ДНК тест за зависност

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

ДНК тест за зависност

 

Како што се подобрува разбирањето и на зависноста и на генетиката, можноста за ДНК тест за зависност е нешто што многумина го сметаат за многу реално. Исто како што физичките особини како бојата на косата и физичките болести како срцевите заболувања можат да се појават во семејствата, идентификувана е семејна предиспозиција за зависност1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3506170/.

 

Тешкотијата, се разбира, се сведува на аргументот на природата v. негува; ако некој порасне со родител алкохоличар, дали неговите гени или неговото воспитување ќе доведат до тоа да стане алкохоличар?

 

Не е тешко да се најдат примери за поддршка на речиси секое гледиште во дебатата за природата v. негува. Има многу зависници од семејства без историја на зависност, и многу кои никогаш не претрпеле зависност и покрај проблематичната семејна историја. Возачите зад зависноста се комплицирани и истражувањето се движи кон одговорот дека тоа не е резултат само на природата или негувањето, туку на природата. негуваат.

 

Епигенетика - како околината ја обликува нашата ДНК

 

Епигенетиката е област на науката која разгледува како околината ја обликува нашата ДНК, или поточно како нашата ДНК се изразува. Концептот е релативно едноставен, дека иако нашата ДНК е непроменлива, таа може да има различни изрази во зависност од нашата околина. Во некои ситуации, на пример, едно лице може да произведе различни пропорции на производи од ДНК, како што се протеини кои се поврзани со зависност21.К. Блум, Придобивките од оценката за ризик од генетска зависност (GARSTM) Тестирање во нарушување на употребата на супстанции (SUD) – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6128289/.

 

Ова може да објасни зошто некои не растат за да станат зависници, но други развиваат зависност подоцна во животот; тие реагираат исто толку на нивната околина колку што се нивно генетско наследство.

 

Комплексноста на генетиката значи дека сè уште правиме откритија. Човечка ДНК секвенца содржи речиси три милијарди базни парови, или кои 99.9% се идентични кај секој човек, но тоа сепак остава три милиони потенцијални разлики и многу од нив ќе комуницираат. Така, додека гените кои го обликуваат физичкиот изглед можеби нема да имаат влијание врз зависноста, оние кои влијаат на вашето ментално здравје и функција може. Вашата генетска предиспозиција за работи како стрес и депресија може да има влијание врз тоа дали ќе станете зависни.

Гени за зависност

 

Досега се откриени најмалку 10 генетски варијации кои се чини дека имаат директна врска со зависноста. Повеќето од нив се поврзани со патишта поврзани со допамин во мозокот. Ова е во согласност со развојната наука за зависноста која е фокусирана на тоа како мозокот ги преживува патиштата за наградување за да предизвика зависност32.C. Пимс, Вашите гени и зависност – Харвардско здравје, Харвардско здравје.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.health.harvard.edu/blog/your-genes-and-addiction-2019012815730.

 

Користењето на ДНК тест за зависност кој ги бара овие генетски маркери може да сугерира дали поединецот е подложен на зависност. Сепак, како само 10 од трите милијарди базни парови во нивната ДНК, сè уште постои дебата за точното влијание на нив. И тоа е дури пред да размислите за речиси бесконечната разновидност на фактори на животната средина.

Колку е корисен ДНК тест за зависност

 

Доколку ДНК-тестот сугерираше повисоко ризик од зависност, постојат неколку чекори што може да ги преземе поединецот. Признавајќи го повисокиот генетски ризик, тие би можеле да се обидат да ја ублажат својата предиспозиција со контролирање на факторите на животната средина.

 

Можеби најважниот чекор би бил грижата за себе. Постои корелација помеѓу работи како лошо ментално здравје и стрес и зависност. Преземањето дополнителни чекори за да бидете свесни за какви било проблеми и нивното навремено решавање може да помогне, на пример, со избегнување на искушението да се самолекувате за да се справите со депресијата, но наместо тоа, веднаш побарајте стручна помош.

 

Исто така, би можело да биде разумно да се избегнат потенцијални зависности и ситуации кои би можеле да ги содржат. Ова може да значи избегнување социјални ситуации каде што има рекреативна употреба на дрога или ограничување на внесот на алкохол кога се надвор.

 

Сепак, некои истражувања покажаа дека знаењето обезбедено со ДНК тест за зависност може да не биде корисно. Истражувањата покажаа дека, кога им биле презентирани информациите, примателите покажале зголемено ниво на негативност и чувство на губење контрола.

 

За некои, зависноста се пресели од апстрактна можност на нешто што беше веројатно, па дури и сигурно. Не е тешко да се види како таквото чувство на фатализам може да доведе до зависности што немаше да се случат доколку останеа неуки.

Алтернативи на ДНК тестовите за зависност

 

Постојат многу фактори кои можат да предупредат на поголема предиспозиција за зависност без да се направи ДНК тест. Најочигледна е семејната историја на зависност, а оние со таква историја можеби ќе сакаат да се грижат за супстанците и однесувањата кои предизвикуваат зависност. Ова може да значи апстиненција или преиспитување мотиви кога учествувате во активност која предизвикува зависност.

 

Менталното здравје исто така може да укаже на ризик од зависност. Не е јасно дали ова е поради поврзаноста помеѓу менталното здравје и зависноста или едноставно поради тоа што лошото ментално здравје може да резултира со зависни однесувања како форма на самолекување. Повторно, корисно е за секој што има проблеми со менталното здравје да остане свесен за причините и мотивите зад какви било активности кои потенцијално предизвикуваат зависност што ги преземаат.

 

Конечно, постојат некои физички индиции во науката за зависноста. Способноста на телото да ги метаболизира лековите ќе влијае на однесувањето. Источноазијците, на пример, генерално се побавни во преработката на алкохол, што резултира со полоши последователни ефекти и, пак, ја намалува преваленцата на злоупотреба на алкохол. Да не страдате од мамурлак или негативни ефекти од некој лек, може да биде знак за ограничување на внесот, наместо да уживате до прекумерно.

Иднина за ДНК тестирање и зависност

 

Тешко е да се заклучи дека моментално има некаква вредност во ДНК-тестирањето за зависност. Едноставно има премногу други гени и фактори за резултатите да бидат значајни. Навистина, доказите сугерираат дека психолошкиот ефект врз однесувањето може многу да ги надмине придобивките што ги носи знаењето. Наместо тоа, подобро е да се постапува според информациите што се полесно достапни, како семејната историја и околината.

 

Меѓутоа, како што науката напредува, веројатно е дека на крајот ќе постои позначаен тест. Можеби првото место што ќе се користи и корисно е да помогне во информирањето на медицинскиот третман. Подоброто разбирање на предиспозицијата на поединецот за зависност може да помогне да се одреди медицинскиот третман, соодветно да се прошират или стеснуваат опциите за лекови.

 

ДНК тестовите за зависност не се сосема подготвени за широка употреба. И дури и кога ќе се подобрат, тие само ќе можат да укажат на предиспозиција, а не да ја предвидат иднината. За повеќето луѓе, сите информации што им се потребни ќе дојдат од она што веќе го знаат за своето семејство и од сопственото искуство.

 

Претходно: Наука за зависности

Следно: Зависност и третман од декседрин

  • 1
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3506170/
  • 2
    1.К. Блум, Придобивките од оценката за ризик од генетска зависност (GARSTM) Тестирање во нарушување на употребата на супстанции (SUD) – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6128289/
  • 3
    2.C. Пимс, Вашите гени и зависност – Харвардско здравје, Харвардско здравје.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.health.harvard.edu/blog/your-genes-and-addiction-2019012815730
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.