Како природно да го зголемите допаминот

Како природно да го зголемите допаминот

автор: Филипа Голд  Уредник: Александар Бентли  Ревидирани: Метју Ајдл
Заработка: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Како природно да го зголемите допаминот

 

Прошетката низ вашата локална аптека најверојатно ќе ве наведе да најдете додатоци кои ветуваат дека ќе го зголемат нивото на енергија и ќе го подобрат вашето расположение. Иако некои од овие додатоци можеби се тестирани, нема докази дека многу од нив навистина делуваат.

 

Има многу луѓе кои купуваат суплементи за да го зголемат нивото на допамин, но исто толку и поединци бараат природни начини да ги подобрат нивните нивоа на хемикалија.

 

Допаминот е еден од оние главни зборови што моментално ги користат медиумите и маркетерите за да продаваат производи. Веројатно веќе знаете дека допаминот е важен. Сепак, можеби не сфаќате дека можете да ги зголемите нивоата на допамин природно и без да земате додатоци создадени во лабораторија.

 

Учењето природно да го зголемувате нивото на допамин може да ви го промени животот. Заедно со зголемената благосостојба и енергијата, подобрените нивоа на допамин можат да помогнат во вашата концентрација, добри навики и расположение. Исто така, може да ви помогне да најдете ослободување од симптоми на депресија.

 

Во однос на успешното закрепнување од зависноста, учењето како да се зголеми допаминот природно, без потреба од лекови може да биде разликата помеѓу трезвеноста и релапсот11.М. Briguglio и B. Dell'Osso, Dietary Neurotransmitters: A Narrative Review on Current Knowledge – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986471/. Навистина, многу стратегии за превенција од релапс вклучуваат работа на зголемување на допаминот природно, без потреба од додатоци или апчиња.

 

Што е допамин?

 

Допаминот е хемиски гласник лоциран во мозокот. Хемикалијата е од суштинско значење за различни функции, вклучувајќи меморија, однесување, движење, мотивација, сон и расположение. Допаминот е наградниот систем на мозокот. Ако учествувате во корисно однесување, допаминот ве наградува и ве мотивира да продолжите со истото однесување.

 

На пример, ако правите нешто пријатно, допаминот се ослободува во вашиот мозок. Наградата од допамин ќе ве поттикне повторно да ја правите истата активност бидејќи се чувствувавте добро. За жал, допаминот може да се ослободи од алкохол и/или дрога. Тоа е поврзано и со зависноста.

 

Ако имате ниски нивоа на допамин, може да страдате од зависност, депресија, Паркинсонова болест и шизофренија. Освен тоа, би можеле да бидете немотивирани, да се борите да се концентрирате и да бидете апатични22. HJ Olguín, Улогата на допаминот и неговата дисфункција како последица на оксидативниот стрес – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684895/.

 

Симптомите на ниско ниво на допамин вклучуваат:

 

 • ниско либидо
 • Мускулна вкочанетост
 • Несоница
 • Нема мотивација
 • Замор / замор
 • Недостаток на внимание
 • Апатија
 • Безбројност

Како работи допаминот?

 

Повеќето природно произведен допамин се создава во вашиот среден мозок. Оттаму, тој се дистрибуира до различни делови на мозокот. Медицинскиот збор сè уште не е сигурен како допаминот работи во мозокот. Допаминот има четири главни патишта во внатрешноста на мозокот. Секоја патека контролира различен телесен процес. Три од патиштата се патишта за награда во телото.

 

Ниските нивоа на допамин се предизвикани од различни аспекти

 

Може да страдате од низок допамин поради:

 

 • Медицински состојби како шизофренија, Паркинсонова болест, депресија и биполарно растројство
 • Злоупотреба на супстанции и зависност
 • Лошата исхрана со несоодветни хранливи материи за здравјето на мозокот
 • Проблеми со вагусниот нерв
 • Одредени лекови како антидепресиви и антипсихотични лекови може да го запрат производството на допамин
 • Флуктуации на габапентин
 • Синдроми на серотонин

Зголемување на вашиот допамин природно

 

Допаминот ја зајакнува вашата желба да правите активности кои создаваат чувство на задоволство. Ова може да биде позитивно и негативно. Може да имате премногу допамин. Премногу од хемикалиите го забавуваат производството на допамин во вашиот мозок. Вие исто така може да изградите толеранција кон допамин. Ова е причината зошто зависноста се влошува. Расте толеранција кон допамин; затоа, мора да ја зголемите дозата на вашиот лек или алкохол по избор.

 

Можете природно да ги зголемите нивоата на допамин со учество во активности. Овие активности ви даваат шанса да ги зголемите нивоата на допамин и да ја подобрите благосостојбата. Значи, како природно да ги зголемите нивоата на допамин?

 

Имајте здрава исхрана

 

Здравата исхрана може да го зголеми нивото на допамин. Храната како бадеми, јајца, риба и пилешко содржи тирозин и е одлична за зголемување на допаминот. Тирозин е амино киселина која природно се наоѓа во телото. Допаминот се создава со употреба на тирозин и се наоѓа во храна богата со протеини.

 

Јогуртот и кефирот можат да го зголемат производството на допамин. Кафето исто така може да го зајакне вашиот допамин, но нивото се намалува по неговото конзумирање. Пијалоците како кафето можат да создадат зависност од кофеин.

 

Спијам

 

Несоодветното количество сон може да предизвика намалување на нивото на допамин. Важно е да спиете доволно секоја вечер за да бидете здрави. Во просек, возрасните треба да добијат седум часа или повеќе секоја вечер. Ако не спиете доволно ноќе, може да бидат засегнати вашите допамински рецептори. Недостатокот од сон може да предизвика потиснување на допаминските рецептори.

 

Вежба

 

Редовното вежбање не само што го подобрува вашето тело, туку го подобрува и вашето ментално здравје. Вежбањето на редовна основа го зголемува нивото на допамин. Нивото на допамин се зголемува кога вежбате. По вежбањето, многу луѓе се чувствуваат „високо“. Ова може да се должи на зголеменото ниво на допамин.

 

Слушам музика

 

Музиката има способност да ја подобри вашата мотивација. Со слушање на вашите омилени песни, можете да го подобрите нивото на допамин. Истражувањето покажа дека слушањето на вашите омилени песни може да доведе до ослободување на допамин во мозокот.

 

Мисленост и медитација

 

Внимателноста и медитацијата се алатки кои се користат со векови. И двете имаат значително влијание врз менталното здравје. Утврдено е дека медитацијата го зголемува нивото на допамин.

 

Намалете го преработениот шеќер

 

Содата и бонбоните содржат преработен шеќер. Преработениот шеќер има способност да го подобри вашето ниво на допамин, но овие зголемувања се привремени. Покрај тоа, зголемувањето е вештачко. Конзумирањето преработен шеќер може брзо да направи да се чувствувате одлично, но ќе се срушите по ненадејната восхит. Откако ќе слезете, веројатно ќе се чувствувате очајно.

 

Со исклучување на преработените шеќери, вашето тело нема да доживее вештачко зголемување на допаминот. Затоа, нема да доживеете падови откако ќе помине нивото на шеќер. Покрај тоа, нема да станете зависни од шеќер.

 

Елиминирајте го стресот

 

Стресот може да предизвика намалување на нивото на допамин. Ако можете да го контролирате или елиминирате количеството на стрес во вашиот живот, можете да го подобрите нивото на допамин. Постојат активности во кои можете да учествувате за да ја намалите количината на стрес во вашиот живот. Активностите како што се медитација и вежбање може да го намалат стресот што го доживувате. Исто така, помага да се обидете да го ограничите негативното размислување и преживување.

 

Земете малку сонце

 

Недостатокот на сончева светлина може да доведе до лошо ментално здравје и лошо расположение. Можеби дури и ќе доживеете сезонско афективно растројство (САД), што е состојба која погодува околу 10 милиони мажи и жени во Америка.

 

Само 20 минути сончева светлина дневно на вашата кожа може да го подобри вашето ментално здравје. Со добивање сончева светлина наутро или доцна попладне, можете значително да го подобрите вашето ментално здравје благодарение на зголемените нивоа на допамин.

 

Можете да го зголемите нивото на допамин природно со правење неколку промени во вашиот ден. Промената на вашиот ден и додавањето на овие здрави рутини може да биде разликата што ви треба за да го зголемите нивото на допамин.

 

Претходно: Врска помеѓу порнографија и депресија

Следна: Разбирање на сезонската депресија

 • 1
  1.М. Briguglio и B. Dell'Osso, Dietary Neurotransmitters: A Narrative Review on Current Knowledge – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986471/
 • 2
  2. HJ Olguín, Улогата на допаминот и неговата дисфункција како последица на оксидативниот стрес – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684895/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.