 

  • 2. Тутун/никотин: тутунот е водечка причина за превентивна инвалидност, болест и смрт во Соединетите Држави, според ЦДЦ, сепак го пушат речиси 40 милиони Американци годишно. Тоа е многу зависност и легално, но исто така е причина за многу болести како што се Хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ), мозочен удар, коронарна срцева болест и рак на белите дробови, при што само тутунот е причина за 90% од смртните случаи од рак на белите дробови.

 

  • 3. Фентанил: Фентанил е синтетички опиоид дизајниран да му помогне на телото да реагира на болка поинаку и е до 100 пати посилен од морфинот. Се користи за лекување на силни болки и се користи и како анестетик, но има и висока рекреативна вредност. Супстанција која создава голема зависност, Се смета дека фентанилот е огромен придонесувач за ширењето на опиоидната епидемија и често се произведува нелегално во многу форми, како што се преку инјектирање, шмркање или голтање

 

  • 4. Метамфетамини (мет): мет, или кристален мет, е стимуланс со неверојатно висока стапка на зависност. Мет е забележлив поради леснотијата на зависност и физичката трансформација што ја предизвикува кај корисникот: брзо губење на тежината, расипување на забите, инфекција на кожата и воодушевено расположение бидејќи го стимулира допаминот во мозокот на високо ниво кое трае неколку дена. Исто така лесно се прави со користење на предмети за домаќинството, обично се увезува или произведени нелегално.

 

  • 5. Хероин: Хероинот е еден од најпознатите синтетички опиоиди и исто така предизвикува голема зависност. Достапен е како бел прав или кафеав катран и создава ментална еуфорија кога се инјектира. Лесно создава зависност и тешко се откажува, со симптоми на повлекување, вклучувајќи желби и тешки екстремитети. Хероинот е водечка дрога во убивањето на зависниците, особено кога се комбинираат со супстанции како што се мет, фентанил или кокаин.

 

  • 6. Кокаин: Кокаинот е стимуланс со голема зависност, кој работи слично како хероинот со тоа што ослободува допамин во мозокот за да предизвика чувства на еуфорија, непобедливост, ексцитабилност, анксиозност, депресија и, на крајот, срцев удар, мозочен удар или смрт. Тоа е особено опасно кога се комбинира со фентанил.

 

  • 7. Оксикодон: аналгетик кој популарно се наоѓа во медицината за кашлица меѓу другите, Се смета дека оксикодонот е еден од најзлоупотребуваните лекови на рецепт, поради неговите ефекти на релаксација и еуфорија. Исто така, предизвикува супресија на кашлицата, олеснување на болката, респираторна депресија, бавен пулс, несвестица и сериозно оштетување на црниот дроб кога се злоупотребува. Ризикот од смрт од предозирање е многу поголем од другите на оваа листа, особено ако се комбинира со алкохол или ацетаминофен.

 

  • 8. Бензодиазепини: Бензодиазепини, како на пр Клонопин, Ксанакс, и Valium, се депресори на централниот нервен систем кои се користат за лекување на симптоми на одвикнување од алкохол, анксиозност, напади на паника и мускулни грчеви. Долготрајната злоупотреба може да предизвика нејасен говор, поспаност, конвулзии, забавено отчукување на срцето, отежнато дишење, слабост на екстремитетите и кома. Бидејќи ја забавуваат функцијата на мозокот, тие се многу опасни, а овој ризик се зголемува кога се комбинираат со алкохол или наркотици.

 

  • 9. Морфин: Морфинот, оригиналниот лек против болки, е опиоид кој, иако е неверојатно корисен, предизвикува и екстремна зависност. Ова го прави последно средство за ублажување на болката, а ЦДЦ постави внимателни упатства околу неговата употреба, особено затоа што се смета дека 1 од 4 пациенти развива зависност ако долгорочно користи морфин како ослободувач од болка. Може да предизвика губење на тежината, запек, низок апетит, зголемен шеќер во крвта и имунолошки проблеми, како и лесна зависност, и како таков има ужасни симптоми на повлекување.

 

  • 10. Марихуана: Спорно вклучување на листата на топ 10 опасни дроги бидејќи многумина често мислат дека е безопасна. Марихуаната е лесно зависен релаксант и може да го промени начинот на кој функционира нашиот мозок, правејќи нè зависни и намалувајќи ја нашата функционалност како резултат, што може да биде многу штетно долгорочно. Понови соеви како што се кршење и бришење восок честопати се стотици пати посилни од „традиционалната“ марихуана. Иако постојат спротивставени информации за тоа дали марихуаната може да доведе до проблеми како рак, леснотијата на зависност и долгорочните проблеми со меморијата и функционалноста може да предизвикаат когнитивни проблеми и намалена способност.

 

Важно е да се запамети дека ова се само некои од најчестите опасни дроги, дека овие не се единствените и дека секоја дрога може да биде опасна кога се злоупотребува во големи количини во подолг временски период.

 

За повеќе информации за третман на зависност, допрете до најдобрите светски рехабилитанти.

 

Претходно: Здив на скополамин ѓаволи

Следна: Долгорочни ефекти на Adderall

Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .