Напишано од Пин Нг

Изменето од Мајкл Пор

разгледани од страна на Александар Бентли

Пребарајте центри за рехабилитација во Оман - Интерактивна карта

ЛЕК БЛАГОСТОЈБА

Remedy Wellbeing - луксузна рехабилитација во Оман

 

Дали сте во момент кога знаете дека вашиот живот мора да се промени? Дали барате повеќе мир, исполнетост и чувство за цел? Remedy Wellbeing постои за да ви помогне да најдете спокојство според вашите највисоки вредности, без оглед на тоа. Без стрес, третмани за емоционална, физичка и психолошка благосостојба без осудување. Remedy Wellbeing поддржува широк спектар на здравствени проблеми за Оман, вклучувајќи зависности, анксиозност, несоница, депресија, исцрпеност, траума, губење на тежината, подмладување и анти-стареење, како и биохемиска реставрација и хранлива рамнотежа.

 

Специјализации | Исцрпеност, алкохол, траума, супстанција, анксиозност, депресија, животна криза со коцкање, престанок со пушење, зависност од процеси

 

Целосна онлајн програма | The REMEDY @ Home е месечна програма со инвестиција помеѓу 45.000 американски долари и 75.000 долари месечно

 

Програмата за потпис за благосостојба на лекот | Дизајниран за максимална флексибилност на интернет околу потребите на своите клиенти, од 18.000 американски долари месечно

 

Целосен станбен концепт | ЛЕК трошоци од 304,000 американски долари неделно

Центрите за рехабилитација во Оман

 

И покрај строгите закони на Оман за консумирање и продажба на дрога и алкохол, проблемите со злоупотреба и зависност опстојуваат низ целата земја. Иако оманскиот закон не прави разлика помеѓу лесни и тешки дроги, и фатените може да бидат осудени на затвор или смртна казна.

 

Покрај тоа, жителите бараат дозвола да пијат алкохол во своите домови и не смеат да пијат надвор на јавни места (освен во дозволени хотели и ресторани). Ал-Арабија известува дека имало и повик за целосна забрана на алкохолот, иако тоа допрва треба да го спроведе националната влада.

 

Поради неговата табу природа и фактот дека тоа е само област во развој на здравствената заштита, има малку конкретни бројки за бројот на луѓе кои користат дрога и алкохол во Оман. Сепак, постојат одредени статистички податоци за бројот на случаи на злоупотреба. На пример, СЗО проценува дека во 2004 година, 0.37% и 0.02% од мажите страдале од нарушувања на употребата на алкохол и дрога, соодветно.

 

Во 2017 година, центрите за третман на дрога во Оман примија 502 лица со зависност од алкохол и 1,500 лица со употреба на дрога и зависност од дрога. Y Oman известува дека тоа е единствениот центар за рехабилитација во земјата, истакнувајќи дека бројките се само случаи на лекување познати таму. Всушност, личната болка може да биде поголема. Помеѓу 2006 и 2016 година, Министерството за здравство на Оман официјално регистрирало 2,547 случаи на злоупотреба на алкохол, многу помалку од она што го пријавиле центрите за одвикнување од дрога (околу 70 годишно).

 

Со постојаното зголемување на бројот на нарушувања поврзани со алкохол и дрога во земјата, оманските политичари и здравствените работници изразија загриженост, велејќи дека се потребни повеќе опции за третман. Gulf News пишува дека министерот за здравство д-р Ахмад бин Мохамад Ал Саиди рече дека земјата треба да изгради центри за рехабилитација од дрога во сите 11 гувернери. Во тоа време, болницата Ибн Сина беше единствената установа во Оман и лекуваше вкупно 3,651 зависник од дрога во 2011 година.

 

Тој презентираше петгодишен план за развој на болници и центри за лекување низ земјата. Во 2017 година, како одговор на зголемената зависност од дрога, владата презеде повеќе обврски за справување со растечкиот проблем.

 

Кога станува збор за алкохолизмот, центрите за лекување наркотици се единствената опција со години. Меѓутоа, во 2014 година, Oman Petroleum Development Corporation објави дека ќе изгради центар за рехабилитација од дрога и алкохол во Ал Амерата како дел од програмата за корпоративна општествена одговорност. Иако ова ќе помогне да се додаде на 4% зголемување на бројот на случаи поврзани со алкохол во Оман од 2010 година, треба да се направи повеќе. Иако Оман има умерени нивоа на злоупотреба на дрога и алкохол, не е изненадувачки што некои луѓе избираат да се рехабилитираат во странство.

 

Со ограничен капацитет во новонастанатиот сектор за ментално здравје во земјата, тешко е да се најдат меѓународни стандарди за грижа. Тоа значи, освен ако некое лице не се регистрира за одмор кој нуди затскриено и мирно опкружување, опремено со најсовремена опрема и искусен тим од медицински персонал, што ќе им овозможи на Омани совршена можност да се ослободи од зависноста во средина специјално дизајнирана за оваа цел.

Најдобра рехабилитација во Оман

 

Worlds Best Rehabs ги содржи најдобрите и најуспешните капацитети за третман на зависност во Оман и нашите стручни уредници ја избираат секоја рехабилитација врз основа на капацитети, начин на лекување, стапка на успех, однос на клинички персонал и клиент, посветеност на последователна грижа и долгорочно закрепнување и севкупно вредност. Најпопуларната рехабилитација за Омански is Обнова на физисот.

 

Зависност во Оман

 

Според Дијагностичкиот и статистички прирачник за ментални нарушувања (ДСМ), Зависноста во Оман се дијагностицира на спектар од единаесет критериуми, вклучувајќи:

 

 • Недостаток на контрола
 • Желба да се откажете, но не може
 • Трошете многу време обидувајќи се да ја добиете супстанцијата
 • cravings
 • Недостаток на одговорност
 • Проблеми со врските
 • Губење интерес
 • Опасна употреба
 • Влошување на ситуации
 • Толеранција
 • Повлекување

 

Тежината се одредува според тоа колку критериуми исполнувате. На пример, ако два до три од критериумите важат за вас, ќе имате благо нарушување на употребата на супстанции. Но, дури и ако имате блага дијагноза, сепак треба да побарате помош од квалификувани професионалци.

 

Одење на рехабилитација во Оман

 

Злоупотребата на супстанции и истовремените нарушувања на менталното здравје се одговорни за стотици илјади смртни случаи на глобално ниво, иако кога станува збор за зависноста може да се покаже многу тешко да се признае дека постои проблем.

 

Како општ водич, ако злоупотребата на супстанции и однесувањето на зависност предизвикуваат негативен ефект врз кој било аспект од вашиот живот, тогаш време е да размислите за период на рехабилитација и закрепнување. Ако се прашувате дали можеби ви треба помош за рехабилитација на вашиот живот, тогаш многу е веројатно дека ви треба, особено ако вашите грижи се поврзани со алкохол, опиоиди или која било друга психоактивна супстанција.

 

Стационарна против амбулантска рехабилитација во Оман

 

Откако ќе се донесе одлука за преземање период на рехабилитација, една од првите одлуки ќе биде да се избере помеѓу стационарна рехабилитација или амбулантско лекување. На Најдобра рехабилитација во светот ние сме цврсти застапници на моделите на стационарно лекување, со оглед на поголемите шанси за долгорочно целосно закрепнување.

 

Статистички, оние кои избираат резиденцијален третман во 48-дневни, 60-дневни или 90-дневни програми имаат поголеми шанси за долгорочен успех. Моделот на рехабилитација од 28 дена исто така може да биде успешен, иако запомнете дека ако 28-те дена вклучуваат период на медицинска детоксикација, тогаш вкупниот број на „терапевтски денови“ значително ќе се намали. Токму поради оваа причина, многу рехабилитатори во Оман имаат опции за нега после нега или секундарен третман за да му помогнат на клиентот да се реинтегрира во нивниот нов живот во закрепнување.

 

Злоупотребата на алкохол и супстанции е еден од најголемите убијци во светот со речиси 3 милиони смртни случаи кои директно се припишуваат годишно и безброј повеќе неприпишани. Дури и со овие факти, таа останува онаа со најмногу стигма. Worlds Best Rehab е дизајниран да им помогне на луѓето да направат информиран избор за висококвалитетен третман за закрепнување од опасна по живот состојба.

 

Рехабилитација за детоксикација во Оман

 

Првата фаза од стационарната рехабилитација во Оман обично започнува со детоксикација и фазата на детоксикација на опоравување е таа што ги претставува најбруталните физички симптоми на зависност. Детоксикацијата може да се изврши во домашна средина за детоксикација под медицински надзор, иако тоа мора да биде под водство и насоки на лекар од Оман за рехабилитација.

 

Лошо менаџирана детоксикација може да биде фатална како потенцијално опасни по живот ефекти од ненадејно откажување (повлекувањето) од злоупотреба на алкохол и супстанции може да биде многу сериозно.

 

За многу луѓе е најбезбедно и подобро да се детоксицира под медицински надзор во установа за рехабилитација.

 

Фази на рехабилитација во Оман

 

По успешната детоксикација, терапевтските напори започнуваат сериозно во изборната рехабилитација во Оман за да се решат основните симптоми и катализатори кои водат до злоупотреба на супстанции и нарушување во однесувањето. За време на стационарната рехабилитација во Оман, оваа фаза на закрепнување вклучува терапија, советување, поддршка од врсници и медицинска нега доколку е потребно.

 

Дополнително, во оваа фаза може да се применат многу холистички и нутриционистички терапии, вклучувајќи нутритивна рехабилитација, биохемиска реставрација, терапија со коњи, уметничка терапија, јога, вежбање и голем број локални и меѓународни техники.

 

Процес за прием за рехабилитација во Оман

 

Постојат многу различни начини за рехабилитација во Оман и ние сè уште веруваме дека директното допирање до центрите за рехабилитација и третман е најдобриот начин.

 

Може да ве упати вашиот лекарски специјалист или интервенционист, но се исплати да прашате дали тој лекар или упатувач ќе добие провизија за вашиот прием. Бидете сигурни дека нема да ја прифатите првата препорака за установа за рехабилитација во Оман и проверете ја нашата целосна листа на избрани и стручно проверени објекти во Оман.

 

Од правење на првичното барање до Оман Рехабилитација, нашите истакнати центри за третман ќе работат со вас за да ја разберете природата на состојбата на клиентите и да процените дали нивните модели на установа или третман најдобро одговараат на индивидуалните потреби и барања. Честопати, клиентот ќе биде сместен надвор од државата или навистина на меѓународно ниво, а тимот за рехабилитација ќе работи тесно заедно со други медицински и трезвени транспортни агенции за да обезбеди безбеден и безбеден транспортен пат до прием.

 

Трошоци за рехабилитација во Оман

 

Рехабилитацијата во Оман може да чини помеѓу 65,000 и 304,000 долари неделно во зависност од индивидуалната рехабилитација.

 

Опции за амбулантска рехабилитација во Оман

 

Амбулантскиот третман варира во должина, во зависност од специфичните потреби на пациентот и може да бара 13-26 часа учество во третманот неделно и може да трае од 3 до 12 месеци. Амбулантскиот третман во Оман може да биде успешен, за тоа нема сомнеж. Иако многу пациенти треба да се осврнат на огромни резерви на само-мотивација и самодисциплина за целосно да се опорават. И за време на активна зависност, таквите резерви генерално се исцрпени низ самиот циклус на зависност што го наведува пациентот или нивните најблиски да ја разгледаат рехабилитацијата во Оман како единствена опција.

 

Двојна дијагноза во Оман

 

Двојна дијагноза: Во Оман, терминот двојна дијагноза се однесува на психијатриско нарушување и зависно однесување. Двојната дијагноза овозможува третман на истовремени проблеми со менталното здравје заедно со други индивидуализирани методи на лекување.

 

Биохемиска реставрација во Оман

 

Рехабилитантите во Оман ја прифатија важноста на биохемиската реставрација во изминатата деценија, во согласност со општата еволуција на овој динамичен пристап кон лекувањето на зависноста на глобално ниво. Биохемиската реставрација во Оман ги анализира и третира биохемиските нерамнотежи во телото што го прават лицето повеќе склоно кон зависност. Лабораториско тестирање и крвна работа за да се идентификуваат биохемиските нерамнотежи како што се нивото на хормони, невротрансмитери, аминокиселини и недостатоци на хранливи материи додека се проверува присуството на тешки метали и токсичност.

 

Секундарна рехабилитација во Оман

 

Рехабилитацијата за секундарна нега ги зацврстува животните вештини потребни за закрепнување во многу подолг период отколку што традиционално би било изводливо во установа за примарна здравствена заштита. Овие програми наменети за продолжена изложеност и животни вештини им овозможуваат на клиентите да работат со нивниот секојдневен живот и да останат во конструктивен систем во текот на долг временски период, што е универзално клучот за одржливо закрепнување.

 

Наводи: Рехабилитација во Оман

 

Mathews-Larson, J., & Parker, RA (1987). Третман на алкохолизам со биохемиска реставрација како главна компонента. Меѓународен весник за биосоцијални истражувања, 9(1), 92-104.

Хана Ричи и Макс Розер (2019) - „Употреба на дрога“. Објавено онлајн на OurWorldInData.org. Преземено од: https://ourworldindata.org/drug-use' [Онлајн ресурси]

Тешко оштетување на белата маса при дефицит на SHANK3: човечка и преведувачка студија (2019)

 

Користена литература: Оман Рехабс

 

Најновата студија може да се најде на веб-страницата на Lancet овде: TheLancet.com/GBD

Студијата од 2017 година беше објавена како GBD 2017 Risk Factor Collaborators – „Глобална, регионална и национална компаративна проценка на ризик од 84 бихејвиорални, еколошки и професионални и метаболички ризици или групи на ризици за 195 земји и територии, 1990-2017: систематска анализа за Студијата за глобалниот товар на болести 2017“ и е онлајн овде.

 

Дополнителни насоки и поддршка

 

 • информации: Упатство и поддршка за лекување. Специфични водичи за тинејџери, млади и возрасни, како и оние кои се обидуваат да поддржат некој со нарушување на употребата на дрога.
 • Географска покриеност: Универзално водство; Третман со седиште во САД
 • Достапно на: https://www.drugabuse.gov/related-topics/treatment

 

Детали за авторот:

Автор: Зара Смит, уредник @ Worlds Best Rehab

Наслов: Рехабилитација во Оман

Име на бизнисот: Worlds Best Rehab

Адреса: Камден деловен центар, 468 North Camden Drive, Беверли Хилс, Калифорнија, 90210. САД

Телефонски број: +1 424 653 6860

Опис: Дефинитивен водич за најдобрите светски рехабилитанти

Клучни зборови: Рехабилитација во Оман / Луксузна рехабилитација / Најдобра рехабилитација во светот

ИД на пошта: [заштитена по е-пошта]

Уреднички политики

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.