Напишано од Пин Нг

Изменето од Мајкл Пор

разгледани од страна на Александар Бентли

Пребарајте центри за рехабилитација во Белгија - Интерактивна карта

Центри за рехабилитација во Белгија

Според белгискиот извештај за дрога, 10.1% од младите на возраст од 15 до 34 години користат канабис, 0.8% екстази, 0.5% амфетамини и 0.9% кокаин. Во Белгија, канабисот сочинувал 35% од сите учесници во третманот, амфетамините 9%, кокаинот 25%, хероинот 19% и уште 13%.

ЛЕК БЛАГОСТОЈБА

ЛЕК благосостојба - луксузна рехабилитација во Белгија

 

Дали сте во момент кога знаете дека вашиот живот мора да се промени? Дали барате повеќе мир, исполнетост и чувство за цел? ЛЕК Благосостојбата постои за да им помогне на Белгијците да најдат спокојство според вашите највисоки вредности, какви и да се тие вредности. Без стрес, третмани за емоционална, физичка и психолошка благосостојба без осудување. РЕМЕД Благосостојбата поддржува широк спектар на здравствени проблеми за Белгијците, вклучувајќи зависности, анксиозност, несоница, депресија, исцрпеност, траума, губење на тежината, подмладување и анти-стареење, како и биохемиска реставрација и хранлива рамнотежа.

Специјализации | Исцрпеност, алкохол, траума, супстанција, анксиозност, депресија, животна криза со коцкање, престанок со пушење, зависност од процеси

 

Целосна онлајн програма | The REMEDY @ Home е месечна програма со инвестиција помеѓу 45.000 и 75.000 американски долари месечно

 

Програмата за потпис за благосостојба на лекот | Дизајниран за максимална флексибилност на интернет околу потребите на своите клиенти, од 18.000 американски долари месечно

 

Целосен станбен концепт | РЕМЕДИТ чини од 304,000 УСД неделно

Betterhelp Counselling - ниска цена алтернатива за присуство на приватна рехабилитација во Белгија

Betterhelp означува многу полиња за поединци во Белгија кои бараат помош од квалификувани советници. Платформата им овозможува на корисниците да се поврзат со терапевти во Белгија во ваша близина кои можат да помогнат со различни прашања како што се анксиозност, депресија и многу повеќе.

 

Покрај тоа, Betterhelp во Белгија обезбедува часови и семинари заедно со редовни тераписки сесии еден-на-еден. Овие сесии имаат за цел да им помогнат на клиентите со проблеми и да истражуваат уште подлабоко во благосостојбата на менталното здравје.

Рехабилитација за зависности во Белгија

 

Превенцијата и интервенцијата се опфатени и во фламанската и во француската заедница во Белгија. И Фламанскиот центар за експертиза за алкохол и други дроги (VAD) и Француската комисија на заедницата (COCOF) спроведоа локални и универзални мерки за борба против зависноста од супстанции. Ова вклучува училишни образовни програми кои го опишуваат ризикот од употреба на супстанции, образование за животни вештини, превенција од врсници и зголемени услуги за советување.

 

Во однос на намалувањето на штетите, белгиската влада воведе групи за поддршка на заедницата и програми за игли и шприцови (НСП). Политиката за дроги во Белгија е дефинирана со Федералната политика за дроги од 2001 година и целите на оваа политика се спречување на употребата на дроги во Белгија, помош на оние кои користат психоактивни супстанции, намалување на штети и третман.

 

Посебно внимание беше посветено и на обезбедувањето болничка и амбулантна нега, која е достапна преку локалните здравствени услуги. Оваа статија ќе се фокусира на рехабилитацијата на зависниците од дрога и алкохоличари во Белгија. Приемот за рехабилитација во Белгија е можен преку јавните здравствени услуги.

 

Постојат голем број на услуги на располагање, како што се амбулантски или болнички третман. Пристапот до амбулантска нега е со консултација со лекар, како што е општ лекар (GP), или со контактирање на локалниот дневен центар или центар за социјална помош. Амбулантски третман вклучува услуги за реинтеграција, опиоидна супституциона терапија (OST) и психијатриски и психолошки услуги како што се терапија и советување. Достапно е и болничко лекување преку локални медицински услуги како што се специјализирани болнички одделенија или локални специјализирани центри за интервенција. На луѓето им се советува да го контактираат својот лекар од примарна здравствена заштита за да пристапат до програмата за болничка нега.

 

Зависноста може да биде и физичка и психолошка. Физичката зависност се однесува на физиолошката зависност од супстанција за правилно функционирање на телото. Кога некое лице е физички зависно, му треба супстанција за да избегне физиолошки симптоми на повлекување како што се замор, немир и тремор. Кога зависноста влијае на когнитивната функција на една личност и кога когнитивните функции бараат супстанција да функционира правилно, тоа се нарекува психолошка зависност. Ова може да биде двојно: на човекот му е потребна супстанца за да постигне посакувана емоционална или ментална состојба, или на човекот му е потребна супстанца за ублажување на одредени ментални проблеми.

 

Ова може да вклучува проблеми со менталното здравје како депресија или анксиозност. Првиот чекор во надминување на физичката или психолошката зависност е детоксикација. Тоа е процес со кој мозокот и телото ослободуваат супстанции кои предизвикуваат зависност.

 

Процесот на детоксикација може да варира од личност до личност и супстанција до супстанција. Некои варијабли кои влијаат на процесот на детоксикација и колку долго е потребно се типот на супстанцијата, колку долго лицето ја зема и методот што се користи за да се внесе супстанцијата во крвотокот. Хероинот, на пример, може да се конзумира на различни начини, како на пример со инјектирање или вдишување.

 

Истражувањата покажаа дека инјектирањето хероин може побрзо да доведе до зависност и затоа бара подолг период на детоксикација. Истражувањата покажуваат дека времето потребно за супстанцијата да стигне до мозокот може да влијае на тоа колку брзо личноста станува зависна и на нивото на толеранција на таа дрога. Причината за тоа е што колку побрзо супстанцијата влегува во крвотокот, толку побрзо стигнува до мозокот. Колку е поголема толеранцијата, толку повеќе лицето ќе ја консумира супстанцијата.

 

На луѓето со висока толеранција можеби им треба повеќе време за детоксикација. Сепак, истражувањата покажуваат дека, во просек, зависниците од хероин доживуваат симптоми на повлекување по 4-6 часа и може да траат до 7 дена. Апстиненцијата може да трае од 6 до 14 часа и до 5 дена. Повлекувањето на кокаин започнува 8-12 часа по последната доза и може да трае до 7 дена.

 

Симптомите на одвикнување за овие супстанции може да варираат, обично се движат од благи до тешки. Благите симптоми на одвикнување од хероин вклучуваат анксиозност, стрес и замор. Сериозни симптоми вклучуваат треска, висок крвен притисок и проблеми со дишењето. Благите симптоми на алкохол вклучуваат анксиозност, гадење и повраќање.

 

Тешките симптоми може да вклучуваат делириум и губење на менталната функција. Со кокаин, благи симптоми може да бидат анксиозност и депресија. Тешките симптоми вклучуваат треска и депресија.

 

Во Белгија се обезбедуваат болнички и амбулантски услуги за луѓе зависни од хероин, алкохол или кокаин. За амбулантски третман, услугите вклучуваат поддршка за детоксикација, поддршка за ментално здравје и бесплатно советување и терапија.

 

Опиоидна супституциона терапија (OST) е достапна за зависници од хероин. OST е достапен од општи лекари и специјализирани јавни институции. Оние кои сакаат да се подложат на OST ќе добијат метадон или бупренорфин.

 

За оние кои страдаат од зависност од алкохол, достапни се неколку лекови кои помагаат во процесот на детоксикација. Тие вклучуваат бензодиазепини, антидепресиви и анксиолитици. Локалните болници и специјализираните центри нудат и стационарно лекување за зависност од хероин, алкохол и кокаин.

 

Кога ќе учествуваат во програмата за стационарно лекување, луѓето ќе добиваат деноноќна медицинска нега, вклучително и надгледувана детоксикација. По завршувањето на детоксикацијата, луѓето добиваат специјализирана терапија и советување, развиваат план за превенција од релапс и учествуваат во програма за последователна нега.

 

Кога некое лице има и проблем со менталното здравје и зависност од супстанции, тоа се нарекува двојна дијагноза. Истражувањата покажаа дека и проблемите со менталното здравје и зависноста од супстанции имаат различно интеракција, како што е едното доведува до друго или ги продолжува придружните симптоми. Истражувањата покажуваат дека зависноста од супстанции може да доведе до различни ментални здравствени проблеми како што се депресија и анксиозност. На пример, беше откриено дека хероинот комуницира со хемикалии во мозокот што доведува до депресија дури и кај луѓе кои никогаш претходно не страдале од него.

 

Многу луѓе исто така користат супстанции за да се справат со проблемите со менталното здравје. Супстанциите како алкохол, канабис и кокаин вообичаено се користат за да се постигне посакуваната емоционална и ментална состојба. Сепак, продолжената употреба на супстанцијата ја зголемува веројатноста за појава на зависност.

 

Колку долго трае рехабилитацијата во Белгија? Неколку фактори можат да влијаат на времето што едно лице го поминува во закрепнување. Ова го вклучува видот на супстанцијата од која личноста е зависна и времетраењето на зависноста. Овие фактори ќе се користат за да се одреди најдобриот план за лекување.

 

Кои се видовите на рехабилитациона терапија во Белгија? Кога се примени на рехабилитација, како дел од процесот на злоупотреба на супстанции, луѓето добиваат терапија и советување. Може да биде широк опсег, но повеќето третмани ја имаат истата цел: да помогнат да се разбере зошто се појави зависност од супстанција, како може да се надмине и како да се избегне релапс во иднина. Секоја рехабилитација е различна и луѓето имаат поголема веројатност да примаат терапија прилагодена на нивните потреби и цели.

 

Истражувањата покажаа дека менувањето на негативните мисли во позитивни често доведува до позитивни промени во однесувањето. За возврат, колку повеќе позитивни промени човекот прави во своето однесување, толку е поголема веројатноста да размислува позитивно. КБТ вклучува и средби со професионалци кои поставуваат различни прашања за тоа како луѓето размислуваат и се однесуваат. Луѓето потоа ќе научат ефективни алатки кои можат да се користат за промена на шемите на негативно размислување, како што е когнитивното повторно оценување. Луѓето можат да добијат и дијалектичка терапија за однесување (ДБТ). DBT е многу сличен на CBT, но се фокусира на емоции и емоции. DBT обично е долготрајна терапија и учи вештини како што се управување со емоции, контрола на емоциите и повторно оценување. Некои центри за рехабилитација ги ставаат пациентите под итно управување (CM).

Разбирање на сериозноста на зависноста во Белгија

 

Според Дијагностичкиот и статистички прирачник за ментални нарушувања (ДСМ), Зависноста во Белгија се дијагностицира на спектар од единаесет критериуми, вклучувајќи:

 

 • Недостаток на контрола
 • Желба да се откажете, но не може
 • Трошете многу време обидувајќи се да ја добиете супстанцијата
 • cravings
 • Недостаток на одговорност
 • Проблеми со врските
 • Губење интерес
 • Опасна употреба
 • Влошување на ситуации
 • Толеранција
 • Повлекување

 

Тежината се одредува според тоа колку критериуми исполнувате. На пример, ако два до три од критериумите важат за вас, ќе имате благо нарушување на употребата на супстанции. Но, дури и ако имате блага дијагноза, сепак треба да побарате помош од квалификувани професионалци.

 

Кога да одите на рехабилитација во Белгија

 

Злоупотребата на супстанции и истовремените нарушувања на менталното здравје се одговорни за стотици илјади смртни случаи на глобално ниво, иако кога станува збор за зависност може да се покаже многу тешко да се признае дека постои проблем.

 

Како општ водич ако злоупотреба на супстанции а зависните однесувања предизвикуваат негативен ефект врз кој било аспект од вашиот живот, тогаш време е да размислите за период на рехабилитација и закрепнување. Ако се прашувате дали можеби ви треба помош за рехабилитација на вашиот живот, тогаш многу е веројатно дека ви треба, особено ако вашите грижи се поврзани со алкохол, опиоиди или која било друга психоактивна супстанција.

 

Болничко или амбулантско закрепнување во Белгија

 

Откако ќе се донесе одлука за преземање период на рехабилитација, една од првите одлуки ќе биде да се избере помеѓу стационарна рехабилитација или амбулантско лекување. На Најдобра рехабилитација во светот ние сме цврсти застапници на моделите на стационарно лекување, со оглед на поголемите шанси за долгорочно целосно закрепнување.

 

Статистички, оние кои избираат резиденцијален третман во 48-дневни, 60-дневни или 90-дневни програми имаат поголеми шанси за долгорочен успех. Моделот на рехабилитација од 28 дена, исто така, може да биде успешен, иако запомнете дека ако 28-те дена вклучуваат период на медицински детоксификација тогаш вкупниот број на „терапевтски денови“ ќе биде значително намален. Токму поради оваа причина, многу рехабилитатори во Белгија имаат опции за нега после нега или секундарен третман за да му помогнат на клиентот да се реинтегрира во својот нов живот во закрепнување.

 

Злоупотребата на алкохол и супстанции е еден од најголемите убијци во светот со речиси 3 милиони смртни случаи кои директно се припишуваат годишно и безброј повеќе неприпишани. Дури и со овие факти, таа останува онаа со најмногу стигма. Worlds Best Rehab е дизајниран да им помогне на луѓето да направат информиран избор за висококвалитетен третман за закрепнување од опасна по живот состојба.

 

Белгија детоксикација

 

Првата фаза на рехабилитација во Белгија обично започнува со детоксикација а тоа е фазата на детоксикација на закрепнување која ги прикажува најбруталните физички симптоми на зависност. Детоксикацијата може да се изврши во домашна средина за детоксикација под медицински надзор, иако тоа мора да биде под водство и раководство на лекар од Белгија.

 

Лошо менаџираната детоксикација може да биде фатална бидејќи потенцијално опасни по живот ефекти од ненадејното откажување (повлекување) од алкохол и злоупотреба на супстанции може да биде многу тешка.

 

За многу луѓе е најбезбедно и подобро да се детоксицира под медицински надзор во Белгија установа за рехабилитација.

 

Фази на рехабилитација во Белгија

 

По успешната детоксикација, терапевтските напори започнуваат сериозно во изборната рехабилитација во Белгија за да се решат основните симптоми и катализатори кои водат до злоупотреба на супстанции и нарушувања во однесувањето. За време на стационарната рехабилитација во Белгија, оваа фаза на закрепнување вклучува терапија, советување, поддршка од врсници и медицинска нега доколку е потребно.

 

Дополнително, во оваа фаза може да се применат многу холистички и нутриционистички терапии, вклучувајќи нутритивна рехабилитација, биохемиска реставрација, терапија со коњи, уметничка терапија, јога, вежбање и голем број локални и меѓународни техники.

 

Процес за прием за рехабилитација во Белгија

 

Постојат многу различни начини за рехабилитација во Белгија и ние сè уште веруваме дека директното допирање до центрите за рехабилитација и третман е најдобриот начин.

 

Може да ве упати вашиот лекарски специјалист или интервенционист, но се исплати да прашате дали тој лекар или упатувач ќе добие провизија за вашиот прием. Погрижете се да не ја прифатите првата препорака за установа за рехабилитација во Белгија и проверете ја нашата целосна листа на избрани и стручно проверени објекти во Белгија.

 

Почнувајќи од првичното барање до рехабилитација во Белгија, нашите истакнати центри за третман ќе работат со вас за да ја разберете природата на состојбата на клиентите и да процените дали нивната установа или моделите на третман најдобро одговараат на индивидуалните потреби и барања. Честопати, клиентот ќе биде сместен надвор од државата или навистина на меѓународно ниво, а тимот за рехабилитација ќе работи тесно заедно со други медицински и трезвени транспортни агенции за да обезбеди безбеден и безбеден транспортен пат до прием.

 

Цена на луксузна рехабилитација во Белгија

 

Рехабилитацијата во Белгија може да чини помеѓу 80,000 и 1.4 милиони долари + месечно во зависност од индивидуалната рехабилитација.

 

Амбулантски опции за рехабилитација во Белгија

 

Амбулантскиот третман варира во должина, во зависност од специфичните потреби на пациентот и може да бара 13-26 часа учество во третманот неделно и може да трае од 3 до 12 месеци. Амбулантското лекување во Белгија може да биде успешно, за тоа нема сомнеж. Иако многу пациенти треба да се осврнат на огромни резерви на само-мотивација и самодисциплина за целосно да се опорават. И за време на активна зависност, таквите резерви генерално се исцрпени низ самиот циклус на зависност што го наведува пациентот или нивните најблиски да ја разгледаат рехабилитацијата во Белгија како единствена опција.

 

Двојна дијагноза во Белгија

 

Двојна дијагноза: Во Белгија, терминот двојна дијагноза се однесува на психијатриско растројство и однесување кое предизвикува зависност. Двојната дијагноза овозможува на третман на истовремени ментално здравје проблеми заедно со други индивидуализирани методи на лекување.

 

Биохемиска реставрација во Белгија

 

Рехабилитантите во Белгија ја прифатија важноста на биохемиската реставрација во изминатата деценија, во согласност со општата еволуција на овој динамичен пристап кон третман на зависност глобално. Биохемиската реставрација во Белгија ги анализира и третира биохемиските нерамнотежи во телото кои го прават човекот посклон кон зависност. Лабораториско тестирање и крвна работа за да се идентификуваат биохемиските нерамнотежи како што се нивото на хормони, невротрансмитери, амино киселини и недостаток на хранливи материи додека се проверува присуството на тешки метали и токсичности.

 

 

Рехабилитација за трезвено живеење во Белгија

 

Рехабилитацијата за секундарна нега ги зацврстува животните вештини потребни за закрепнување во многу подолг период отколку што традиционално би било изводливо во установа за примарна здравствена заштита. Овие програми наменети за продолжена изложеност и животни вештини им овозможуваат на клиентите да работат со нивниот секојдневен живот и да останат во конструктивен систем во текот на долг временски период, што е универзално клучот за одржливо закрепнување.

 

Наводи: Рехабилитација во Белгија

 

Mathews-Larson, J., & Parker, RA (1987). Третман на алкохолизам со биохемиска реставрација како главна компонента. Меѓународен весник за биосоцијални истражувања, 9(1), 92-104.

Хана Ричи и Макс Розер (2019) - „Употреба на дрога“. Објавено онлајн на OurWorldInData.org. Преземено од: https://ourworldindata.org/drug-use' [Онлајн ресурси]

Тешко оштетување на белата маса при дефицит на SHANK3: човечка и преведувачка студија (2019)

Користена литература: Рехабилитација во Белгија

 

Најновата студија може да се најде на веб-страницата на Lancet овде: TheLancet.com/GBD

Студијата од 2017 година беше објавена како GBD 2017 Risk Factor Collaborators – „Глобална, регионална и национална компаративна проценка на ризик од 84 бихејвиорални, еколошки и професионални и метаболички ризици или групи на ризици за 195 земји и територии, 1990-2017: систематска анализа за Студијата за глобалниот товар на болести 2017“ и е онлајн овде.

 

 

Дополнителни насоки и поддршка

 

 • информации: Упатство и поддршка за лекување. Специфични водичи за тинејџери, млади луѓе и возрасните, како и оние кои се обидуваат да поддржат некој со нарушување на употребата на дрога.
 • Географска покриеност: Универзално водство; Третман со седиште во САД
 • Достапно на: https://www.drugabuse.gov/related-topics/treatment

 

Детали за авторот:

Автор: Зара Смит, уредник @ Worlds Best Rehab

Наслов: Рехабилитација во Белгија

Име на бизнисот: Worlds Best Rehab

Адреса: Камден деловен центар, 468 North Camden Drive, Беверли Хилс, Калифорнија, 90210. САД

Телефонски број: +1 424 653 6860

Опис: Дефинитивен водич за најдобрите светски рехабилитанти

Клучни зборови: Рехабилитација во Белгија / Луксузна рехабилитација / Најдобра рехабилитација во светот

ИД на пошта: [заштитена по е-пошта]

Уреднички политики

 • Зависност од пропофол

  Исто така познат како Диприван, Пропофол ја успорува активноста на мозокот и нервниот систем. Лекот се користи за да се заспие некого и да се одржи во состојба на мирување. Пропофол се дава во текот на...

  Прочитај повеќе
 • Долгорочни ефекти на Adderall

  Зошто е толку важно да се знаат долгорочните ефекти на Adderall? Па, како што беше споменато претходно, дури и оние кои се правилно препишани и ги користат лековите според упатствата може да станат зависни ...

  Прочитај повеќе
 • Како да оставите нарцис

  Од клучно значење е да се забележи дека оставањето нарцис не е исто како да оставите друга личност. Тие се одлични во сопнувањето на вината, извртувањето на зборовите наоколу и можат да бидат многу убедливи да ве убедат ...

  Прочитај повеќе
 • Бока Обнова Делреј Бич

  Сместен во прекрасната заедница на плажата на Флорида во Делреј Бич е еден од врвните центри за рехабилитација во Соединетите држави. Boca Recovery Delray Beach нуди програми за третман на индивидуални...

  Прочитај повеќе

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.