Што всушност значи да се чувствувате дебело?

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Се чувствувам дебело - што навистина значи да се чувствувам дебело?

Скролувајте низ популарната апликација за социјални медиуми Инстаграм и ќе најдете различни „експерти за губење на тежината“ кои ви објаснуваат како да изгубите тежина и да ја задржите. Повеќе пати отколку не, тие продаваат производ и дадените информации се далеку од она што би го понудил обучен медицински професионалец.1Извршниот директор на светот за најдобар магазин за рехабилитација, Александар Бентли. „Знаци на компулсивно вежбање и дисморфно нарушување на телото“. Најдобра рехабилитација во светот, 23 јуни 2020 година, worldsbest.rehab/compulsive-exercise. Социјалните мрежи и таканаречените експерти за слабеење предизвикаа наплив на поединци кои „се чувствуваат дебели“ и веруваат дека и тие треба да изгубат тежина, дури и ако нема тежина за губење.

Фразата „да се чувствувате дебело“ е онаа што често ја користат и мажите и жените за да го изразат начинот на кој тие се чувствуваат за нивните тела. Тоа е фраза која често ја користат жените и девојките и ги надминува етничките линии и култури. Искривената слика за телото е проблем што го имаат многу поединци во светот. Со популарноста на Instagram и другите апликации за социјални медиуми, изобличувањето на телото е се поголем проблем.

Искривувањето на сликата за телото може да резултира со нарушување во исхраната. Можеби познавате некој кој преминал од само искривена слика за своето тело до нарушување во исхраната. Но, како тие од само „се чувствуваат дебели“ да се борат со навика за нездрава храна?

Обликот на телото и губење на тежината при нарушувања во исхраната

„Чувството на маснотии“ е вообичаено прашање кај поединци на кои им се дијагностицирани нарушувања во исхраната како што се анорексија нервоза, булимија нервоза, орторексија, нарушување на прекумерната исхрана или дисморфно нарушување на телото. Се тврди дека овие лица „се чувствуваат дебели“ на поинтензивно ниво од другите. Истите поединци, исто така, можат да чувствуваат повисоки нивоа на вознемиреност во животот во подолг временски период во споредба со другите поединци.

Некој кој страда од нарушување во исхраната може да страда од различни компензаторни однесувања.2Извршниот директор на светот за најдобар магазин за рехабилитација, Александар Бентли. „Разбирање и лекување на нарушувањето во исхраната PICA“. Најдобра рехабилитација во светот, 1 јануари 2022 година, worldsbest.rehab/pica-eating-disorder. Компензаторното однесување е нездрава активност во која се занимаваат лицата со нарушување во исхраната за да надоместат за јадената храна. Активноста се прави за да се елиминира анксиозноста, чувството на вина и срамот што го имаат за храната. Компензаторните однесувања вклучуваат ограничување на внесот на храна и течности, прекумерно вежбање, прочистување, злоупотреба на лаксативи, самоповредување, опсесивно однесување и потенцијално самоубиство.

Зошто „се чувствувате дебело“?

„Да се ​​чувствувате дебело“ е преголема проценка на обликот на телото и тежината. Тоа е остра критика што создава многу рестриктивен режим на исхрана. Чувството на маснотии и диетата што се јавува потоа е циклус што може да се спореди со други нарушувања.

Исклучително е тешко да се скрши и на поединците кои страдаат од „чувство на дебелина“ може лесно да го зајакнат верувањето дека се со прекумерна тежина. Суровото верување дека поединецот има дека има прекумерна тежина, постојано ги турка да се стремат кон промени.

Една диета води кон друга диета. Ова е циклус на диети и опседнување со прекумерна тежина. Циклусите може да траат подолго со секоја нова диета, што го отежнува прекинот.

Постојат некои специфични знаци и симптоми што ги доживува лицето со негативна слика за телото. Знаците и симптомите може да вклучуваат:

 

 • постојано опсесивно испитување на сликата за себе кога се гледате во огледала
 • размислување амортизирање мисли за своето тело
 • често споредувајќи го обликот и големината на вашето тело со други луѓе
 • имајќи завидување на обликот на телото и тежината на пријателот
 • споредувајќи го вашето тело со телото на славна личност или друга личност во медиумите

Маснотиите не се чувство

Можеби е тешко да се реализира, но салото не е чувство. Важно е да се забележи дека личноста која има искривена слика за своето тело има подлабок проблем. Проблемот е многу поголем од само телото. Гледајќи подлабоко во животот на една личност, може да откриете дека тие се под стрес или загрижени за нешто во нивниот живот. Или можеби се преоптоварени или лути поради некој аспект што се случил.

Емоциите и чувствата што една личност ги доживува на друго место може да се прикачат на сликата на телото. Едно лице може да биде совршено здраво и да нема потреба од слабеење. Сепак, поради проблеми на друго место во нивниот живот, тие веруваат дека нешто не е во ред со нивното тело.3Vliet, Jolanda S. van, et al. „Чувството „премногу дебело“ наместо „премногу дебело“ ги зголемува навиките за нездрава исхрана кај адолесцентите - дури и кај момчињата - PMC. PubMed Central (PMC), 16 февруари 2016 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4759846.

„Да се ​​чувствувате дебело“ може да го одвлече вниманието од вистинските проблеми што ги доживувате. Можеби не сакате да ги чувствувате или да ги признаете вистинските емоции или проблеми. Затоа, резултатот е искривена слика за вашата тежина. За многу луѓе, тие го живеат животот оттргнати од нивните „вистински“ проблеми со тоа што „се чувствуваат дебели“ и се фокусираат на сликата за нивното тело.

Останувате заглавени во долгорочен менталитет за исхрана поради „чувството на масти“. Со фокусирање на сликата за вашето тело, не можете да ги решите вистинските проблеми во вашиот живот. Поправањето на обликот на телото или тежината нема да ве направи посреќни. Наместо тоа, тоа е привремено олеснување бидејќи вистинскиот проблем е многу подлабок.

Добивање помош за „да се чувствувате дебело“

Достапна е помош за да се стави крај на чувството на маснотија и да се фокусирате на причините. Како што беше изразено во оваа статија, чувството на маснотија не се сведува на храната, туку е резултат на нешто многу подлабоко. Терапијата е начин да ги отпакувате проблемите што ги имате во животот. Висококвалитетните сесии ќе ви овозможат да ги разберете основните проблеми што го предизвикале чувството на маснотија.

Специјалист за нарушувања во исхраната ќе ви помогне да ги откриете проблемите во игра. Ова е првиот чекор кон заздравување и целосно закрепнување. Вашиот терапевт може да користи неколку техники за да се фокусира на емоциите и чувствата што предизвикуваат нарушување на сликата за вашето тело. Можеби ќе ви биде побарано да направите дневник за да ги нагласите времињата во текот на денот кога се чувствувате дебело. Може да се користат и различни работни листови кои ќе ви овозможат да ги изразите своите чувства.

Во тераписките сесии, ќе можете да ги споделите вашите белешки. Отпакувањето на вашите чувства ви дава можност да добиете помош и да зборувате за проблемите што ги доживувате. Споделувањето ви овозможува да разговарате со други, можеби со некои поединци кои поминале низ слични искуства. Вие, терапевтот, може да користите и когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ), форма на терапија базирана на докази што се користи за решавање на нарушувања во исхраната.

Ако „се чувствувате дебело“, постојат начини да се стави крај на ова. Помош од обучен терапевт е првиот начин да се реши проблемот што го претставува чувството на маснотија. Прашањето е повеќе од проблем со храна или тежина, а откривањето на коренот на проблемот е најважно за лекување.

Да се ​​чувствувате дебело не е чувство | Керолин Ротштајн

Знаци на PICA нарушување во исхраната

Знаци на нарушување во исхраната Pica

Знаци за нарушување во исхраната кај тинејџерите

Знаци за нарушување во исхраната кај тинејџерите

Причини за уништување на масти и здравје за да се откажете од шеќерот

13 здравствени придобивки од откажувањето од шеќер

Дали нарушувањата во исхраната се нарушувања на мозокот?

Дали нарушувања во исхраната Нарушувања на мозокот

Рехабилитационен третман за нарушувања во исхраната

Дали рехабилитацијата е опција за третман на нарушувања во исхраната?

Врската помеѓу малтретирањето и нарушувањата во исхраната

Силеџиство и нарушувања во исхраната

Зголемување на случаи на бигорексија

Разбирање на Бигорексија

Знаци на компулсивно вежбање

Забележете ги знаците на компулсивно вежбање

Најдобрите светски рехабилитации за ментално здравје

Најдобра рехабилитација во светот

 

Претходно: Академско совршенство и нарушувања во исхраната

Следна: Замена на алкохол со шеќер во закрепнување

 • 1
  Извршниот директор на светот за најдобар магазин за рехабилитација, Александар Бентли. „Знаци на компулсивно вежбање и дисморфно нарушување на телото“. Најдобра рехабилитација во светот, 23 јуни 2020 година, worldsbest.rehab/compulsive-exercise.
 • 2
  Извршниот директор на светот за најдобар магазин за рехабилитација, Александар Бентли. „Разбирање и лекување на нарушувањето во исхраната PICA“. Најдобра рехабилитација во светот, 1 јануари 2022 година, worldsbest.rehab/pica-eating-disorder.
 • 3
  Vliet, Jolanda S. van, et al. „Чувството „премногу дебело“ наместо „премногу дебело“ ги зголемува навиките за нездрава исхрана кај адолесцентите - дури и кај момчињата - PMC. PubMed Central (PMC), 16 февруари 2016 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4759846.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.